INTERVJU Krešo Beljak: ‘Bilo bi moralno da Mostovi ministri koji su glasali protiv Karamarka daju ostavke’

Nacional i Pixsell

Epitet zločestog dečka hrvatske politike predsjednik HSS-a stekao je zbog svojih otvorenih napada na HDZ, Most, ali i premijera Tihomira Oreškovića, a za Nacional govori o opozivu Tomislava Karamarka i krizi vlasti

Iako je HSS dio Domoljubne koalicije, Krešo Beljak, 44-godišnji gradonačelnik Samobora koji je nakon Branka Hrga pobijedio na nedavnim izborima za predsjednika stranke, jedan je od najglasnijih zagovornika ideje da su jedino rješenje i izlaz iz postojeće političke situacije prijevremeni izbori već na jesen. Beljak je ujedno i jedan od najžešćih kritičara premijera Tihomira Oreškovića te neprestano ističe da on nema izborni legitimitet i da nije smio preuzeti funkciju koju obnaša, a prilično žestoko kritizira i Most. Na novog šefa HSS-a već i zbog toga neki gledaju kao na zločestog dečka hrvatske politike. Drugi je razlog to što je u mladosti imao epizodu s provalom u tuđi automobil, zbog čega je osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne. Nije to skrivao, ali je isticao da je to bio rezultat alkohola i pogrešnog društva te da mu je taj grijeh iz mladosti iz dosjea izvukao upravo HDZ i to kako bi ga diskreditirao uoči prošlih lokalnih izbora u Samoboru, što im nije uspjelo pa je unatoč tome osvojio drugi mandat. Osim grijeha iz mladosti, Beljak ima i neke zasluge, poput činjenice da je sudjelovao u Domovinskom ratu. U privatnim razgovorima zato često ističe da njegova generacija dobro zna što je rat, ali i privatizacija, te da mu nitko ne može prodavati priče o domoljublju. Oženjen je i otac troje djece.

BELJAK JE PRIJE DVA I POL MJESECA preuzeo HSS koji je s HDZ-om potpisao za sebe vrlo nepovoljan sporazum o koaliciji u kojoj su profitirale marginalne stranke poput Hrasta i HSP-a AS, dok je HSS spao na jednog zastupnika. Drugog su dobili na temelju posebnog sporazuma. Beljak ističe da je razlog tome isključivo loš dogovor bivšeg predsjednika Branka Hrga, s obzirom na to da je HSS osvojio puno više glasova nego Hrast i HSP AS zajedno. Zato će HSS na čelu s Beljakom samo principijelno nastaviti podržavati Domoljubnu koaliciju, ali kako stvari stoje i biti prvi na redu za izlazak. To su donekle pokazali i prilično hladni odnosi između Kreše Beljaka i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji su se dosad sastali samo jednom i to nakratko.

Otkad se pojavio na nacionalnoj političkoj sceni, od Beljaka se jako puno očekuje. Neki u njemu vide samo osvježenje jer je relativno novo i mlado lice i govori puno izravnije od prosječnih političara, a neki vide čovjeka koji će HSS vratiti u okrilje stranaka lijevog centra, gdje je ta stranka bila 2000. godine, kada je imala i najveći broj zastupnika. Drugi u njemu čak vide predvodnika okupljanja stranaka centra na sljedećim parlamentarnim izborima. Ako se Beljaka pita, nema sumnje da će izbori biti već najesen.

NACIONAL: Jedan ste od najglasnijih zagovornika novih izbora, zbog toga doživljavate čak i napade iz HDZ-a. Zašto mislite da su izbori najbolje rješenje?

Svaki prijevremeni izbori su loše rješenje zato što koštaju i nastaje zastoj, ali kad nema reformi, kad se ništa ne događa, kad je situacija na političkoj sceni ovako uzdrmana iz dana u dan, iz sata u sat, onda su jedino rješenje izbori, odnosno provjera povjerenja koje su birači dali na izborima prije šest mjeseci. Vjerujem da bi birači, da su znali da će se ovo događati, bitno drukčije glasovali.

NACIONAL: Kako gledate na to što su svi Mostovi ministri glasali protiv davanja povjerenja Tomislavu Karamarku? Može li takva vlada funkcionirati i što procjenjujete, hoće li iz Vlade prije izaći Karamarko ili Most?

To je neizdrživa i apsurdna situacija. Ministri ne mogu imati izdvojeno mišljenje o tako važnoj stvari kao što je glasanje o povjerenju lideru najveće stranke koalicije. Od njih bi bilo moralno i očekivano da onda napuste Vladu, odnosno daju ostavke. Razina nepovjerenja među partnerima koja je kulminirala glasanjem za smjenu prvog potpredsjednika Vlade, takva je da o budućoj normalnoj suradnji unutar koalicije HDZ – Most ne može više biti riječi. Samo je pitanje tko će prvi „udariti“ i srušiti Vladu, a da će se to uskoro dogoditi, u to više nema sumnje.

 NACIONAL: Smatrate li i vi da je Tomislav Karamarko postao preveliki uteg ovoj vladi i slažete li se s izjavom Andreja Plenkovića da HDZ kao stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg člana te da bi okolnosti koje barem u tragovima podsjećaju na ono što se događalo prije nekoliko godina bile štetne za HDZ?

Ne bih komentirao odnose unutar HDZ-a, ali povijest nas uči da njima ništa i nitko nije preveliki teret te da su im hrvatski birači gotovo uvijek sve opraštali. Pa i stvari koje bi u normalnim demokracijama bile apsolutno neoprostive i koje su stotinama puta veći potencijalni teret negoli je to Karamarko ikada bio.

  • ‘RAZINA NEPOVJERENJA MEĐU PARTNERIMA u Vladi je takva da o budućoj normalnoj suradnji unutar koalicije HDZ-Most ne može više biti ni riječi. Samo je pitanje tko će prvi udariti i srušiti Vladu’

 NACIONAL: Što je značila ponuda Željka Fiolića u emisiji „Otvoreno“ da će HDZ-ova tijela sad imati vremena za sastanak s vama koji već dugo odgađaju?

Ne znam koliko on to u svoje ime može obećavati, ali činjenica je da sam ja predsjednik HSS-a već dva i pol mjeseca, a da se nismo sastali ni razgovarali o ispunjavaju prava i obveza iz sporazuma koji je potpisao moj prethodnik i koji su dogovoreni s HDZ-om. Postoje neka otvorena pitanja koja će uskoro biti zatvorena na ovaj ili onaj način.

 NACIONAL: Zar se niste našli s Karamarkom?

Jesam i dogovorili smo se da će se određene stvari dogovarati u hodu.

 NACIONAL: Što HSS dobiva tim sporazumom, još jednog zastupnika?

Već sam rekao da HSS neće ništa tražiti, ali bitne su neke druge stvari vezane uz odnose HSS-a i HDZ-a. Mi smo s HDZ-om krenuli u koaliciju početkom 2008. godine. Činjenica je da smo mi 2011. izašli iz te koalicije praznih ruku, to jest da je HSS bio taj koji je stradao na izborima. Čuvali smo nacionalne interese u trenutku kad Hrvatska dovršava pregovore o ulasku u EU i NATO i nismo htjeli rušiti tadašnju HDZ-ovu vlast na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor iako je bilo evidentno da se sve kreće u lošem smjeru. Nakon toga HDZ-u se praktički ništa nije dogodilo osim što je izgubio izbore, ali nije devastiran kao stranka, a HSS je devastiran kao stranka u smislu mandata i financija. Izvukli smo kraći kraj u toj priči, a bili smo korektni koalicijski partner i Hrvatska nam je bila na prvom mjestu, a ne stranački interesi. Osim toga, odnos prema HSS-u u nizu općina i gradova nikako se ne može nazvati partnerskim, a ako smo partneri na nacionalnoj razini, onda ćemo, ako baš ne možemo surađivati, morati barem prestati ratovati u mnogim lokalnim sredinama.

NACIONAL: Mislite li time reći da su HDZ-u sada bili važniji partneri Hrast i HSP AS?

Tko je HDZ-u važan ili važniji partner, procijenit će oni sami s vremenom. Naše vodstvo se nije postavilo na adekvatan način i na izborima među našim kandidatima nisu bili neki od najuspješnijih članova, poput Marijane Petir koja bi sigurno donijela dodatne glasove i mandate i HSS-u i cijeloj koaliciji. Mi smo dobili 35 tisuća glasova, a uvjeren sam da smo mogli pridonijeti s barem dvostruko više, ako ne i trostruko. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali odsad ćemo malo bolje promisliti kako i s kim i zašto uopće HSS mora biti nečiji partner.

NACIONAL. Znači li to da ćete na sljedeće izbore izaći samostalno ili ćete se priključiti novoj platformi stranaka političkog centra kojoj ste, kako se smatra, upravo vi jedan od predvodnika?

HSS jest čisti politički centar, s izraženim i desnim i lijevim krilom koji se međusobno nadopunjavaju i čine jedinstvenu stranku. Svaka buduća politička platforma koja želi imati HSS na svojoj strani, morat će to poštivati i uvažavati. Moja je želja da na sljedećim izborima nastupimo samostalno ili barem kao ravnopravni partneri drugim strankama, ali odluke će donositi stranačka tijela nakon demokratskih rasprava i nakon što se uvide sve moguće opcije. Nikoga nećemo unaprijed odbijati i sa svima koji će to htjeti, sigurno ćemo razgovarati. Ponavljam, najsretniji bih bio da nastupimo samostalno jer ako sami ne možemo dobiti povjerenje birača barem toliko da participiramo u Saboru, onda se postavlja pitanje potrebe postojanja takve stranke.

NACIONAL: Zašto stalno napadate premijera Oreškovića i Most, iako ste formalno-pravno i s njima u nekoj vrsti koalicije, odnosno suradnje?

Nismo ni formalno ni pravno u koaliciji niti sam ja upoznao Tihomira Oreškovića i Božu Petrova niti je HSS na svojim stranačkim tijelima donio ikakve odluke da podržava tu gospodu na vodećim funkcijama u ovoj državi. Za Tihomira Oreškovića nije glasao nitko i on nema politički legitimitet. Božo Petrov ima politički legitimitet i da je bio mudar, mogao je on danas biti premijer pa bi možda stvari izgledale drukčije. To nisu napadi, već činjenice.

NACIONAL: Ali činjenica jest da je to bio politički dogovor i da je Most bio u poziciji da može uvjetovati nestranačkog premijera jer se bez njih nije mogla formirati vlada.

Da, ali Hrvatska jednostavno nema četiri godine vremena za ovakvu vladu. To je eksperiment koji je propao i svaki dan ovakve vlade, korak je unatrag cijeloga društva.

 NACIONAL: Je li glavni problem u Oreškoviću ili u tome što mu ne daju da obavlja svoju premijersku funkciju?

Pa ni ne može je obavljati kad čovjek nije u politici. Ne mogu ja sad doći za direktora Plive ako tamo nemam svoje suradnike, nemam nikoga, već me netko dekretom postavi na to mjesto. Ne mogu biti uspješan. To je nemoguće. Vjerujem da je on iskreni domoljub i da želi pomoći, ali nije u politici. Kao što i sami vidite i cjelokupna naša javnost, u politici su bitne i druge stvari, ne samo ekonomija. Po čisto ekonomskom ili menadžerskom pristupu, možemo odmah proglasiti bankrot i iseliti stanovništvo s 90 posto našeg područja, jer jednostavno nije ekonomski isplativo. Zato bi tu trebala biti politika, kao kompleksnija znanost, da se pobrine za stvaranje uvjeta održavanja života i tamo gdje nema „ekonomske“ opravdanosti. Ali to treba znati i treba imati ideju.

NACIONAL: Bi li Orešković mogao raditi svoj posao da mu HDZ kao glavni partner to omogućava?

Zašto se onda primio posla koji ne može obavljati? Ako nešto ne možete, ne primate se toga. Ja na njegovom mjestu ne bih prihvatio takvu funkciju ako nemam mogućnost donositi političke odluke. Ne možete donositi političke odluke ako vas ključni partneri ne podržavaju. Za to postoje političke stranke koje se u razdobljima dok su opozicija, pripremaju za vlast, imaju legalno izabrano vodstvo i u najnormalnijem političkom okruženju svaki predsjednik velike stranke figurira kao kandidat za premijera. To je tako. Dakle, kad su ljudi izlazili na izbore, glasali su za Zorana Milanovića ili za Tomislava Karamarka. Bez obzira na to što zakonski može biti drukčije, kao što vidimo. Ali u percepciji javnosti njih dvojica bili su kandidati za premijera.

  • ‘POVIJEST NAS UČI DA HDZ-u NITKO NIJE preveliki teret te da su mu hrvatski birači gotovo uvijek sve opraštali. A ako bi se potvrdila otkrića medija u aferi oko Karamarka, onda je to kriminal’

 NACIONAL: Mislite li da bi Karamarko bio dobar premijer?

Bolji od Tihomira Oreškovića.

 NACIONAL: Ne bojite li se da će se to protumačiti kao da ga branite?

Ne, ne radi se o obrani niti mi je to na kraj pameti. Mogu ja misliti što god hoću, tu je riječ o demokratskim načelima, o volji birača. Karamarko nam se može sviđati ili ne sviđati, ali za njega, odnosno HDZ pod njegovim vodstvom, glasalo je jako puno birača. Nedovoljno puno, ali za Oreškovića nije glasao baš nitko.

 NACIONAL: Smatrate li da je Tomislav Karamarko svojim odnosom s lobistom Mola Josipom Petrovićem, kao i odnosom svoje supruge s Petrovićevom tvrtkom, prekršio načela poštenog političkog ponašanja?

Prema onome što se vidi u medijima – da. Ali svaka istina uvijek ima dvije strane, tako da ne bih sudio prema medijskim napisima.

 NACIONAL: Ali ne samo da nitko nije demantirao postojanje ugovora, već je suradnja trajala četiri godine, a ne samo dvije, kao što je Nacional objavio prema tada dostupnim ugovorima. Dakle, u pitanju su čak i veći iznosi.

Mi u HSS-u duboko smo zabrinuti zbog svega što se događa i nadam se da će uskoro uslijediti pojašnjenje.

NACIONAL: Kako tumačite to što Karamarko cijelo vrijeme zagovara prekid arbitraže, a ni jednom nije spomenuo ili problematizirao činjenicu da je Mol stekao upravljačka prava nad Inom na temelju koruptivne radnje i da se upravo zato vodi arbitražni postupak?

Vjerojatno zna više nego mi. A gledajte, problemi s Inom nastali su u trenutku kad je hrvatska strana mađarskoj strani prepustila upravljačka prava. Zna se kad se to dogodilo.

NACIONAL: Zato vas i pitam kako komentirate činjenicu da Karamarko nije ijednom spomenuo kako je do toga došlo, a istovremeno zagovara prekid arbitraže?

Da, kad se stvari tako postave, onda to ne izgleda dobro. Tu se mogu tražiti određene uzročno-posljedične veze i ako je tako kako vi govorite, onda je to kriminal i onda bi određene institucije trebale odraditi svoj posao. Nije na meni da to komentiram i da bilo kome sudim. Ponavljam, oko Ine se puno stvari događalo i još uvijek nije jasno kako je Mol kao manji partner preuzeo većeg partnera na štetu Hrvatske, bez da je preuzeo i većinski paket dionica. To je jedna vrlo škakljiva situacija u kojoj su očito još uvijek neke stvari nepoznanica. Nadam se da ćemo ih vrlo brzo otkriti.

 NACIONAL: Koja će biti vaša krajnja granica ili trenutak u kojem će HSS eventualno odlučiti izaći iz koalicije i je li to uopće jedan od scenarija?

Članovi HSS-a duboko su zabrinuti i uznemireni zbog svega što se događa. Provest ćemo demokratsku raspravu na našim stranačkim tijelima i vrlo brzo donijeti odluku o tome kako ćemo se postaviti. Ono što vam mogu reći i bez odluke stranačkih tijela jest da je situacija u HSS-u daleko od zadovoljavajuće što se tiče naše pozicije na političkoj sceni, pogotovo dok smo dio ovakve vlasti. Mene interesira da Hrvatska napokon profunkcionira kao normalna država.

NACIONAL: Jeste li vi po svojim uvjerenjima ljevičar?

Ne. Prvo bi trebalo definirati što bi danas trebala biti ljevica, a što desnica. Klasična ljevica i desnica više ne postoje, možemo eventualno razgovarati o konzervativcima i liberalima. Ljevica i desnica danas se ogledaju u odnosu prema Drugom svjetskom ratu, što je suludo. Ako gledamo što je lijevo, onda bi ljevica trebala zagovarati određene reforme i napredak u društvu, veću ulogu države u procesima, jaču upravljačku moć države, ljudska prava i slobode, a s druge strane bi konzervativci, odnosno desnica, trebali zagovarati sveopću prodaju, odnosno veći udio privatnog kapitala, a manju vlast države. Ja ne vidim da se netko na hrvatskoj političkoj sceni zalaže za čisto ljevičarske ili čisto desničarske stavove. To što mi imamo svodi se na očitovanje o ustašama i partizanima.

 NACIONAL: Je li vama osobno bliži Milanović ili Karamarko?

Podjednako su udaljena obojica. Zoran Milanović je imao priliku u posljednje četiri godine pokazati što može, Tomislav Karamarko nije imao priliku, a kako sada stvari stoje, neće je ni imati. U konačnici će hrvatski birači odlučiti tko i kako zaslužuje voditi ovu državu. Da mi je bilo tko od njih dvojice bliži, zapitao bih se što radim u HSS-u, odnosno zašto nisam u SDP-u ili HDZ-u. Ja vjerujem da HSS može ponuditi nešto sasvim drugačije od SDP-a ili HDZ-a na hrvatskoj političkoj sceni. Ne kao Most, već stvarno drugačije.

 NACIONAL: Istaknuli ste zabrinutost nad nekim privatizacijskim procesima koji su započeli, poput Podravke, a vidjeli smo da i radnici Končara strahuju od privatizacije?

Evo, tu možemo diferencirati ljevicu i desnicu. Međutim, dok su lijeve koalicije bile na vlasti, također su prodavale hrvatsku srebrninu i nisu se ponašale onako kako bi se ljevica trebala ponašati. HSS je apsolutno protiv toga da se nešto što su generacije stvarale i što se devedesetih godina olako rasprodavalo i poklanjalo, da se ostaci ostataka tog bogatstva sada užurbano prodaju da bi se pokrpale rupe u proračunu.

NACIONAL: Što ćete konkretno po tom pitanju napraviti?

Nećemo to podržati.

NACIONAL: Dobro, ali što će se promijeniti ako vaša dvojica zastupnika, od kojih je jedan možda već prešao u HDZ, barem se tako spekulira, glasaju protiv privatizacije? Što ćete napraviti ako Vlada nastavi s privatizacijom Podravke?

Mi nećemo sudjelovati u tome i napustit ćemo koaliciju. A isto tako ćemo razmisliti o određenim stvarima koje su se događale u međuvremenu. Imamo na djelu raznorazna poskupljenja u zdravstvu koja se predstavljaju kao reforme. Porez na nekretnine koji će, kao, zamijeniti komunalnu naknadu?! Znaju li ljudi uopće kako bi ta zamjena bila provediva i znaju li da je to de facto nemoguće? To nisu reforme, to su poskupljenja ili amaterski i neprovedivi pokušaji punjenja proračunskih prihoda. Svaki načelnik općine u Hrvatskoj znao bi osmisliti bolje i učinkovitije reforme.

  • ‘NAPUSTIT ĆEMO KOALICIJU AKO VLADA nastavi s privatizacijom Podravke, a poskupljenja u zdravstvu i porez na nekretnine ne možemo podržati jer nam nitko nije obrazložio zašto bi te odluke bile dobre’

NACIONAL. I što namjeravate poduzeti?

Zabrinuti smo zbog toga i na stranačkim tijelima sigurno ćemo o tome porazgovarati.

NACIONAL: Što to znači, da i poskupljenja u zdravstvu mogu biti razlog vašeg izlaska iz koalicije?

Ako ja želim da vi mene podržavate, onda ću svaki potez uskladiti s vama. Dakle, ja kao gradonačelnik isto imam svoje gradsko vijeće kojem moram svaku odluku obrazložiti i ne mogu doći na gradsko vijeće i reći: „To je moja odluka, a vi sad glasajte.“ To jednostavno tako neće ići. Ili će nam netko početi obrazlagati svoje odluke i uvjeriti nas da je to dobro ili mi to nećemo podržavati. To je jednostavno u politici tako. Zašto bismo mi podržavali određene odluke koje su loše, a ja mislim da su loše, ako mi to netko nije obrazložio i uvjerio me u suprotno.

NACIONAL: Kako se donose odluke o glasanju, hoće li svaki od vaših dvojice zastupnika glasati po vlastitoj savjesti ili na temelju odluka stranačkih tijela?

Glasat će na temelju odluka koje se donesu na stranačkim tijelima.

 NACIONAL: Kako ste u to sigurni, s obzirom na to da je Branko Hrg već jednom nogom u HDZ-u, kako se piše?

Zato što je u stranci tako i odlučuje većina, kome se ne sviđa, ne mora biti u stranci. Nitko tu nije na silu. A odluke stranačkih tijela svi smo do sada poštivali. Branko Hrg je HSS-ovac i uvjeren sam da će se tako i nastaviti ponašati.

 NACIONAL: Imate li vas dvojica dobru suradnju?

S obzirom na sve što se događalo, suradnja je dosta dobra.

NACIONAL: Tko onda pušta spinove da on odlazi u HDZ?

Ne znam. To je bio odgovor na sugestivno novinarsko pitanje, ne bih to shvatio ozbiljno. Čovjek je u HSS-u dugi niz godina. Ali u krajnjoj liniji, to je njegova stvar i osobni izbor.

NACIONAL: Na čemu će se temeljiti politika tog novog HSS-a koji vi predvodite?

Na svemu onome što u Hrvatskoj zadnjih 15, 20 godina nedostaje. Reforme treba započeti promjenom izbornog sustava iz temelja. Naš politički sustav urušio se tijekom ovih 25 godina upravo zbog loših izbornih zakona. Djelomično preferencijalno glasanje je pozitivna promjena, ali nije dovoljno jer su i dalje stranački predsjednici ti koji određuju tko će biti na listi i u Saboru. Siguran sam da bi se s unaprijeđenom demokracijom i poboljšanom strukturom ljudi koji sjede u Saboru i sve ostale pozitivne promjene mogle provesti. Uz ljude koji sada sjede u Saboru to je jednostavno nemoguće.

 NACIONAL: Nije li Most upravo pokazao jedan takav primjer – glasali su po vlastitoj savjesti i iz uvjerenja da postupaju u nacionalnom interesu ne žele podržati Karamarka – a vi ih napadate?

Ne napadam ih zato, takav način demokratskog funkcioniranja apsolutno podržavam. Svatko, bez obzira na to iz koje stranke dolazi, morao bi o svim pitanjima imati pravo glasati po svojoj savjesti bez da za to snosi posljedice. No nisu se oni baš ni previše proslavili što se tiče demokracije. Sjetite se Drage Prgometa ili Stipe Petrine koji su odstranjeni u maniri najgorih diktatorskih režima.

Komentiraj