INTERVJU: JOSIP LEKO: ‘HDZ je sam krojač svojih izbornih rezultata’

Željko Lukunić/PIXSELL i NACIONAL

‘Izborni proces je pokazao da u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi vladaju visoki demokratski standardi. Građani su pokazali i odgovornost i političku zrelost koja dokazuje te visoke demokratske standarde’

Predsjednik Hrvatskog sabora u proteklom mandatu Josip Leko na ovim izborima osvojio je još jedan zastupnički mandat te će biti član osmog saziva Hrvatskoga sabora. Leko je bio nositelj liste koalicije Hrvatska raste u 2. izbornoj jedinici, gdje je njegova lista osvojila 32,49 posto glasova te je tijesno izgubila od liste Domoljubne koalicije koju je u toj izbornoj jedinici predvodio Miroslav Tuđman. Na kraju je razlika bila samo 0,86 posto u korist HDZ-ove koalicije koja je u toj izbornoj jedinici osvojila šest mandata, dok je SDP sa svojim partnerima osvojio pet mandata. Dan nakon izbora u kratkom razgovoru za Nacional Leko je prokomentirao rezultate izbora te se osvrnuo na izborni uspjeh Mosta i potencijalnu suradnju te stranke s koalicijom Hrvatska raste u formiranju nove vlade.

NACIONAL: Kako komentirate rezultate parlamentarnih izbora?

Izborni proces je pokazao da u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi vladaju visoki demokratski standardi. Građani su pokazali i odgovrnost i političku zrelost koja dokazuje te visoke demokratske standarde. Dakle, građani su na ovim izborima odlučili da nikome ne daju potpuno povjerenje. Koliko se ja sjećam, ovo je i prvi put da se na izborima nije glasalo protiv nekoga, već se glasalo za. I treći zaključak koji se nameće nakon izbora je taj da su birači poslali poruku kojom traže jaču, odnosno, treću opciju koja bi kontrolirala dosadašnje dvije.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni izbornim rezultatima koalicije Hrvatska raste?

Zadovoljan sam rezultatima iz nekoliko razloga. Prije svega jer iza sebe imamo jedan vrlo težak mandat. Radili smo u vrlo teškim uvjetima i ovakav rezultat nakon takvog mandata je vrlo dobar. Kada kažem da je manadat bio težak, onda prije svega mislim da smo radili možda i u najtežim uvjetima nakon završetka Domovinskog rata. Radili smo u vrijeme velike financijske i ekonomske krize, u vrijeme europske krize i u tim smo teškim uvjetima uspjeli zadržati stabilne društvene prilike te smo promijenili trendove u gospodarstvu i društvu. I to želim posebno naglasiti, da nismo samo promijenili trendove u gospodarstvu, nego i u društvu. Uveli smo neke standarde za veću demokratizaciju hrvatskog društva i na razini Europske unije sudjelovali smo u kreiranju europskih politika.

NACIONAL: Je li vas iznenadio izborni rezultat Mosta i smatrate li da je taj rezultat jedna vrsta bunta birača protiv dviju najvećih političkih opcija?

Nije me iznenadio jer smatram da su birači tražili jednu korekciju dosadašnjih politika i da se odgovornije promišlja o budućnosti. Poruka koju su birači poslali je da se treba manje strančariti, a da se više treba tražiti konsenzus u politici, ali i općenito u društvu. Konsenzus političkih ciljeva je glavna poruka ovih izbora jer u Hrvatskoj zaista ima još puno problema. Veliki javni dug, veliki broj nezaposlenih i siromašnih ljudi, samo su neki od naših velikih problema i sve su to razlozi što je potreban konsenzus na važnim društvenim pitanjima. Nadam se da će do tog konsenzusa doista i doći jer smo nakon ovih izbora napokon za to dobili priliku. Dakle, nitko ne može reći da je neka stranka ili politička opcija dobila podršku građana jer na ovim izborima je nitko nije dobio. Nema apsolutnog pobjednika i zato treba doći do nacionalnog konsenzusa na vrlo važnim strateškim pitanjima.

NACIONAL: Može li se očekivati dogovor stranaka koalicije Hrvatska raste s Mostom i formiranje nove vlade?

Nema smisla baviti se politikom i ne biti optimističan i ambiciozan. Tako da sam uvjeren da će do dogovora doći.

NACIONAL: Postoje špekulacije da je Zoran Milanović spreman ponuditi Dragi Prgometu ili Boži Petrovu premijersku funkciju. Ima li u tome istine i može li se doista dogoditi takav scenarij?

Ne bih špekulirao o tome u kojem smjeru će pregovori ići jer niti sam bio uključen u to prije izbora niti sam uključen u pregovore nakon izbora. Ne žalim zbog toga i nemam se potrebu nametati. Neka rukovodstvo stranke vidi što je najbolje za Hrvatsku jer su ovi izbori pokazali da građani to najbolje prepoznaju. Vodstvo stranke bi se trebalo voditi tim interesima i ako dobro proanaliziraju rezultate izbora, vrlo lako će doći do najboljeg rješenja.

NACIONAL: Kako komentirate izborni rezultat HDZ-a, ali i ponašanje njihovih čelnika u izbornoj noći kada su, unatoč svim pokazateljima, uvjeravali javnost da će imati dovoljno mandata za apsolutnu pobjedu?

Sve su to politčki trikovi, a takvi trikovi ne donose ništa. Ni u ekonomiji ni u politici nema trikova. Treba se ponašati ozbiljno i odgovorno jer jedino to građani prepoznaju i na osnovi toga ti daju povjerenje. Uostalom, narod je davno rekao da je svatko krojač svoje sudbine i čini se da je ovog puta vrh HDZ-a svojim ponašanjem u velikoj mjeri zaslužan za takav ishod.

Komentiraj