Davor Bernardić: ‘Potaknut ću nužne promjene u Hrvatskoj, za razliku od samozvanog lidera Andreja Plenkovića’

PREDSJEDNIK SDP-a I ČELNI ČOVJEK RESTART KOALICIJE uvjeren je da će pobijediti na izborima i da će postati novi hrvatski premijer, a u razgovoru za Nacional otkriva i zašto smatra da je premijer Plenković svojim ponašanjem ugrozio sigurnost hrvatskih građana

Ne brinite se, 6. srpnja ujutro Hrvatska će imati novu vlast na čelu s SDP-om i Restart koalicijom“, samouvjereno je u razgovoru za Nacional izjavio predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić. Ispred Bernardića je vjerojatno najvažniji tjedan u njegovoj političkoj karijeri, koja bi vrhunac mogla doživjeti ako u nedjelju na parlamentarnim izborima Restart koalicija uspije osvojiti dovoljno mandata da okupi većinu u Saboru, što bi predsjedniku SDP-a omogućilo poziciju novoh hrvatskog premijera. Iako su Bernardića otkako je 2016. preuzeo SDP, mnogi osporavali, pa čak i ismijavali, on je ostao dosljedan svojoj politici te je SDP od potpore koja je iznosila 12 posto, doveo na prag pobjede na parlamentarnim izborima. Posljednje objavljene ankete pokazuju da Restart koalicija ima prednost pred HDZ-om, ali da će teško moći sakupiti većinu od 76 ruku u Saboru. Međutim, Davor Bernardić je uvjeren da će rezultat Restart koalicije biti puno bolji od onoga što predviđaju ankete te tvrdi da će bez problema okupiti većinu u parlamentu. U razgovoru za Nacional vođa hrvatske oporbe govorio je i o tome kako će koronavirus utjecati na izbore te otkrio zašto smatra da su HDZ i premijer Plenković svojim ponašanjem ugrozili sigurnost hrvatskih građana.

NACIONAL: Zašto je Restart koalicija krajem prošloga tjedna odlučila smanjiti intenzitet kampanje te otkazati veće skupove?

Zbog trenutne situacije i zato što smo savjesna stranka, odlučili smo prekinuti skupove i masovnija okupljanja. Kampanja ide dalje tako da održavamo press konferencije na otvorenom, koristimo društvene mreže i ostale načine komunikacije s biračima. Tome koliko je Hrvatska nesigurna zemlja u prilog govori činjenica da se u kampanji ne mogu održavati skupovi.

NACIONAL: Je li riječ o političkom potezu ili brizi za zdravlje građana?

Kao što je poznato, mi smo još prije dva mjeseca upozoravali na moguće komplikacije uslijed povratka pandemije. I tada i danas to radimo zbog zdravlja građana koje nam je na prvom mjestu. Tada nas je HDZ napadao da se bojimo izbora, a mi smo se bojali, ali za zdravlje građana, i taj strah očito je bio opravdan.

NACIONAL: Pitanje treba li premijer Plenković otići u samoizolaciju postalo je jedno od ključnih u kampanji protekloga tjedna. Je li to doista bitno pitanje u ovom trenutku?

„Da, ova vlada je svladala epidemiju“, rekao je Andrej Plenković u Splitu 26. svibnja. Samozvani lider je navodnom pobjedom nad koronom očekivao da će dobiti izbore. Dok smo mi upozoravali, on je vikao da se mi bojimo. A sada nam prijeti opasnost od zatvaranja granica i mjera kojima nam prijete Slovenija i Austrija. Prijeti nam i to da se zarazi veliki broj građana. Ako se to dogodi, onda je ova vlada kriva za totalni krah turističke sezone. Ne samo da su ugrozili zdravlje građana, nego su definitivno ugrozili i turizam, ali i egzistenciju mnogih ljudi. Očito je da u ovoj državi ne vrijede jednaka pravila za sve. Njegov stožer poslao je na tisuće ljudi u samoizolaciju zato što su bili u kontaktu sa zaraženima. Za njega ta pravila očito ne vrijede jer gledaju i trpe nepravdu.

NACIONAL: S druge strane, potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić je u samoizolaciji, jeste li i vi spremni na to ako se pokaže da je netko od vaših kontakata pozitivan na koronavirus?

Pravila i zakoni u ovoj zemlji moraju vrijediti jednako za sve, a sada svjedočimo tome da nije tako. Dok je na tisuće građana preporukom stožera i epidemiologa moralo u samoizolaciju zbog kontakta sa zaraženim osobama, HDZ-ovci ne moraju. Ako mene pitate, pa naravno da ću kao odgovoran građanin ići. Uostalom, dr. Alemka Markotić je prije tri mjeseca savjetovala, citirat ću je: „Ako sumnjate u kontakt, najbolje je ići u samoizolaciju i izbjegavati ljude!“ Što građani misle o toj nepravdi, siguran sam da će reći na ovim izborima.

 

‘Okupio sam koalicijske partnere, dok Plenković nema s kim ni koalirati. U obnašanju dužnosti predsjednika Vlade pokazao je nespremnost i neodlučnost po pitanju provođenja reformi’

 

 

NACIONAL: Kako komentirate cijeli razvoj situacije s koronavirusom?

Situacija sigurno nije dobra. Više je nego očito da se pandemija vratila. Kao što nismo bili spremni prvi put, tako nismo spremni ni sad. Već otprije je poznato da je stožer bio de facto političko tijelo, a sada kada smo u kampanji to još više dolazi do izražaja. Teško se boriti protiv pandemije kada dva čelna čovjeka koja bi trebala raditi na njenom suzbijanju, s tih pozicija sudjeluju kao nositelji HDZ-ovih lista u izbornim kampanjama. Smatram da u Hrvatskoj ima dovoljno neovisnih stručnjaka koji nisu članovi političkih stranaka i koji bi ih mogli i trebali zamijeniti. Ovako dok se oni bave kampanjom, stvari izmiču kontroli.

NACIONAL: Ako u ovih tjedan dana dođe do daljnjeg širenja virusa, je li u opasnosti i samo održavanje izbora?

Izbori će se održati, ali u specifičnim okolnostima i uz potrebu poštivanja epidemioloških mjera. I vrlo je bitno da građani u takvim okolnostima izađu na izbore u što većem broju jer su promjene nužne. Ne smijemo dopustiti da zbog virusa građani trpe i sljedeće četiri godine.

NACIONAL: Postoji li uopće ustavni okvir da se izbori ne održe 5. srpnja?

Predsjednik Republike raspisao je izbore i on je rekao da ne postoje uvjeti ni potreba otkazivanja izbora.

NACIONAL: Premijer Plenković kaže da biste vi željeli da on ode u samoizolaciju jer bi onda otpalo sučeljavanje između vas dvojice. Kako to komentirate?

Jedino čime se Plenković bavi u ovoj kampanji jest to da očajnički priziva sučeljavanje sa mnom i po tome će ostati upamćen, ne po ideji kako spasiti Hrvatsku, jer je nema, ne po timu ljudi, jer ih nema, ne po potencijalnoj koaliciji, jer nema s kim koalirati. Naravno da sučeljavanje s njim nije nikakav problem, ono je ionako dogovoreno i što se mene tiče, može se održati u bilo kakvim okolnostima, pa čak i ako bude toliko savjestan i ode u samoizolaciju. Jedino što radi u ovoj kampanji jest da trči za mnom i poziva me na sučeljavanje. Hoće li građani od toga živjeti bolje? Neće.

NACIONAL: Što će SDP napraviti drugačije od ove vlade kada je u pitanju pristup koronavirusu, naravno, ako uspijete sakupiti većinu u Saboru i sastaviti vladu?

Kao prvo, naša vlada se neće skrivati iza stožera, nego će preuzeti odgovornost. Kao drugo, naš tim stručnjaka već ima pripremljene protokole o načinu postupanja i načinu borbe protiv koronavirusa. Siguran sam da nećemo oklijevati kao što je to učinila ova vlada i siguran sam da ćemo biti spremni i puno učinkovitiji. Podsjećam na to da je prvi sastanak u Vladi na temu koronavirusa održan 9. siječnja 2020., no ništa nije poduzimano prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u 15. ožujka. Hrvatska je otišla u zatvaranje 16. ožujka, dan nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u. U tri mjeseca, koliko su imali za pripremu obrane zemlje od ugroze, nisu učinili ništa jer su se bavili unutarstranačkim izborima. Pa tako nije bilo zaštitne opreme za građane, za liječnike, za zdravstvene djelatnike, nisu postojali protokoli za zaštitu bolnica i domova umirovljenika, bilo je premalo testiranja, a kasnilo se i u pripremi mjera za gospodarstvo i građane. Zato što nije bilo protokola o postupanju u domovima umirovljenika, u Splitu je umrlo dvadeset štićenika i za to nitko nije odgovarao.

NACIONAL: Novi slučajevi zaraze potvrđuju da se situacija s virusom covid-19 ne smiruje. Ako sastavite vladu, hoćete li u slučaju još većeg širenja ponovno narediti zatvaranje gospodarstva ili za to nema potrebe?

Zatvaranje gospodarstva bilo bi pogubno za Hrvatsku. Znamo što treba napraviti da gospodarstvo funkcionira i u ovim otegotnim okolnostima. Podsjetit ću da je SDP prije dva i pol mjeseca predstavio kompletnu strategiju prilagodbe društva na nove okolnosti kad je virus u pitanju. Mi smo još prije dva mjeseca imali kompletan plan za pomoć pogođenim građanima i gospodarstvu. Radi se o protokolima zaštite bolničkog sustava, domova umirovljenika, javnog prijevoza, kako osigurati dovoljno testiranja i zaštitne opreme za građane te kako prilagoditi gospodarstvo novim okolnostima.

NACIONAL: Koji bi bili prvi potezi vaše vlade kada je u pitanju pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa?

Svakako trebamo donijeti zakon o skraćenom radnom vremenu koji smo još prije dva mjeseca uputili u proceduru. Taj zakon će omogućiti da poslodavci zbog smanjenog obima posla smanje radno vrijeme radnicima, ali ne i plaću i broj zaposlenih, jer će se razlika nadoknaditi iz europskog fonda SURE. Donijet ćemo i zakon o moratoriju na kredite za građane i poduzetnike kako bismo onima koji su najpogođeniji omogućili da što lakše prežive krizu. Ponudit ćemo i set drugih mjera za lakše prevladavanje gospodarske krize. Žila kucavica našeg gospodarstva su mala i srednja poduzeća, naši poljoprivrednici, OPG-ovci, regulatorno ćemo ih rasteretiti, ukinuti hrpu parafiskalnih nameta, pojednostaviti izvještavanje, jednostavno dati ljudima da dišu i da rastu, da budu uspješni. I da ih banke i HBOR u tome prate. Donijet ćemo set mjera za građane kako bismo ublažili posljedice krize za najugroženije skupine: nove nezaposlene, nezaposlene koji ne primaju nikakvu naknadu s burze, umirovljenike i druge građane s niskim primanjima te socijalno potrebite. Donijet ćemo i zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada u gradu Zagrebu.

 

 

‘Jedino čime se Plenković bavi u ovoj kampanji jest to da očajnički priziva sučeljavanje sa mnom i po tome će ostati upamćen, ne po ideji kako spasiti Hrvatsku, jer je nema, ne po timu ljudi, jer ih nema’

 

 

NACIONAL: Kada govorite o moratoriju na kredite, imate li snage oduprijeti se bankama koje su se do sada uspjele othrvati svim zahtjevima da daju snažniji doprinos u ovoj krizi?

SDP je već jednom pokazao na primjeru švicarskog franka kako može štititi interese građana. Banke u našoj zemlji ne smiju biti samo u službi profita, već ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja. Zajedničkim naporima fiskalne i monetarne politike osigurat ćemo da banke financiraju poduzetništvo, a ne samo građane i državu za koje su sigurni da će se moći lakše naplatiti.

NACIONAL: Što ako nakon ljeta dođe do velikog vala otpuštanja radnika, kako ćete odgovoriti na taj problem?

Kada formiramo čvrstu i stabilnu vladu, imamo u planu poduzeti konkretne korake kako bismo zaštitili radnike. Jedna od tih mjera je i Zakon o skraćenom radnom vremenu.

NACIONAL: Zašto bi birači trebali vjerovati da ćete ostvariti svoja obećanja, budući da se do sada pokazalo da nijedna vlada, bilo HDZ-ova ili SDP-ova, nije napravila ono što je obećala?

Ne mogu govoriti u ime svojih prethodnika. Znam da su dvije SDP-ove vlade u zadnjih 30 godina mijenjale Hrvatsku nabolje, izvlačile našu zemlju iz kriza u kojima ih je ostavio HDZ, otvorile proces ulaska Hrvatske u EU i NATO, ostvarile rekordan gospodarski rast u Europi, podigle plaće i mirovine, ojačale civilno društvo, izgradile neovisne institucije, povezale Hrvatsku modernim cestama i autocestama, vraćale građanima optimizam i, konačno, uvele Hrvatsku u Europsku uniju. Ono što sam siguran, siguran sam da će ova koalicija na čelu sa SDP-om imati bolje rezultate od HDZ-ove vlade, kao što je to uvijek bilo. Uvijek smo kad bismo osvajali vlast, morali čupati zemlju iz blata i krize.

NACIONAL: U vašem programu borba protiv korupcije jedan je od glavnih aduta, a s druge strane, na listama Restart koalicije je Željko Sabo koji je zbog političke korupcije završio i u zatvoru, kakvu to poruku šalje biračima?

Da, u fokusu našeg programa je borba protiv korupcije zato što je to trenutno rak rana našeg društva. Po indeksu percepcije korupcije smo među najkorumpiranijim državama na svijetu, što ne čudi kad je samo iz ove vlade čak 11 ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju, a ta ista vlada održavala se na vlasti političkom korupcijom, odnosno kupovinom zastupnika u Hrvatskom saboru. Željko Sabo osuđen je, ali i rehabilitiran, za pokušaj, dakle, samo pokušaj pridobivanja gradske vijećnice u svoj klub. S druge strane, Bandić, Plenković i HNS su realizirali političku trgovinu i kupovinu saborskih zastupnika kako bi se održali na vlasti. Da pravda vrijedi jednako za sve, u ovoj nepravednoj državi i oni bi bili osuđeni za ista djela.

NACIONAL: Je li baš bilo potrebno da Sabo bude na listi, niste li ga mogli zaobići? Ili je to pokazatelj manjka kadrova unutar SDP-a?

SDP ima najjače liste, najkvalitetnije ljude i najbolji program za Hrvatsku. A što se Sabe tiče, njega je predložila lokalna organizacija i to je čovjek za kojeg vjerujem da će dati svoj maksimalni doprinos u ovoj kampanji, kao što je puno napravio za Vukovar i građane Vukovara dok je bio gradonačelnik.

NACIONAL: Kad smo kod korupcije, hoćete li, ako uspijete sastaviti vladu, smijeniti nedavno izabranu državnu odvjetnicu, s obzirom na to da ste bili vrlo kritični prema njenom izboru?

Ako me pitate jesam li bio zadovoljan radom bivšeg glavnog državnog odvjetnika kojem je ona bila zamjenica, nisam. Po zakonu svake godine glavni državni odvjetnik podnosi izvješće o svom radu Hrvatskom saboru. Ne mogu se oteti dojmu da bi angažman glavnog državnog odvjetnika u borbi protiv korupcije trebao biti bolji. O njenom radu odlučivat će Hrvatski sabor.

NACIONAL: Osim stranaka Restart koalicije, na koje još stranke računate da će vam dati podršku u Saboru?

Spremni smo surađivati sa svim strankama koje su istog ili sličnog svjetonazora i koje su spremne podržati program Restart koalicije za novi početak Hrvatske.

NACIONAL: Što ako neka od tih stranaka uvjetuje svoju podršku time da vi ne budete predsjednik vlade?

Stvari su tu više nego jasne. Na zadnjoj sjednici Glavnog odbora donesena je Odluka da sam kao predsjednik SDP-a, kao što je bila uobičajena praksa i dosad, kandidat za mandatara. To su prihvatili i svi koalicijski partneri.

NACIONAL: Vidite li kao partnere i lijevo-zelenu koaliciju okupljenu oko platforme Možemo!?

Da.

NACIONAL: Jedna od kandidatkinja te liste Katarina Peović najavila je da bi se oni zalagali za to da jedna od mjera pomoći gospodarstvu bude i preraspodjela privatne štednje građana veće od 100.000 eura. Jeste li spremni prihvatiti takav zahtjev ako on bude uvjet za postizbornu suradnju?

Nisam upoznat s detaljima tog prijedloga. Ono što znam je da se štednja i imovina građana ne smije otuđivati, osim u slučajevima kada je stečena na nepošten način. Zato ćemo donijeti Zakon o porijeklu imovine, kao jedan važan instrument u borbi protiv korupcije.

NACIONAL: Kada govorimo o ekonomiji, zašto bi birači vjerovali da bi vaša vlada bila bolja od vlade Zorana Milanovića, koja je za većinu birača ipak bila dosta razočaravajuća?

Nakon što je Sanader završio u zatvoru, Hrvatska je tonula u sve dublju krizu. Tada je BDP pao 10 posto, tadašnja HDZ-ova vlada zadužila 100 milijardi kuna, uveden je harač ili krizni porez, šest posto su smanjene plaće u javnom sektoru, minus u proračunu počeo je rasti do neslućenih 25 milijardi u 2011. Sve su to ostavili Milanoviću i njegovoj vladi, ostavili su doslovce „spaljenu zemlju“. U četiri godine SDP-ove vlade Hrvatska je definitivno izašla iz duge recesije, BDP je narastao 2,5 posto, industrija je mjesecima rasla, a izvoz je rastao po dvoznamenkastim stopama, smanjen je i porez na dohodak, rasle su i plaće, smanjen je i manjak u proračunu s 25 na ispod 10 milijardi kuna, 2015. osiguran je i miran san za 55.000 naših sugrađana opterećenih kreditima u švicarskom franku. Vjerujem da su građani to honorirali i to je razlog što je izabran za predsjednika Republike Hrvatske.

NACIONAL: S druge strane, po čemu biste se, kao predsjednik vlade, razlikovali od aktualnog premijera Andreja Plenkovića?

Za razliku od njega, imam tim stručnih i kvalitetnih ljudi. On je svoj morao potjerati zbog korupcije. Imam kvalitetan program i odlučnost da potaknem toliko nužne promjene u Hrvatskoj. Okupio sam koalicijske partnere, dok on, s druge strane, nema s kim ni koalirati. U obnašanju dužnosti predsjednika Vlade pokazao je nespremnost i neodlučnost po pitanju provođenja reformi i rješavanja ključnih problema u Hrvatskoj. Stječe se dojam da je sam na svijetu. Razlika je više nego očita.

 

 

‘Kada preuzmemo odgovornost za državu, stavit ćemo pitanje budućnosti Ine na stol i tražiti realno moguće rješenje. U ovom trenutku teške krize, Hrvatska ne može tek tako pronaći novac za otkup Ine’

 

 

NACIONAL: Je li jedna od razlika i odnos s mađarskim MOL-om, odnosno, da budemo precizniji, Viktorom Orbánom?

Itekako. Opcija vraćanja Ine u hrvatske ruke još je jedna od laži i obmana ove vlade. Najavili su otkup Ine prije četiri godine, u međuvremenu nisu ništa napravili, a sada sedam dana pred izbore, kao tehnička vlada, oni bi razgovarali s Mađarima kako bi pokazali da, eto, nešto rade. Jedino što su napravili jest zatvaranje rafinerije u Sisku i tjeranje radnika na ulicu. Danas naftu iz naših naftnih polja i bušotina šalju u Orbánovu Mađarsku, valjda kao nagradu što Orbán svojata hrvatski teritorij. Tko šalje naftu u Mađarsku? Plenkovićev prvi suradnik i autor HDZ-ova programa Tomislav Ćorić, ministar o kojem se spekulira da je sudjelovao i u velikoj aferi Vjetroelektrane. Još nas uvjerava kako je to profitabilan posao za Hrvatsku, a nema pojma po kojoj je cijeni ta nafta otišla u mađarske i slovačke rafinerije. Jasno je da se tu radi o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa i da se to, kada je HDZ u pitanju, kontinuirano ponavlja bez obzira na to tko je na čelu HDZ-a.

NACIONAL: Kakav je plan za Inu? Treba li Hrvatska vratiti tu kompaniju u svoje vlasništvo ili je jednostavno treba prepustiti MOL-u i okrenuti novu stranicu?

Činjenica je da su Mađari potpuno preuzeli Inu uz asistenciju HDZ-ovih premijera i ministara. Sve je pošlo krivo kada je Sanader pod sumnjivim okolnostima predao upravljačka prava Mađarima i potpisao onaj famozni ugovor o plinskom biznisu koji je Hrvatsku opteretio s milijardama kuna gubitaka. Do danas ti sporovi nisu riješeni, a INA zbog toga stagnira i propada. Rezerve nafte pale su više od 60 posto i nema novih, dnevna proizvodnja derivata više je nego prepolovljena, rafinerija u Sisku zatvorena, ona u Rijeci se ne razvija, nafta sa slavonskih polja vozi se u Mađarsku i Slovačku na preradu. U INA-i je preko 6000 radnika manje, a jedino što je ostalo od Ine su benzinske crpke i maloprodaja za MOL-ove derivate. To se vidi i po tome što prihodi od proizvodnje i prerade nafte kontinuirano padaju, a oni od maloprodaje stagniraju. Ukupno, prihodi su u zadnjih osam godina pali s 30 na svega oko 22 milijarde kuna. Čini mi se da su Mađari neometano postigli sve ciljeve koje su htjeli – uništiti hrvatsku konkurenciju u proizvodnji i preradi nafte, crpiti rezerve iz hrvatskih nalazišta i transportirati ih u svoje rafinerije, a prodajnu mrežu Ine koristiti za plasman svojih derivata na još uvijek potentnom tržištu, posebno zbog povećane sezonske, turističke potražnje. Sve ukazuje na to da se stvari moraju mijenjati. Mi Inu vidimo u budućnosti kao integriranu kompaniju koja će ponovno više ulagati u istraživanja, u nova nalazišta i eksploataciju, u rafinerije i nove tehnologije za preradu nafte. Hrvatska u ovom trenutku teške krize ne može tek tako pronaći novac za otkup Ine, a još teže za sve ono što treba financirati u toj drugoj, razvojnoj fazi. Kada preuzmemo odgovornost za državu, stavit ćemo pitanje budućnosti Ine na stol i tražiti realno moguće rješenje.

NACIONAL: Biste li se razlikovali od Andreja Plenkovića i po pitanju pozdrava „za dom spremni“? Jeste li spremni zabraniti upotrebu tog pozdrava, a samim time i grb HOS-a?

Razlikovao bi se. Nije sporan grb HOS-a već pozdrav ZDS. Zamislite da se u Njemačkoj upotrebljava pozdrav „Sieg Heil“. Osim toga, ne smijemo dopustiti da jedan pozdrav poražene fašističke ideologije pod kojom su Dalmacija i Istra predane Talijanima, a stotine tisuća ljudi ubijeno, baca i najmanju sjenu na oslobodilački, pobjednički Domovinski rat koji je ujedinio Hrvatsku. Spreman sam zabraniti upotrebu tog pozdrava.

NACIONAL: Što ako kao premijer dođete na proslavu Oluje 5. kolovoza ove godine i tamo budu zastave HOS-a s tim pozdravom?

Ako ja postanem predsjednik vlade, siguran sam da državni protokol neće napraviti propust kao što je napravio u Okučanima. A što se tiče provokacija, one su uvijek moguće, na njih ne mogu utjecati. Ali ono na što mogu utjecati jest brzina donošenja zakona. A kad se zakon jednom donese, tim se pitanjem više neće baviti ni politika ni političari.

NACIONAL: Ako postanete premijer, očekujete li nove prosvjede poput onih u Savskoj za vrijeme Milanovića ili na splitskoj Rivi za vrijeme Račana?

Ne.

 

 

‘Ne smijemo dopustiti da pozdrav poražene fašističke ideologije pod kojom su Dalmacija i Istra predane Talijanima, a stotine tisuća ljudi ubijeno, baca i najmanju sjenu na oslobodilački, pobjednički Domovinski rat’

 

 

NACIONAL: Što ako će vam faliti nekoliko ruka u Saboru, jeste li spremni na dogovor s Miroslavom Škorom?

Neće nam faliti. Osvojit ćemo dovoljan broj mandata da možemo formirati jaku i stabilnu vladu.

NACIONAL: Jesu li vam prihvatljiviji novi izbori nego koalicija s Domovinskim pokretom, a isto pitanje može se postaviti i za HDZ?

Svakako ne možemo koalirati ni s Domovinskim pokretom Miroslava Škore niti imovinskim pokretom, Plenkovićevim HDZ-om.

NACIONAL: Hoćete li donijeti novi zakon o regulaciji pobačaja koji je tražio Ustavni sud i kako bi taj zakon izgledao?

Da. Žena ima pravo odlučivati o svom tijelu i svom reproduktivnom zdravlju.

NACIONAL: Jeste li riješili probleme s Rankom Ostojićem i Mišom Krstičevićem, koji su odbili biti na listama, ili to ostavljate za razdoblje nakon izbora?

Ne vidim tu nikakve probleme, siguran sam da će njih dvojica dati svoj maksimalni doprinos uspjehu stranke.

NACIONAL: Je li moguće da netko od njih dvojice ili netko poput Peđe Grbina ili Siniše Hajdaša Dončića bude ministar u budućoj vladi?

Nije još vrijeme da razgovaramo o pozicijama, prvo moramo na izborima dobiti povjerenje građana da mijenjamo Hrvatsku. O tome ćemo razgovarati nakon pobjede.

NACIONAL: Do sada niste željeli govoriti o sastavu buduće vlade, ali sigurno nekoga vidite kao svog najbližeg suradnika ili osobu od povjerenja kada su u pitanju npr. gospodarstvo ili financije?

Mi u SDP-u imamo najjači gospodarski tim u Hrvatskoj, okosnicu kojeg čine Branko Grčić, Boris Lalovac, Josip Tica i Zvonimir Mršić.

NACIONAL: Kako se bliže izbori, raste li nervoza, odnosno da se izrazim sportskim rječnikom, postoji li pozitivna trema?

Što se više bliži dan izbora, to sam sigurniji u našu pobjedu. Nema nervoze, ali ima silne želje da mijenjamo Hrvatsku nabolje.

NACIONAL: Što mislite, koliko će mandata Restart koalicija imati u ponedjeljak, 6. srpnja?

Sasvim dovoljno da formira vlast.

NACIONAL: Ako taj plan ne ispunite i ne uspijete sastaviti vladu, koji će biti vaš idući potez?

Ne brinite se, 6. srpnja ujutro Hrvatska će imati novu vlast na čelu s SDP-om i Restart koalicijom. Pozivam građane da ako žele Hrvatsku bez nepravde, bez diskriminacije i bez korupcije, izađu na izbore. Izbor je više nego jasan – ili Restart koalicija za novi početak Hrvatske ili crna, najcrnja Hrvatska u koaliciji HDZ-a i Škore.

 

Komentiraj