Bernal Revert/Photoshot

INTERVJU: ALENKA BRATUŠEK: Izlazak iz arbitraže neće pomoći odnosima Slovenije i Hrvatske

Član Arbitražnog suda koji prosuđuje hrvatsko-slovenski granični prijepor Jernej Sokolec, kojega je u taj sud kao svog suca imenovala vlada bivšega premijera Boruta Pahora, dao je ostavku, a ostavku je dala i slovenska opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže i službenica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik. Slovenski predstavnici ostavke su podnijeli nakon što su u javnost izašli njihovi međusobni dogovori oko procesa pred Arbitražnim sudom. I dok su se hrvatske parlamentarne stranke odlučile za izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa, u Sloveniji se hrvatsku stranu optužuje da je nezakonito prisluškivala slovenske predstavnike. Zbivanja povezana uz tu aferu za Nacional je prokomentirala bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek, koja je u razgovoru otkrila smatra li da iza svega stoje hrvatske obavještajne službe i slaže li se s ocjenom hrvatskih političara da je nakon posljednjih događaja, nemoguće nastaviti arbitražni proces jer je ugrožena vjerodostojnost Arbitražnog suda.

NACIONAL: Kakav je vaš komentar afere koja je prošloga tjedana izbila nakon što su objavljeni razgovori Jerneja Sokoleca i Simone Drenik?

Ne mogu reći da nisam razočarana postupkom uključenih u aferu koja je izbila na svjetlo dana. Ali prošlost ne možemo mijenjati i arbitražni sporazum propisuje kako je potrebno djelovati u takvim slučajevima i kako Slovenija treba reagirati. Važno je da se usredotočimo na to kako ćemo se ponašati u budućnosti i zato treba fokusirati sve svoje napore na okončanje arbitražnog postupka.

NACIONAL: Vjerujete li da iza prisluškivanja stoje hrvatske obavještajne službe, kao što se može čuti od nekih drugih slovenskih političara?

Vrlo je teško govoriti o tome tko stoji iza afere jer nemam te podatke. Bilo bi nepravedno optuživati bilo koju stranu ako nema dokaza. Međutim, nije u redu što je bilo tko prisluškivao razgovore Jerneja Sokoleca i Simone Drenik.

NACIONAL: Kako bi ova afera mogla djelovati na odnose Slovenije i Hrvatske?

To ovisi o tome kako će obje države reagirati i riješiti situaciju. Ako bilo koja država ima namjeru povući se iz ugovora o arbitraži, to sigurno neće pomoći u poboljšanju međusobnih odnosa. Međutim, ti odnosi su sada puno drugačiji nego prije nekoliko godina, kada su bili pomalo napeti. Obje zemlje članice su EU-a i obvezale su se da će granični spor riješiti. Štoviše, Hrvatska mora riješiti granične sporove i s nekim drugim susjedima. Zato smatram da nemamo drugog izbora nego da arbitražu provedemo do kraja, a odnosi dviju zemalja nakon toga trebali bi postati još čvršći i prisniji.

NACIONAL: Hrvatske parlamentarne stranke odlučile su podnijeti Saboru prijedlog o izlasku iz Arbitražnog sporzuma. Kakvo je vaše mišljenje o tom prijedlogu?

Mislim da povlačenje iz arbitražnog postupka nije dobro rješenje. Takvi slučajevi već su se događali i međunarodno pravo poznaje rješenje za tu situaciju. Slovenski sudac je odmah dao ostavku i mislim da bismo s brzim imenovanjem novog suca bili sigurni da neće biti narušena neovisnost suda i njegove odluke. Hrvatska zapravo ulazi u vrlo napeto razdoblje prije parlamentarnih izbora i zato su strasti još više uzavrele, a zahtjevi za povlačenje iz arbitraže još jači. Međutim, uvjerena sam da će hrvatska vlada i Sabor trezveno razmotriti je li zaista potrebno poništiti napore mnogih vlada i velikog broja političara koji su uložili nekoliko godina truda da se zaključi arbitražni sporazum.

NACIONAL: Znači, smatrate da arbitražni postupak još uvijek ima smisla?

Definitivno. Međutim, moramo se suočiti s vrlo važnim pitanjem legitimnosti odluke arbitražnog suda. Bez obzira na sadržaj odluke, pred slovenskim i hrvatskim političarima je vrlo važan zadatak jer moraju uvjeriti svoje građane da je odluka suda, koja će u svakom slučaju biti pravno obvezujuća, legitimna i da se mora usvojiti kakva god bila. Isto tako moramo učiniti sve da događaji iz protekloga tjedna ne utječu na ugled suda i presudu sudaca.

NACIONAL: Podupirete li odluku Jerneja Sokoleca i Simone Drenik da podnesu ostavke?

Bez ikakve sumnje. Slovenska zastupnica i sudac radili su u suprotnosti s ugovorom, a njihovi kontakti, prema pravilima, nisu dopušteni. Dakle, nije se mogla očekivati druga odluka osim njihove ostavke. Sada je na slovenskoj strani da što je prije moguće izabere novog suca i da arbitražni sud nastavi s radom.

NACIONAL: Kako gledate na ulogu ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i premijera Mire Cerara i smatrate li da i oni trebaju podnijeti ostavke?

Mislim da ovo nije vrijeme za političke sukobe između vladajuće koalicije i oporbe u Sloveniji, jer su odnosi između dviju zemalja previše važni da bi ovisili o političkim igrama u jednoj od zemalja. Međutim, i pitanje odgovornosti uskoro će doći na red.

NACIONAL: Je li Hrvatska nakon ove afere u povoljnijem položaju od Slovenije?

U posljednja dva desetljeća odnosi između Slovenije i Hrvatske bili su vrlo loši i velikim političkim naporima od ozbiljnih sporova oko granice, došli smo do prijateljskih odnosa dviju zemalja. Sklapanjem ugovora o arbitraži postigli smo važnu prekretnicu, koja je pokazala spremnost za kvalitetnu suradnju između dviju država članica Europske unije. Iskreno se nadam da se odnos neće pogoršati zbog komplikacija koje je izazvala ova afera.

NACIONAL: Kao bivša predsjednica slovenske vlade, kako biste reagirali u ovom slučaju?

Dobro pitanje. Istina je da kao predsjednica oporbene stranke nemam sve informacije kao trenutni premijer, ali po meni dostupnim informacijama, mislim da ne bih napravila ništa drugačije od premijera Cerara. Čini mi se primjerenim da je prihvatio ostavku zastupnice Drenik i usredotočio se na postupke u vezi imenovanja novog suca. Sama bih puno napora uložila u razgovore s hrvatskim vlastima, jer mi se čini ključnim da se odnosi dviju zemalja ne pokvare.

NACIONAL: Kako vidite rasplet ove afere?

I slovenska i hrvatska vlada su pod velikim pritiskom i smatram da su odluke koje će se donijeti u idućih nekoliko dana, presudne za odnose između dviju država. Unatoč ovome neželjenom događaju, smatram da postupak za rješavanje spora pred arbitražnim sudom nije doveden u pitanje. Kao što sam već rekla, u međunarodnom pravu postoje postupci i propisi vezani za takve komplikacije i oni će osigurati neovisnost arbitara. Osim toga, rješenje ovog pitanja za obje države je od velike važnosti. Politički predstavnici obiju zemalja tijekom godina uložili su mnogo truda i ne možemo si priuštiti da ponovno krećemo ispočetka.

Komentiraj