NACIONAL

INTERVJU: ALEKSANDRA KOLARIĆ OTKRIVA: “Vraćam se u SDP i tražit ću smjenu vodstva stranke”

Aleksandra Kolarić, bivša članica SDP-a koja je prošle godine izbačena iz stranke jer je kritizirala Zorana Milanovića zbog “Lex Perkovića” i rekla da je šutnja vodstva stranke ista onakva kakva je bila šutnja vodstva HDZ-a za vrijeme Ive Sanadera, zatražit će do kraja siječnja ponovno učlanjenje u stranku. Na to po statutu SDP-a ima pravo, a to je uostalom i najavila čim su je izbacili.

[quote_box_center]

  • Aleksandra Kolarić, bivša članica SDP-a koja je prošle godine izbačena iz stranke jer je kritizirala Zorana Milanovića zbog “Lex Perkovića” i rekla da je šutnja vodstva stranke ista onakva kakva je bila šutnja vodstva HDZ-a za vrijeme Ive Sanadera, zatražit će do kraja siječnja ponovno učlanjenje u stranku
  • Iako njezino izbacivanje, naravno, nije s tim povezano, upravo je Aleksandra Kolarić među prvima upozoravala da je način na koji Milanović vodi stranku i državu – poguban
  • Vrlo je aktivna na društvenim mrežama, njezini komentari su jako čitani i izazivaju dosta reakcija, a prošli tjedan je s čak 56 posto glasova pobijedila u finalu emisije “Piramida” na HTV-u

[/quote_box_center]

SDP je od tada izgubio i izbore za Europski parlament, a sada i predsjedničke izbore. Iako njezino izbacivanje, naravno, nije s tim povezano, upravo je Aleksandra Kolarić među prvima upozoravala da je način na koji Milanović vodi stranku i državu – poguban. Aleksandra Kolarić je predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću i ima privatnu tvrtku za komunikacijsko savjetovanja Quadrans. Vrlo je aktivna na društvenim mrežama, njezini komentari su jako čitani i izazivaju dosta reakcija, a prošli tjedan je s čak 56 posto glasova pobijedila u finalu emisije “Piramida” na HTV-u. Neki smatraju da će upravo ona, ako je prime natrag u stranku, biti jedan od izazivača Zorana Milanovića na mjestu predsjednika SDP-a.

NACIONAL: Zašto bi vas Zoran Milanović nakon svega što ste izgovorili primio natrag u SDP?

Obrnut ću vaše pitanje: zbog čega me Statutarna komisija, koja o tome odlučuje, ne bi primila ponovno u stranku? Zato što sam bila u pravu? Upozorila sam među prvima da “Lex Perković” šteti nacionalnim izborima i da ga treba promijeniti. Zakon je promijenjen. Upozoravam već skoro dvije godine da vrh stranke loše vodi stranku i nedovoljno dobro državu, da građani sve više ne vide razliku između nas i HDZ-a. Ponavljam: ili ćemo se mi u SDP-u mijenjati ili će nas građani zamijeniti. Izgubili smo izbore nažalost četiri puta u nizu. Nije problem onaj koji ukazuje na problem, nego onaj koji stvara problem. Jaka stranka je ona koja ima snage suočiti se s vlastitim pogreškama, ne ona koja izbacuje članove zbog kritičkog stava. Izbačena sam nedemokratski, po prijekom sudu, bez mogućnosti obrane ili žalbe i to zbog verbalnog delikta. Tražit ću da o mojem zahtjevu za članstvo, prije Statutarne komisije, mišljenje daju članovi moje organizacije, odnosno Gradski odbor SDP-a Zagreba. Smatram da SDP-ovca ne čini plastična iskaznica nego sustav vrijednosti po kojem živi i po kojem postupa. Ja sam bila i bit ću socijaldemokratkinja, s plastikom ili bez nje.

NACIONAL: Što ako vas ne prime?

SDP je u situaciji da treba na jedan kup okupiti sve ono najbolje što postoji u progresivnoj sferi. Ne mislim samo na stranačke članove nego i na lijeve intelektualce i stručnjake. Daljnje podjele, daljnje cijepanje stranke, daljnje odbacivanje onih koji kritički misle šteti našoj stranci i našim glasačima. SDP-u treba više ljudi poput mene koji ukazuju na pogreške i nude rješenja i predlažu poboljšanja. Treba nam aktivnije članstvo i aktivniji simpatizeri. Očekujem od Statutarne komisije da u mojem slučaju primijeni temeljne principe socijaldemokracije: pravednost i jednakost. Odluka o mojem povratku u SDP bit će jasan pokazatelj demokracije u stranci. Ona će više od bilo koje moje kritike ukazati jesmo li različiti od HDZ-a, jesmo li stranka koja se drži svojih vrijednosti i principa ili smo voluntaristička organizacija koja funkcionira na poslušnosti i strahu od vođe. Ja na strah ne pristajem. Primili me ili ne, a vjerujem da hoće, nastavit ću jasno, glasno i javno socijaldemokratski djelovati.

NACIONAL: Koje su zapravo vaše ambicije?

Moja ambicija je ponovno vraćanje vjerodostojnosti SDP-u. SDP ovakav kakav je sada, to nam jasno poručuju građani, simpatizeri i članstvo, nije dobar jer ne djeluje u javnom interesu. Neke stvari su dobre, ali mnoge nisu. Jedan veliki dio vodstva stranke isključivo funkcionira po principu oportunizma i karijerizma i na takav način ne koriste niti stranci niti građanima koje zastupaju. Što se tiče Platforme novog SDP-a, a radi se o ukratko dokumentu reformi koji ću poslati stranci zajedno sa zahtjevom za članstvo, on će sadržavati kratku ocjenu stanja, ciljeve promjene i ključna područja reformi koje SDP mora pokrenuti. Radi se o: uvođenju predizbora, pomicanju stranačkih izbora prije državnih i lokalnih izbora, na način na koji to funkcionira u zapadnim demokracijama, a ne poslije. Nužno je zbog demokratizacije SDP-a uvođenje principa jedan član jedan glas za sve funkcije. Pojedinci o kojima mediji špekuliraju kao potencijalnim kandidatima za novog predsjednika SDP-a govore o “preuzimanju” stranke. Stranka nije ni privatna imovina ni spis da bi se preuzimala. Radi se o tome da stranku treba dubinski reformirati. Kako kažu Englezi, “It’s not about I, it’s about us”. Nitko ne govori o SDP-u, govore samo o sebi. Zamijeniti samo jednog čelnog čovjeka neće značiti ništa, niti je dobro rješenje za SDP. To samo pokazuje želju jednog dijela oligarhije koji se pokazao nedoraslim krizi u stranci i u društvu, da cementira sadašnje stanje u stranci. Takav govor pokazuje nespremnost za promjene. Stoga mi je posebno drago da su u zadnje vrijeme dvojica istaknutih SDP-ovaca, Tonino Picula i Mirando Mrsić, počeli uviđati nužnost promjena i indirektno tako podržali ono o čemu javno govorim već skoro dvije godine. Stranka se mora mijenjati. To je ključ budućnosti SDP-a i progresivnog dijela hrvatskog društva. Ključ jačanja stranke leži u novom SDP-u, a ne samo u promjeni pojedinca na mjestu predsjednika stranke.

NACIONAL: Može li Milanović opet pobijediti?

O tome će svoje reći članstvo. Moje mišljenje je jasno: Milanović je pokazao što može i kako i kuda vodi stranku. Vodi je autoritarno, tako da odbacuje i izbacuje sve one koji imaju hrabrosti reći kritički stav. Vodi je iz poraza u poraz. Stranka gubi povjerenje i podršku građana. Zbog njegovog načina upravljanja i zbog oportunističke šutnje većine u Predsjedništvu SDP je demoraliziran, apatičan i slab. Jasno je da SDP-u treba novi lider. Potreban nam je političar koji okuplja i motivira, političar koji izvlači najbolje iz ljudi, političar koji cijeni i članove i građane. Treba nam novi stil, novi način upravljanja, novo promišljanje o politici i novi odnos spram ljudi. Ali trebaju nam reforme i tim koji će ih provesti.

NACIONAL: Planirate li se vi kandidirati za predsjednicu?

To je pitanje preuranjeno jer ja još uvijek nisam član stranke. Ono što ću napraviti kad se učlanim jest da ću okupiti tim za promjene i pokrenuti ga. Tko će biti prvi čovjek pokreta za promjene, manje je bitno ako se ekipa usuglasi oko novog SDP-a. Pozvat ću sve članove koji smatraju da su promjene nužne da ih krenemo zajedno definirati i realizirati. Promjene želim pokrenuti, motivirati članstvo za njih, definirati ih zajedno s timom i početi ih provoditi. Cilj je vjerodostojan, jak i novi SDP.

NACIONAL: Što je s Ivom Josipovićem?

Za Josipovića uvijek ima mjesta u SDP-u, ali treba pustiti da se on o tome izjasni. Ako to učini, nadam se da će mi se pridružiti i podržati promjene. Njegov doprinos promjenama u SDP-u bio bi dragocjen.

NACIONAL: Kao PR stručnjakinja, gdje vidite najveće greške u njegovoj kampanji?

Očito je da je velika prednost izgubljena u samoj kampanji. Kampanja i sučeljavanja su ovaj put presudili pobjednika. Razlog je u pogrešnim strateškim političkim odlukama i samog Josipovića. Na primjer, dosta se trudio da nema protukandidata na samoj ljevici, što se pokazalo pogrešnim jer bi taj kandidat lakše blokirao napade kojima je on bio izložen s desnice, a u drugom krugu bi ti glasovi bili mobilizirani i otišli bi Josipoviću. S druge strane, njegov stožer nije funkcionirao kako treba, postojale su tri linije zapovijedanja. Izbori su na razini organizacije poput neke vrste vojne kampanje. Zato se i govori o stožerima. Mora biti jasno tko je general, a tko su vojnici. Izgleda da je u Josipovićevom stožeru bilo jako puno generala i stratega, a jako malo vojnika. Poruke koje je Josipović slao građanima o promjeni Ustava bile su apstraktne i suhoparne i građani iz njih nisu mogli shvatiti što to znači za njihov život. U nekim sučeljavanjima bio je bolji, u nekima lošiji, ali bilo je očito da je Kolinda Grabar-Kitarović prošla vrlo strog medijski trening. Bila je pripremljena, poruke su bile precizno definirane, znalo se kome se ona obraća. Napredovala je u zadnja tri tjedna, i to vidljivo. A ako govorimo o sadržaju, Josipović je zbog svog pretjeranog opreza i kalkuliranja, jednostavno putem “pogubio” svoje glasače. To je bila taktika “catch all”, a ona ni u politici ni u životu ne funkcionira. Moraš biti ono što jesi i moraš u porukama i stavovima biti jasan.

NACIONAL: Na koje točno poruke mislite, to što je rekao da se prepoznaje u Bozanićevim vrijednostima?

Bilo je puno toga. Otkaz glavnom političkom savjetniku, zatim nespremnost da se jasno izrekne politički stav o Tuđmanu, nejasnoće oko stava o abortusu, vjeronauku u školi. Stav o vjeronauka u školi nije stav socijaldemokracije.

NACIONAL: A pritom se optuživalo Kolindu Grabar-Kitarović da ona nema stav.

Kolinda Grabar-Kitarović imala je tipično amerikaniziranu kampanju, punu velikih riječi, velikih parola, velikih floskula, obećanja od kojih se ogroman dio ne može održati i nitko od njezinih glasača i ne očekuje da ih održi. Ona dugo nije imala stav o nekim konkretnim stvarima, ali njezinom glasačkom tijelu to ne smeta. Mi ne govorimo o istim glasačkim tijelima. Progresivno glasačko tijelo, to je ono od centra prema lijevo kojem se Ivo obraćao, zahtjevnije je nego konzervativno glasačko tijelo, ono desno od centra.

NACIONAL: Kako u Hrvatskoj možemo očekivati bilo kakve promjene kad i sami kažete da u kampanji možete pričati što god hoćete, davati nerealna obećanja i nikom ništa. Što nas onda očekuje na sljedećim parlamentarnim izborima?

Razlikovala bih parlamentarne od predsjedničkih izbora s obzirom na tip kampanje. Ovo su bili visoko personalizirani izbori. Kolinda Grabar-Kitarović je uspjela utjeloviti promjenu i to joj je donijelo pobjedu. Nadam se da će na parlamentarnim izborima sama kampanja i poruke stranaka biti puno realnije i odgovornije. Ceh na kraju uvijek u politici dolazi na naplatu. Građani od svih stranaka moraju tražiti odgovornost za izrečeno.

NACIONAL: Svi očekuju pobjedu HDZ-a, kao da je to gotova stvar, a takvi su i trendovi. Ima li SDP uopće šanse?

SDP ne treba odustati. Ono što ja kao građanka i socijaldemokratkinja očekujem od SDP-a i Milanovića jest da napokon pokrene reforme. Još je godinu dana pred njima i moraju krenuti s reformom javne uprave, a ne stalno nuditi nove izlike za nečinjenje. Javni interes bi tu trebao prevladati nad partikularnim i osobnim interesima. Drugo je pitanje koliko je to realno očekivati, ali to je ono što treba napraviti odgovoran političar i državnik. A ne odustati.

NACIONAL: Smatrate da bi se izbori u SDP-u trebali održati prije državnih izbora. Ne bi li tada svi rekli da se SDP bavi samim sobom umjesto državom?

Milanović se tri godine trebao više baviti državom, a ne unutarstranačkim obračunima. Bilo bi nam svima bolje da je to radio. Ovakve autoritarne i iznutra nedovoljno demokratske stranke postale su prepreka daljnjem društvenom razvoju. Stoga će fokus na promjene u stranci koristiti i društvu jer će iznjedriti nove i sposobne pojedince. U međuvremenu odgovornost za šutnju i nečinjenje leži na pojedincima u vrhu SDP-a.

NACIONAL: Ne slažete se s tezom da su promjene u SDP-u moguće jedino nakon što Milanović izgubi izbore?

Ako SDP izgubi sljedeće izbore, što izgleda vjerojatno ako se ništa ne promijeni, tada će promjene definitivno doći. To nije sporno. Bilo bi bolje da dođu prije, a ne nakon petog izbornog poraza.

NACIONAL: Kako vi gledate na mogući dolazak Tomislava Karamarka na vlast? Hoće li biti bolji premijer od Milanovića?

Ne očekujem puno ni od HDZ-a ni od Karamarka. Ono što je dosad pokazao na razini retorike bio je fokus na potpuno štetne teme. To je bio fokus na lijepljenje etiketa kao u najgora komunistička vremena, na proizvodnju izmišljenih neprijatelja. To nije način na koji treba govoriti onaj koji želi bolju Hrvatsku. Treba vidjeti hoće li HDZ uspjeti osvojiti vlast. Odgovorna demokršćanska stranka, a HDZ bi to trebao biti, mora se baviti društvenim problemima, a ne proizvodnjom neprijatelja. Zasad se ne primjećuje da bi se Karamarko bavio bilo stvarnim društvenim problemima, bilo gospodarskom krizom u kojoj se Hrvatska nalazi.

NACIONAL: Govoreći u emisiji “Piramida” o temi Charlie Hebdo, rekli ste da treba testirati slobodu govora u Hrvatskoj. Karamarko je izjavio da će, kad on dođe na vlast, svatko kod kuće moći misliti što hoće, ali to neće smjeti i govoriti. Ili, da citiram: “Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država – Domovinski rat, naši branitelji i poginuli te politička doktrina dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška.” Kako vi gledate na to?

Ta izjava je negacija slobode govora koja je temelj svake demokracije. To je izjava neprilagođena trenutku u kojem živimo i budućnosti Hrvatske. To je svakome jasno. “Je suis Charlie” je krasna rečenica, ali ona se testira u Hrvatskoj. Na tome testu Karamarko je s tom izjavom pao. Lako je reći “Je suis Charlie” za Francusku. Ako povučemo paralelu, ni jedna od dviju velikih stranaka ne živi “Je suis Charlie”. SDP je to dokazao na Željki, Mati, Slavku, meni i drugima, a HDZ na primjeru Jadranke Kosor.

NACIONAL: Što mislite, na koji način će HDZ mjeriti domoljublje budućih ministara, što Karamarko i Milijan Brkić navode kao jedan od kriterija za njihovo imenovanje?

Valjda imaju neku skrivenu napravu, neki domoljubometar. Razlog etiketiranja i proizvodnje neprijatelja je nesposobnost vođenja javnog dijaloga i argumentiranja činjenicama i dokazima. Cilj proizvodnje neprijatelja je eliminiranje iz dijaloga i javnog prostora onih koji misle drukčije. Domoljublje nije privatna prćija HDZ-a ni njegova vodstva. Domoljublje je osobni osjećaj pojedinca. Kao građanin ne dopuštam da mi HDZ propisuje mjeru mojeg domoljublja. Proizvoditi neprijatelje u demokraciji u svojoj je srži duboko nedomoljubno. Duboko je, da se poslužim upravo njihovim riječima “antihrvatsko”. Takav govor Hrvatsku čini lošijim mjestom za život.

NACIONAL: Je li po tom kriteriju Zoran Milanović jedini u SDP-u dovoljno jak da se suprotstavi Karamarku?

Ne. Milanović se ne suprotstavlja uspješno Karamarku jer je četiri puta u nizu izgubio izbore. Uspješno suprotstavljanje govoru netolerancije nije nesposobnost priznavanja pobjede, nije vrijeđanje druge strane, nije retorika podjela, nije prezir spram građana koji glasaju za drugu političku opciju. Da bismo bili u stanju zastupati naše progresivne ideje, prije svega moramo poštovati standarde demokratskog diskursa. Ti standardi ne uključuju nepristojnost, nepoštovanje građana, ako hoćete i nepoštovanje druge strane, i u tom dijelu se ne slažem s predsjednikom SDP-a.

NACIONAL: U čemu je, po vašem mišljenju, problem s efikasnošću Vlade?

Nema strateškog fokusa, nema lideršipa. Premijer se ne bavi Vladom. Nedostatak dokazanih karijera izvan politike i menadžerskog iskustva također je problem. Samo rijetki među ministrima imaju svoja zanimanja u kojima su nešto postigli i napravili karijeru. Nedostatak unutarstranačke demokracije kao ključni kriterij za napredovanje postavlja podobnost. Ona ne proizvodi sposobne kadrove. Vodeći kadrovi obje stranke nisu prošli sito i rešeto stvarnog života, nisu prošli natjecanje u kvaliteti na tržištu.

NACIONAL: Što bi trebao napraviti Milanović da spasi stranku i ponovno osvoji vlast?

Milanović, nažalost, ne zna kako i ne može ojačati stranku. On i ljudi oko njega su ključni i odgovorni za uništavanje SDP-a. Oni koji su dio problema ne mogu biti dio rješenja. Što se tiče njegova rada u Vladi, jasno je što bi i stranci pomoglo: gospodarski rast. Da građani osjete boljitak, da ga vide u stvarnom životu. Zasad toga nema. Vlada ima neke dobre pokazatelje, to moramo priznati, potrošnja je sitno narasla, nezaposlenost stagnira ili pada, izvoz je porastao. Ključni problem je što ljudi to ne osjećaju na svojim džepovima. Tako dugo dok se ne osjeti da život u Hrvatskoj postaje lakši to se neće osjetiti na izborima. Iskreno, bojim se da je za ključne stvari kasno, što ne znači da ih ne treba pokrenuti. Bolje ikad nego ikad. Jer ključna je odgovornost državnika spram države, ne spram sebe, svog stolca, čak ni spram vlastite stranke. Ako znamo da je jedna od ključnih prepreka upravo neefikasnost uprave, taj se proces mora pokrenuti.

NACIONAL: Po čemu je Ivica Račan bio bolji premijer od Milanovića? Zapravo, i njemu se prigovaralo da je zapustio stranku, da je stranka prepuštena sama sebi.

Da, stranka je bila prepuštena sama sebi jer je Račan potpuno bio fokusiran na svoj državnički posao. Međutim stranka nije bila destruirana. Dakle, Račan je bio čovjek koji okuplja, čovjek koji je inzistirao na stručnosti, pogledajte sastav njegove vlade i usporedite ga s ovom Vladom. Primarni Račanov kriterij nije bila politička podobnost. Račan je bio čovjek dijaloga. Možete na mojem primjeru vidjeti, ja sam tri godine surađivala s Račanom. Bila sam ista ovakva, uvijek sam govorila što mislim i nisam bila impresionirana autoritetom pozicije moći. Uvijek sam mislila svojom glavom. Milanović ne da ne može surađivati s takvom osobom, nego ju ne može podnositi čak ni u istoj stranci.

NACIONAL: Treba li onda sada SDP strateški napraviti veće okupljanje, kao što je napravio HDZ?

Apsolutno. Treba okupiti sve progresivne snage u društvu, sve snage od centra nalijevo, pritom ne mislim samo na stranačke koalicije. Tu postoji ogroman problem, jer ako govorimo o koaliciji s ORaH-om, koji je stranka lijevo od SDP-a, ako slušamo što govori Mirela Holy, nikakva koalicija nije realnost. Holy s Milanovićem ne želi ići u koaliciju upravo zato što SDP nije ostvario svoja izborna obećanja i što je izgubio vjerodostojnost. Međutim, mislim da SDP, ako želi proći što bolje na izborima, mora skupiti sve glave na kup. I moja glava može tome pridonijeti. Ne mislim da je SDP u situaciji da dalje nastavi s politikom izbacivanja, odbacivanja i sukoba unutar stranke.

Komentiraj