Neposredno nakon povratka Lačnog Franza na scenu novim albumom, a pred koncertnu promociju u Tvornici kulture 21. listopada, slovenski glazbenik Zoran Predin u razgovoru za Nacional otkrio je zašto je ponovo oživio bend te zašto smatra da je nestalo drugarstvo

‘Europski fašizam posljedica je zapadnog kapitalizma planiranog marketinškim postavljanjem gluposti i neznanja u fokus novih generacija”

Neposredno nakon povratka Lačnog Franza na scenu novim albumom “Svako dobro” koji se ovih dana pojavio u prodaji, a pred koncertnu promociju 21. listopada u Tvornici kulture, Zoran Predin dao je intervju Nacionalu u kojem je ispričao zašto je ponovo oživio brand Lačni Franz i zašto bi on i Boris Dežulović za tili čas riješili sve otvorene probleme između Hrvatske i Slovenije.

Nakon gotovo 40 godina duge glazbeničke karijere koju je proveo s bendom Lačni Franz ili kroz samostalne projekte, Zoran Predin odlučio je nakon nešto više od 20 godina ponovo vratiti na scenu grupu Lačni Franz, s kojom je počeo i s kojom je snimio 11 studijskih albuma. Novi Lačni Franz ponovo nudi snažne stihove upravo zahvaljujući njemu kao vrsnom tekstopiscu, ali i glazbeno zahvaljujući pomlađenoj verziji benda koji Predin naziva brendom koji se uspio održati sve ove godine. U razgovoru za Nacional, Predin je ispričao zašto se Lačni Franz odlučio vratiti na scenu, zašto kao nepopravljivi optimist budućnost vidi crnom, zašto je fašizam dobio vjetar u leđa te kako se osjeća nakon teške operacije srca koju je imao prije tri godine.

NACIONAL: Zašto ste okupili neke nove mlade glazbenike i ponovo vratili u život Lačni Franz?

Tekstovi koje sam pisao u osamdesetima, danas su ponovno aktualni. Mladi ljudi u njima su našli poruke, teme i poetiku s kojima se poistovjećuju. Tada, u osamdesetima, propadao je socijalizam, danas propada kapitalizam. Povijest se ponavlja. Brand Lačni Franz je s novim bendom postao ponovo mlad, zanimljiv, intrigantan i zavodljiv…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOMATEVŽ KOCJAN I ŽIGA KORITNIK
Podijeli objavu
Prethodni članakIzetbegović: Dodik će se morati suočiti s posljedicama neustavnog referenduma
Sljedeći članakBilić: Najveći problem je manjak samopouzdanja
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.