MATEVŽ KOCJAN I ŽIGA KORITNIK

INTERVIEW: ZORAN PREDIN ‘Europa je bila sebična kad je trebala biti aktivna’

Neposredno nakon povratka Lačnog Franza na scenu novim albumom, a pred koncertnu promociju u Tvornici kulture 21. listopada, slovenski glazbenik Zoran Predin u razgovoru za Nacional otkrio je zašto je ponovo oživio bend te zašto smatra da je nestalo drugarstvo

‘Europski fašizam posljedica je zapadnog kapitalizma planiranog marketinškim postavljanjem gluposti i neznanja u fokus novih generacija”

Neposredno nakon povratka Lačnog Franza na scenu novim albumom “Svako dobro” koji se ovih dana pojavio u prodaji, a pred koncertnu promociju 21. listopada u Tvornici kulture, Zoran Predin dao je intervju Nacionalu u kojem je ispričao zašto je ponovo oživio brand Lačni Franz i zašto bi on i Boris Dežulović za tili čas riješili sve otvorene probleme između Hrvatske i Slovenije.

Nakon gotovo 40 godina duge glazbeničke karijere koju je proveo s bendom Lačni Franz ili kroz samostalne projekte, Zoran Predin odlučio je nakon nešto više od 20 godina ponovo vratiti na scenu grupu Lačni Franz, s kojom je počeo i s kojom je snimio 11 studijskih albuma. Novi Lačni Franz ponovo nudi snažne stihove upravo zahvaljujući njemu kao vrsnom tekstopiscu, ali i glazbeno zahvaljujući pomlađenoj verziji benda koji Predin naziva brendom koji se uspio održati sve ove godine. U razgovoru za Nacional, Predin je ispričao zašto se Lačni Franz odlučio vratiti na scenu, zašto kao nepopravljivi optimist budućnost vidi crnom, zašto je fašizam dobio vjetar u leđa te kako se osjeća nakon teške operacije srca koju je imao prije tri godine.

NACIONAL: Zašto ste okupili neke nove mlade glazbenike i ponovo vratili u život Lačni Franz?

Tekstovi koje sam pisao u osamdesetima, danas su ponovno aktualni. Mladi ljudi u njima su našli poruke, teme i poetiku s kojima se poistovjećuju. Tada, u osamdesetima, propadao je socijalizam, danas propada kapitalizam. Povijest se ponavlja. Brand Lačni Franz je s novim bendom postao ponovo mlad, zanimljiv, intrigantan i zavodljiv…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj