INTERVIEW: ZINA KALAJ KLEITMAN ‘Hrvatska mora premostiti podjele, bez toga nema zdrave države’

Nacional

Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj za Nacional komentira ostavštinu Šimona Peresa i značaj njegova ispraćaja, izraelski pogled na bliskoistočni sukob, odnose s Palestinom i Iranom, problem ISIL-a, ali i povijesni revizionizam i pokušaje relativizacije fašizma u Hrvatskoj

Nema nijednog poglavlja u povijesti Države Izrael u kojem Šimon Peres nije napisao dio ili igrao ulogu. Kao čovjek, nosio je cijelu naciju na krilima svoje vizije”, tim se riječima izraelski predsjednik Reuven Rivlin oprostio od bivšeg izraelskog političara, ministra, premijera i predsjednika koji je preminuo krajem rujna u devedeset i četvrtoj godini života. Kao jedan od mladih štićenika Ben Guriona, Peres je bio posljednja spona s generacijom utemeljitelja Izraela. Iako su mu brojni politički analitičari zamjerali svojedobno poticanje izgradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, on se do kraja života od “mladog jastreba” prometnuo u mirotvorca, jednog od potpisnika mirovnog sporazuma iz Osla 1993., za što je dobio Nobelovu nagradu za mir s Jaserom Arafatom i Jicakom Rabinom.

Na pogrebu jednog od posljednjih velikih državnika 20. stoljeća okupila se svjetska politička elita, a među njima bila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Američki predsjednik Barack Obama odao je počast Peresu kao prijatelju koji “nikad nije odustao od mogućnosti postizanja mira”, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin napisao: “Imao sam sreće nekoliko puta razgovarati s tim velikim čovjekom. U našoj zemlji će biti zapamćen kao veliki zagovornik razvoja prijateljstva Rusije i Izraela”.

U povodu Peresove smrti veleposlanstvo Izraela u Hrvatskoj otvorilo je vrata svima koji su se željeli upisati u knjigu žalosti i odati mu počast. Tim povodom izraelska veleposlanica Zina Kalaj Kleitman razgovarala je za tjednik Nacional. Zina Kalaj Kleitman stigla je u Hrvatsku prije dvije godine s pozicije savjetnice izraelskog ministra vanjskih poslova za politička pitanja. Prije toga bila je izraelska veleposlanica u Ukrajini, kao i savjetnica u misiji UN-a u New Yorku. Tijekom dugogodišnje diplomatske karijere obnašala je mnoge dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova Izraela.

NACIONAL: Prošloga tjedna svijet se oprostio od Šimona Peresa, a njegov pogreb na trenutak je pomirio svjetske sile. Kako komentirate te posljednje događaje te reakcije građana i uglednika u Hrvatskoj?

Iskreno, teško mi je reći je li to bio poseban trenutak za svijet, ali za nas u Izraelu svakako je bio. Je li njegov pogreb ujedinio svijet? Možda jest u jednom trenutku, ali svijet nije nikada ujedinjen, nažalost. Činjenica je da su ga do njegova posljednjeg počivališta ispratili neki od najvažnijih državnika današnjice, odajući mu počast kao pripadniku generacije osnivača Izraela. Osim dvaju američkih predsjednika i ministra vanjskih poslova, kao i mnogih europskih predsjednika država, tamo je bila i predsjednica ruskog senata. Takav skup pokazao je koliko je Peresova osobna povijest bila fascinantna.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš