PRIVATNI ARHIV VERANA MATIĆA

INTERVIEW: VERAN MATIĆ ‘U suradnji s policijom otkrili smo ubojice srpskih novinara’

‘Iako je u početku bilo otpora u radu državne Komisije za istraživanje ubojstava novinara, čiji sam koordinator, riješili smo sva smaknuća koja su sramota za bilo koju profesiju, a naš novinarsko – policijsko – obavještajni model pokazao se uspješnim’

Tema ovogodišnjeg međunarodnog medijskog foruma zemalja jugoistočne Europe, nedavno održanog u Beogradu, bila je izvještavanje u krizi, s obzirom na to da Europa već duže vrijeme pokušava naći izlaz iz izbjegličke krize. Jedan od panelista ovogodišnjeg foruma bio je Veran Matić, glavni i odgovorni urednik srpske televizije B92. On se osvrnuo na stanje medija u Srbiji odmah nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić održao kratki govor o slobodi medija. Vučić se pohvalio svojim doprinosom rješavanju neriješenih slučajeva ubojstava srpskih novinara Stanka Ćuruvije i Milana Pantića, jer je za vrijeme njegova mandata, u veljači 2013., osnovana Komisija za istraživanje ubojstava novinara koju vodi Matić. Za Nacional je Matić govorio o tim istraživanjima, prijetnjama novinarima, stanju medija u Srbiji, a osvrnuo se i na neka aktualna politička pitanja u Srbiji i Hrvatskoj.

NACIONAL: Kako je osnovana državna Komisija za istraživanje ubojstava novinara čiji ste koordinator, a koja spaja novinare i djelatnike MUP-a?

Slavko Ćuruvija i Milan Pantić, kao i novinari ubijeni u NATO bombardiranju Beograda, bili su moji suvremenici. Za mene i ostale ljude u Srbiji bilo je frustrirajuće to što nije bilo ozbiljnijih pomaka u rješavanju tih slučajeva. Ja sam napravio analizu koja je pokazala da je svake godine sve manje vjerojatnosti da će se slučajevi riješiti jer je sve manje dokaza i sve manje ljudi koji se sjećaju što se zaista dogodilo. Građani su počeli vjerovati u određene priče koje su se plasirale u javnost. Shvatio sam da novinarska profesija mora imati aktivniju ulogu u rješavanju tih slučajeva, prije svega kroz istraživačko novinarstvo..

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj