‘Gradonačelnik je odgovoran za visoku zaduženost Zagrebačkog holdinga koji je 2007. na Londonskoj burzi izdao obveznice u iznosu od 300 milijuna eura, a refinancirat će se ove i sljedeće godine’

Sandra Švaljek, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba, svojedobno i zamjenica aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, rođena je 1970. u Krapini. Djetinjstvo je provela u Hrvatskom zagorju, završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, zaposlila se na Ekonomskom institutu, a potom doktorirala. Objavivši svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba u svibnju sljedeće godine, odlučila se za naklonost birača boriti protiv svog bivšeg šefa Milana Bandića.

O njemu danas više nema tako lijepo mišljenje kao kada se prije četiri godine priključila njegovu timu na prošlim zagrebačkim izborima. U svomu životopisu ima zabilježenu i epizodu kada se odazvala pozivu premijerke Jadranke Kosor i bila njezina ekonomska savjetnica godinu dana prije no što je HDZ izgubio izbore. Sada prvi put kreće u ozbiljnu izbornu utrku u kojoj vjeruje da ima šanse pobijediti.

NACIONAL: Kampanju ste započeli u podnožju sljemenske žičare. Najavili ste njenu rekonstrukciju. Dan kasnije na istom se mjestu pojavio i Milan Bandić. Ne mislite li da će njemu uspjeti ne samo obećati njenu obnovu, nego otvoriti i gradilište i početi kopati?

Žičara je prestala raditi u lipnju 2007. Da je ozbiljno mislio nešto poduzeti, imao je na raspolaganju gotovo čitavo desetljeće od kada žičara ne radi. Ali nije realizirao taj projekt. Važnije su mu bile fontane, koje su za većinu građana bile i ostale sporne. One ne rješavaju ni jedan problem građana Zagreba i imaju isključivo estetsku namjenu, iako bismo i o estetici tih fontana mogli raspravljati. U Zagrebu postoje mnogi nerealizirani projekti kojima je trebalo dati prioritet u odnosu na fontane, a sljemenska žičara je jedan od njih. Gradonačelnik koji je trenutačno na izvršnoj funkciji doista je u prilici da, kako kažete, počne kopati, ali za to nije ostalo još puno vremena

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj