Nacional

INTERVIEW: NIKOLAJ KAVEŠNIKOV ”EU i Rusija trenutno su u fazi ‘zahlađenih odnosa’, a to nikome ne odgovara’

Profesor na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose govori o odnosima Rusije i Europske unije, otkriva što bi se trebalo promijeniti da se oni poboljšaju te komentira kako će na odnose snaga u Europi utjecati izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a

Balkanske zemlje između Rusije i Europske unije – meki trbuh Europe” naziv je zanimljivog geopolitičkog skupa održanog prije nekoliko dana u Zagrebu, na kojem je sudjelovao i rekordan broj gostiju iz Rusije. Na tom skupu istaknuto je da od devedesetih godina prošlog stoljeća utjecaj Rusije nikad nije bio jači u zemljama bivše Jugoslavije i cijele istočne Europe. Tijekom konferencije sudionici su raspravljali o sukobu na razini politike, propagande, gospodarstva i kulture, a govornici su se dotakli teme rastućeg utjecaja Rusije koji je vidljiv na gospodarskoj razini u regiji, osobito u energetskom sektoru, ali i političkom. Jedan od gostiju konferencije bio je i profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) Nikolaj Kavešnikov. Ovaj ugledni ruski profesor stručnjak je za odnose između Europske unije i Rusije, za koje i sam kaže da nikada nisu bili na nižim razinama. U razgovoru za Nacional Kavešnikov govori o “zaleđenim odnosima” Rusije i Europske unije, otkriva što bi se trebalo promijeniti da se oni poboljšaju te komentira kako će na odnose snaga u Europi utjecati izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

NACIONAL: Možete li nam otkriti svoje dojmove s konferencije ‘’Balkanske zemlje između Rusije i Europske unije’’ koja je održana u Zagrebu?

Koliko znam, konferencija u Zagrebu bila je prva od neovisnosti Hrvatske na kojoj su zajedno sudjelovali stručnjaci iz Rusije, Hrvatske i drugih balkanskih zemalja. Razmijenili smo mišljenja o ulozi Rusije na Balkanu, ali i ulozi koju na ovu regiju ima politika Europske unije. Govorili smo i o trokutu odnosa između tih triju strana i što se može učiniti kako bi ti odnosi bili bolji..

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj