Nacional

INTERVIEW: NEVEN VIDAKOVIĆ ‘Ja sam optimist: porezna reforma spasit će našu izgubljenu srednju klasu’

‘Kada nemate jasnu svrhu ekonomskih mjera i razumijevanje strukture ekonomije, to je najbolji način da napravite štetu u ekonomiji. Klasičan primjer takvog ponašanja je dizanje poreza za vrijeme krize, kao što je napravljeno u Hrvatskoj’

Utrenutku kada se rasplamsala javna prepirka među političarima o tome tko je zaslužan za najveći ekonomski rast od 2008., odnosno rast BDP-a u predzadnjem tromjesečju od 2,9 posto, što je prvi put Hrvatsku pozicioniralo na sam vrh država članica EU-a, o ekonomskoj budućnosti razgovarali smo s Nevenom Vidakovićem, hrvatskim ekonomistom mlađe generacije.

Vidaković je diplomirao ekonomiju i financijsku matematiku na američkom Sveučilištu Michigan, magistrirao je na Sveučilištu u Ljubljani, a doktorirao na Sveučilištu u Mariboru. Upravo je objavio knjigu “Monetarno-kreditna analiza” i u razgovoru za Nacional upozorio je na to da je nužno da se i HNB kao središnja banka uključi u oblikovanje ekonomske politike.

U aktualnoj poreznoj reformi prepoznao je tek prvi korak koji je nužno trebalo napraviti, ali sada očekuje i sljedeće poteze u ekonomskoj politici koji će doprinijeti oporavku hrvatskog gospodarstva. Doduše, hrvatsko gospodarstvo već osam tromjesečja, odnosno pune dvije godine bilježi pozitivan trend i to u vrlo nesređenim političkim okolnostima. Karijeru je Vidaković započeo kao broker u SAD-u, a danas je prodekan na jednoj privatnoj ekonomskoj školi u Zagrebu.

NACIONAL: Slažete li se s ocjenom oporbe da ponuđena porezna reforma podsjeća na model Superhika iz stripa “Alan Ford”, čije je načelo bilo uzeti siromašnima da bi dao bogatima, jer ona tvrdi se prihodi povećavaju najbogatijem dijelu hrvatskog stanovništva?

Ne. Smatram da je ova porezna reforma dobro osmišljena i da će povećati raspoložive prihode srednjega sloja stanovništva, što je važno. Oporba je imala prilike napraviti bolju poreznu strukturu kada je bila na vlasti pa su njeni komentari samo puko prigovaranje. Napravite nešto ili nemojte napraviti išta, a prigovaranje je oduvijek bilo znak slabosti. Jedino što je izostavljeno, a po meni je vrlo važno, povećanje je minimalnih prihoda izuzetih iz sustava PDV-a, odnosno minimalnih prihoda oslobođenih plaćanja PDV-a. To bi bio dodatan poticaj malim poduzetnicima i obrtnicima…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

Source:Dragan Đurić