Spisateljica za djecu i odrasle priča o svom novom romanu u kojem piše o zapletenim i kompleksnim obiteljskim odnosima te odnosima s književnicima Ludwigom Bauerom i Zoranom Ferićem, a daje i svoje viđenje zaštite statusa, autorskih prava i financijske sigurnosti pisaca

U razgovoru za Nacional, njezinu prvom velikom intervjuu, Ksenija Kušec pojasnila je kako je nakon pedagoške profesije započela put profesionalnog pisca, što je u svakodnevici najviše zanima kao motiv njezinih priča i romana, ali i koji mehanizmi na državnoj razini još ne štite status, autorska prava i financijsku sigurnost pisaca.

NACIONAL: Slažete li se s time da se u vašim romanima psihološki detaljno dotičete teme disfunkcionalnih obitelji, odnosno opće probleme funkcioniranja odnosa današnjih obitelji?

To je fokus mojeg interesa, o svakoj devijaciji koju primijetim ponekad dugo mislim. To su sve priče i zapleti koje sam negdje primijetila i ne mora se moje pisanje tumačiti kao autobiografsko samo zato što pišem u prvom licu. Ali ako je to trenutak u životu moje prijateljice, meni je to autobiografski. Uvijek me zasmetaju grubosti i onda iz toga iščitavam ono što se skriva iza te površine. Možda sam u pravu, možda i ne, ali onda kreće priča…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja
Podijeli objavu
Prethodni članakOzlijede mladih u prometu – veliki problem i opasnost koju je moguće spriječiti
Sljedeći članak“EUROPOM U 30 KNJIGA”: Tri nova naslova VBZ-ove biblioteke
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.