Članica vladajuće britanske Konzervativne stranke i zastupnica u Europskom parlamentu smatra da se u kampanji za Brexit manipuliralo činjenicama te da su u tome sudjelovali i mediji

Dan nakon brutalnog ubojstva Jo Cox, na čiju su komemoraciju na mjesto ubojstva zajedno došli vođa laburista Jeremy Corbyn i vođa konzervativaca, premijer David Cameron, razgovarali smo i s Julie Girling, članicom vladajuće Konzervativne stranke, koja je od 2009. godine zastupnica u Europskom parlamentu. Budući da je Konzervativna stranka istupila iz grupacije Europske pučke stranke zbog neslaganja s njihovom politikom, od 2009. godine pripada Savezu europskih konzervativaca i reformista (AECR). Baš kao i naša Biljana Borzan, Julie Girling članica je Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, a između ostalog i članica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Azije i ASEAN-a. Kao i gotovo svi europaralmentarci iz Konzervativne i Laburističke stranke, Julie Girling podržava ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, tzv. Bremain.

NACIONAL: Kako komentirate ubojstvo laburističke zastupnice Jo Cox, koja se snažno zalagala za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji?

Silno sam šokirana i tužna zbog te tragedije, ali nikako taj strašni događaj ne bih željela povezivati s referendumom.

NACIONAL: Posljednje ankete pokazuju rastuću podršku izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, a jedne od vodećih dnevnih novina – The Sun – svojom naslovnicom prije nekoliko dana čitateljima su jasno poručile da glasaju za Brexit. Brine li vas takav razvoj događaja i jeste li očekivali da će se javno mnijenje okrenuti u tom smjeru?

Oduvijek smo znali da će rezultati ovog referenduma biti vrlo tijesni i ne bih htjela predviđati i prosuđivati odluku britanske javnosti u jednom ili drugom smjeru. Nažalost, neki mediji preuveličavali su uvriježene pogrešne predodžbe o Europskoj uniji. Ali britanski građani sada razumiju da novine mogu manipulirati činjenicama i mogu ih prozreti i uvidjeti njihove namjere.

NACIONAL: Kakva je uloga ostalih medija u Velikoj Britaniji i mogu li oni imati odlučujući utjecaj na rezultat referenduma? Financial Times, na primjer, zagovara ostanak u EU.

Iskreno, mislim da se većina ljudi osjeća pomalo izdano od strane medija. Oni smatraju da su se mediji, uz časne izuzetke, bavili propagandom i navijanjem, umjesto informiranjem i analizama.

NACIONAL: Iako je premijer Cameron, s nekim vodećim političarima iz Konzervativne stranke, snažno uključen u kampanju za ostanak u EU, članovi opozicije propituju njegov kredibilitet, tvrdeći da je referendum bio njegovo obećanje tijekom prošlih parlamentarnih izbora, kao i da je, otkad je na čelu Vlade, za sve negativno uvijek optuživao Bruxelles. Kako komentirate takve tvrdnje?

David Cameron zaslužuje veliko povjerenje zbog činjenice da je imao hrabrosti ponuditi referendum koji su britanski građani zahtijevali i zaslužili, kao i zato što je izravno progovorio u Bruxellesu o velikom padu podrške Europskoj uniji ne samo u Velikoj Britaniji, već i u ostalim dijelovima Europe. A najviše zato što je jasno dao na znanje da se Europa treba reformirati zbog vlastite dobrobiti i budućnosti, a ne samo zbog Britanije. Bio je u pravu kada je rekao da je britanska trgovina patila zbog europskih ograničenja, kao i da, kada se govori o ekonomskoj krizi, Europska unija ju je imala i ima, ali Britanija ne.

  • ‘REFORMIRANA EU PONUDIT ĆE najbolje iz oba svijeta – pristup zajedničkom tržištu, ali bez obveze da se moramo pridružiti euru, europskom federalizmu, europskoj vojsci ili još bližoj Uniji’

NACIONAL: Konzervativna stranka ima dvije suprotstavljene frakcije – jedna podupire Brexit, a druga Bremain, odnosno, ostanak u EU. Kako će rezultat ovog referenduma utjecati na jedinstvo stranke, kao i na poziciju Davida Camerona?

Nadam se i vjerujem da će se naša stranka ujediniti nakon ovog referenduma, kako bi pobijedila kaotičnu, podijeljenu, opasnu Laburističku stranku na sljedećim parlamentarnim izborima.

NACIONAL: No ipak, mnogi laburistički i konzervativni političari, među njima mnogi poznati i značajni, čine se ujedinjeni oko pitanja ostanka Velike Britanije u EU. Koliko su u tome iskreni?

Kampanja za ostanak okupila je članove svih glavnih britanskih stranaka – konzervativaca, laburista, zelenih, liberalnih demokrata, welških nacionalista, ulsterskih nacionalista, kao i škotskih nacionalista. Svi su oni ujedinjeni u uvjerenju da ćemo biti sigurniji, jači i da ćemo imati puno više koristi od ostanka u reformiranoj Europskoj uniji.

NACIONAL: Slično javnom mnijenju, čini se da je poslovna zajednica, kao i intelektualni krugovi, duboko podijeljena oko Brexita. Njemački časopis Der Bild opisao je debatu o referendumu u Velikoj Britaniji kao “toksičnu mješavinu pogrešnih interpretacija, poluistina i gluposti”. Kakav je vaš pogled na tu debatu iz Bruxellesa?

Bilo je mnogo tučnjave i teških riječi u ovoj kampanji. Vjerujem da je upravo kampanja za Brexit do krajnjih granica zloupotrebljavala strpljenje i lakovjernost birača, preuveličavajući zahtjeve i predočavajući pogrešne brojke.

NACIONAL: Iako su ekonomski razlozi bili prvi argument za izlazak iz EU, retorika onih koji ga zagovaraju sada se okrenula problemu imigracije. Zašto su odjednom problemi izbjeglica i slobodnog kretanja postali vodeći razlozi za Brexit?

David Cameron bio je u pravu kada je uzeo u obzir zabrinutost britanskih građana oko trenutačne razine imigracije. Uspio je u svojim pregovorima s Bruxellesom postići važne koncesije oko pristupa određenim socijalnim davanjima imigrantima, no unatoč tome, mi moramo ostati i dalje na oprezu kako bi sloboda kretanja prije svega značila slobodu rada, a ne slobodu traženja socijalnih potpora.

NACIONAL: Premijer Cameron ušao je u kampanju za ostanak u EU nakon što je ispregovarao novi “posebni status” Velike Britanije među 28 zemalja članica. Je li doista postigao to što je najavljivao, recimo izbjegavanje sudjelovanja u stvaranju politički još povezanije Unije ili davanje većih ovlasti nacionalnim parlamentima, koji mogu blokirati određene europske zakone?

Da, doista je postigao važne ustupke, bez njih ne bi ni mogao britanskim građanima preporučiti ostanak u Europskoj uniji. Vjerujemo da će članstvo u reformiranoj EU ponuditi najbolje iz oba svijeta – pristup zajedničkom tržištu i njegovih 550 milijuna stanovnika, ali bez obveze pridruživanja euru, europskom federalizmu, europskoj vojsci ili još bližoj Uniji.

NACIONAL: Kakav učinak može imati Brexit ne samo na ekonomiju, nego i na ostatak Velike Britanije? Koliko je realna opasnost od raspada, s obzirom na to da Škotska i Sjeverna Irska žele ostanak u Uniji?

Škotska je nedavno na referendumu izglasala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, čime je jasno stavljeno na znanje da je to generacijsko glasanje. Iskreno se nadam da ćemo, unatoč svemu, na referendumu izglasati ostanak, kako bi sve nacije unutar Velike Britanije mogle profitirati od članstva u reformiranoj Europskoj uniji.

NACIONAL: U slučaju Brexita, trebamo li uskoro očekivati i Chexit, kao i slične zahtjeve ostalih zemalja?

Ne očekujem tako nešto niti bih ostalim zemljama članicama savjetovala što da rade ili bilo što predviđala.

Komentiraj