INTERVIEW: IVAN JOVIĆ ‘Svjedoci ustaškog zla nose krivnju što su živi, a njihovi bližnji nisu’

Produkcija TERIREM

‘Nakon pet godina rada, razgovora s 94 svjedoka koji su preživjeli logore NDH i 150 sati snimljenog materijala, završio sam film u čijem su fokusu žrtve, što dosad nije bio slučaj na ovim prostorima’, kaže redatelj filma ‘Zaveštanje’, nedavno prikazanog u Zagrebu

Stid što si živ dolazi od toga što su svi tvoji stradali pa osjećaš krivnju što si živ. Najpotresnija je krivnja koju neki svjedoci osjećaju jer nisu uspjeli u uvjetima ustaškog logora sačuvati od smrti mlađeg brata ili sestru, a sami su u tom trenutku bili, na primjer, desetogodišnjaci“, kaže Ivan Jović, autor dokumentarnog filma „Zaveštanje“, sačinjenog od iskaza desetaka ljudi koji su preživjeli logore Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u periodu od 1941. do 1945. godine.

Jović je pisac kojem je film vid umjetničkog istraživanja. Rođen u Aranđelovcu, 45-godišnji Jović je Učiteljski fakultet završio u Beogradu, radio je u prosvjeti i kao autor i koordinator raznih alternativnih obrazovnih projekata. Vodio je humanitarne projekte za djecu i mlade, kao i za djecu bez roditelja. Objavio je četiri knjige, a 2014. je snimio igrani film „Isceljenje“, posvećen pomirenju i pitanju: Kako oprostiti neprijatelju?..

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj