INTERVIEW: DUŠAN HARUŠTIAK ‘Nećemo odustati od Badela’

PIXSELL

Predsjednik Uprave slovačkog St. Nicolausa objašnjava zašto oni kao vodeći proizvođač alkoholnih pića u Slovačkoj žele investirati upravo u Badel 1862 i zašto smatra da je Meteor Grupa lažno prikazala podatak o otkupu 67,45 posto svih tražbina Badela

Nastojanje Ministarstva gospodarstva da posrnulom proizvođaču žestokih pića Badelu 1862 pronađe strateškog partnera kako bi se izbjegla propast tvrtke i konačni stečaj, polako ali sigurno pretvara se u još jedan od brojnih gospodarskih skandala. Od četiri ponuditelja koja su svoje ponude dostavila Ministarstvu još u svibnju ove godine, izabrana su dva najozbiljnija – đakovačka tvrtka Meteor Grupa i slovački St. Nicolaus. No Meteor Grupa je početkom rujna pismeno obavijestila Ministarstvo gospodarstva – iako bez konkretnih dokaza za tu tvrdnju – da je otkupila ukupno 67,5 posto potraživanja prema Badelu 1862, odnosno dvije trećine ukupnih potraživanja, te prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi može samostalno izglasati prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja tvrtke. Ako bi to bilo točno, time bi Meteor Grupa, na iznenađenje slovačkog konkurenta, tvrtku St. Nicolaus izbacila iz utrke za preuzimanje Badela. O tom slučaju zasigurno će se još govoriti, tim više što je Hrvatska poštanska banka, jedan od vjerovnika, Nacionalu i službeno potvrdila da svoja potraživanja nije prodala Meteor Grupi te da HPB još uvijek pregovara s oba potencijalna investitora, iz čega se da zaključiti da su tvrdnje Meteor Grupe o otkupu dviju trećina potraživanja dvojbene vjerodostojnosti.

Nacionalu se javio predsjednik Uprave slovačkog St. Nicolausa Dušan Haruštiak, koji je iznio vlastito viđenje tog slučaja potvrdivši da na odluku o prepuštanju Badela 1862 Meteor Grupi gledaju kao na spornu transakciju. Iako je odbio odgovoriti na niz pitanja u kojima je Nacional zatražio konkretniji komentar sporne odluke i postupaka njihova konkurenta, posebno onih koji su se odnosili na tvrdnje Meteor Grupe da je otkupila sva potraživanja prema Badelu osim onih 32,5 posto u vlasništvu države, Haruštiak je najavio odlučnost da u borbi za Badel ustraje do kraja. Tvrtka St. Nicolaus u nastavku procesa preuzimanja namjerava upozoravati nadležne hrvatske institucije na sve nepravilnosti na koje su naišli u fazi natjecanja za preuzimanje Badela, a od hrvatskih vlasti očekuju temeljitu reviziju čitavog postupka odabira strateškog partnera. O tome je Dušan Haruštiak govorio i u intervjuu Nacionalu.

NACIONAL: U svibnju ove godine predali ste pismo namjere, odnosno obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju Badela 1862, no odluka o preuzimanju donesena je u korist vašeg konkurenta Meteor Grupe. Na temelju čega je donesena takva odluka?

Prije svega treba reći da odluka još uvijek nije donesena. Sukladno nama raspoloživim informacijama, Povjerenstvo se do danas nije očitovalo o završetku tog procesa. No s obzirom na niz prisutnih informacija koje favoriziraju Meteor kao potencijalno odabranog ponuditelja, čemu svjedoči i vaše pitanje, a za što zaista ne postoji pravno utemeljenje i relevantna odluka, kao ozbiljno zainteresiran i zaista kompetentan budući strateški investitor uputili smo dopis Upravi Badela. Istim smo zatražili očitovanje o netočnim navodima koje su 6. rujna dostavili na Zagrebačku burzu, tvrdeći da Meteor d.o.o., na temelju sklopljenih ugovora, obvezujućih pisama namjere i danih izjava vjerovnika, ima kontrolu nad tražbinama koje predstavljaju 67,45 % svih tražbina u postupku predstečajne nagodbe, a konkretan odgovor do današnjeg dana, unatoč proteku roka, još nismo dobili, samo nas je pravni zastupnik Badela uputio na Meteor….

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj