Osim što je frontmen zagrebačke punk grupe Abergaz Njec Hranjec ima i drugi identitet. U intervju za Nacional otkriva zašto Sonja Hranjec, njegovo drugo ja, u njemu budi topli osjećaj, ali govori i o političkoj situaciji u Hrvatskoj, religiji za koju tvrdi da prodaje strah, Ivici Todoriću kojeg smatra idolom poduzetnika te glazbi

Iako zagrebačka punk grupa Abergaz ima gotovo 20-ak raznih izdanja, popularnost joj je porasla zahvaljujući frontmanu Davoru Njecu Hranjecu. Hranjec je postao poznat hrvatskoj javnosti kada je u ožujku 2015. proveo svojevrsno istraživanje koje je nazvao “Hoće li prije završiti rat ili panker pročitati roman?” kada je braniteljima koji su se utaborili ispred Ministarstva branitelja, punih 15 sati i 15 minuta čitao roman Marije Jurić Zagorke. Nakon niza sličnih, provokativnih akcija, Hranjec je pokrenuo punk grupu Srbi, fasciniran činjenicom da jedan narod može biti najveća provokacija drugom narodu. Sredinom godine grupa Abergaz objavila je album “Proboj biti postojanja”. Na njemu Njec kroz pjesme progovara o mnogim temama današnjeg društva. U razgovoru za Nacional, a nakon povratka s velike europske turneje na kojoj su u 14 dana u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Sloveniji održali deset koncerata, Davor Njec Hranjec ispričao je što danas misli o protestu branitelja u Savskoj, zašto ne vjeruje u hrvatski san, zašto govori o Jugoslaviji s nostalgijom iako se rodio kada se Jugoslavija faktički raspala te zašto, uz Davora Hranjeca, živi život Sonje Hranjec.

NACIONAL: Kakvi su dojmovi nakon turneje?

Još dolazim sebi. Publici u inozemstvu i dalje smo jako egzotični…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja
Podijeli objavu
Prethodni članakTURSKA Više od 100 uhićenih u operaciji protiv pripadnika prokurdske stranke HDP
Sljedeći članakPETROV ODGOVORIO USTAVNIM SUCIMA ‘Orepićeva izjava izvučena iz konteksta’
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.