Saša Zinaja

INTERVIEW: DAMIR LONČAR ‘Nisam primijetio baš nijedan potez ministrice Obuljen’

Glumac i redatelj uoči premijere ‘Revizora’ u Komediji govori o situaciji u tom kazalištu nakon prošlogodišnje krize, o političkoj kuhinji koja je stajala iza toga te o gradonačelniku Bandiću i njegovoj suradnji sa Zlatkom Hasanbegovićem

Prva ovosezonska premijera u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komedija bit će Gogoljev „Revizor“ u režiji Dražena Ferenčine koji prvi put radi u ovom kazalištu. Glumac i redatelj Damir Lončar, 56-godišnji Osječanin koji je u ansamblu Komedije od 1994., u „Revizoru“ igra gradonačelnika Dmuhanovskog. Lončar je radio kao nastavnik glume na područnom odjeljenju zagrebačke Akademije u Osijeku i na Akademiji u Zagrebu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, od kojih su dvije Nagrade hrvatskoga glumišta te Zlatna arena u Puli.

U intervjuu za Nacional Lončar govori o situaciji u Komediji nakon krize koja je obilježila to kazalište prošle godine, političkoj kuhinji koja je stajala iza toga, gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovoj suradnji sa Zlatkom Hasanbegovićem, ministrici Nini Obuljen Koržinek, ali i o sudbini svoje Slavonije.

NACIONAL: Igrate ulogu gradonačelnika Dmuhanovskog. Na što ste najviše pozornosti obraćali, je li onakav kakvim ga Gogolj prikazuje – prepreden?

Upravo tako kako je napisan i Bogu hvala da je tako jer ne volim kad se izvrstan komad u originalu, kao što je to slučaj s ‘’Revizorom’’, prilagođava ili se bilo što s njim raditi. Gradonačelnik je, dakle, kao što ste rekli prepreden. Ne bi se održao tolike godine u politici da nije majstor umijeća mogućega…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj