Mina Ilić

INTERVIEW: ALEKSANDAR ŽIKIĆ ‘Na putu do uspjeha integritet je samo prepreka’

Nedavno je objavljen hrvatski prijevod knjige ‘Mjesto u mećavi’, o lideru Ekatarine Velike Milanu Mladenoviću, autora Aleksandra Žikića. U intervjuu Nacionalu tim povodom autor objašnjava zašto smatra da je Mladenović važan za povijest rock scene u bivšoj državi te zašto tvrdi da bi, da je danas živ, on bio važan na globalnoj glazbenoj sceni

Kada je 1999. godine poznati beogradski glazbeni kritičar Aleksandar Žikić dobio poziv Matice srpske da napiše biografiju o lideru grupe Ekatarina Velika Milanu Mladenoviću, i to samo pet godina nakon njegove smrti, ostao je prilično zatečen. Još da mu je netko rekao da će se ta biografija pojaviti u svom četvrtom izdanju u hrvatskom prijevodu, 17 godina kasnije, teško da bi povjerovao. Riječ je o kvalitetno napisanoj Mladenovićevoj biografiji lišenoj detalja o njegovu privatnom životu, s odličnim uvidom u njegov profesionalni rad, od ranih dana s grupom Limunovo drvo, preko karijere s grupom Šarlo Akrobata i Katarine II. do Ekatarine Velike.

Žikić prati rock scenu gotovo 40 godina, a tijekom karijere napisao je i drame “Elvira je kul!”, “Overdose” i “Ples aveti” te knjigu “Fatalni ringišpil – hronika beogradskog rock’n’rolla”, kao i knjigu o viskiju “Whisky: Vatra iz vode”. Magistrirao je na Academy of the New Church Theological School u Pennsylvaniji, u SAD-u, a svojevremeno je svirao u grupi S.T.R.A.H., s kojom je objavio EP “Mesec”. U razgovoru za Nacional otkrio je zašto je napisao tu biografiju, zbog čega je važan njen prijevod na hrvatski jezik, zašto smatra da je Mladenović važan za povijest rock scene u bivšoj Jugoslaviji te zbog čega tvrdi da bi, da je danas živ, on bio važan na globalnoj glazbenoj sceni.

NACIONAL: Kako to da je ideja za knjigu o Mladenoviću došla iz Matice srpske 1999., a ne od vas koji ste bili sudionik i kroničar te rock scene?

S obzirom na stanje na kulturnoj sceni tog vremena, nije mi uopće padalo na pamet da bi tako nešto bilo moguće, a ako bi i bilo moguće, da bih baš ja trebao napisati takvu knjigu. Utoliko je poziv iz Matice bio veće iznenađenje, kao i njihovo trenutačno razumijevanje jedinog uvjeta koji sam postavio: da knjiga ne sadržava nijedan privatan detalj iz Milanova života, osim onih koji su neminovno i neposredno povezani s njegovom muzikom…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj