FaH

INTERPELACIJA O BUŠENJU JADRANA Holy traži Vrdoljakovu ostavku

Hrvatski sabor je u srijedu započeo objedinjenu raspravu o interpelacijama o radu Vlade u postupku istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu koje su inicirali Klub HDZ-a i OraH-ova zastupnica Mirela Holy, koja je uvodno zatražila ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prozivajući ga za pogodovanje interesnim lobijima, protivno interesima države i hrvatskih građana.

“Vlada od samog početka pokušava prikazati protivljenje ovom projektu isključivo kao jedno zeleno talibanstvo, no ova interpelacija govori o pravnim propustima koji su ogromni, o kršenjima zakona, o silovanju procedure, o nepovoljnim ugovorima i velikoj šteti za gospodarstvo i energetsku suverenost Hrvatske”, ustvrdila je Holy.

Odgovornost ministra i Vlade

Ocijenila je i da svi koji podržavaju takvu Vladinu politiku “pristaju na kršenje zakona, na pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu”.

Holy obrazlaže kako je interpelaciju pokrenula kako bi se utvrdila politička, pravna i moralna odgovornost ministra gospodarstva, ali i Vlade. “Tu postoje vrlo opravdane sumnje u pogodovanje i korupciju. Od samog početka provedba ovog projekta nije transparentna i nije usklađena sa zakonima RH i direktivama EU. Projekt nije u javnom interesu građanki i građana RH”, ustvrdila je Holy.

Predložila je da se sve odluke donesene u postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ponište te da se čitav postupak vrati na početak, odnosno na donošenje studije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

“Ja ovdje postavljam pitanje čemu tolika histerična žurba? Radi se o projektu koji je vrlo dugoročnog karaktera. Ako je sve čisto, ako je sve pošteno i u javnom interesu zašto se toliko forsira ovaj projekt”, upitala je Holy.

Upozorila je i da joj Vlada nije na uvid dala ugovor o seizmičkom istraživanju koje je bez javnog natječaja dodijeljeno tvrtki Spectrum. Podsjetila je da je Visoki trgovački sud nedavno naložio Ministarstvu zaštite okoliša da objavi ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru.

“Dakle nema privatnih poslova u poslovima sa državom, nema nikakvih poslovnih tajni. Ne možete se skrivati iza toga da Spectrum nije dao odobrenje da se ovaj ugovor objavi, izvolite objaviti ugovor”, zatražila je Holy.

Ustvrdila je i da prijedlog ugovora koje bi država trebala potpisati s koncesionarima Hrvatskiu stavlja u podređen odnos. “Hrvatska ovako može postati samo energetska kolonija, nikako energetski suverena država”, kazala je Holy.

I Branko Bačić (HDZ) tvrdi da je Vlada, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

“Radi se o najzahtjevnijem industrijskom procesu, koji po svojim dosezima nadmašuje mandat jedne vlade. Je li normalno da o tom procesu ne raspravlja Hrvatski sabor. Je li normalno da se u Hrvatskoj provodi monetizacija autocesta bez rasprave u Saboru, da se najznačajnije osiguravajuće društvo privatizira bez Sabora ili da se najvažniji strateški dokument prometnog razvoja donosi na sjednici Vlade, i to tijekom rasprave u kojoj je ministar u tri do četiri minute iznio razloge donošenja”, upitao je Bačić.

Ustvrdio je i da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netransparentan.

Bačić podsjeća da je izvođenje seizmičkih radova za utvrđivanje zaliha nafte i plina u Jadranu Vlada povjerila tvrtki Spectrum bez postupka javne nabave.

“Umjesto postupka javne nabave, ocijenjeno je da se radi o projektu u znanstveno-istraživačke svrhe, odobrenje je, doduše nevoljko, dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Unatoč tomu, ugovor sa Spectrumom je potpisalo Ministarstvo gospodarstva”, upozorio je Bačić i od Vlade zatražio da Saboru podastre taj ugovor, kako bi se vidjelo je li se doista radilo o znanstveno-istraživačkim ili komercijalnim poslovima.

 

  • Hrvatski sabor je u srijedu započeo objedinjenu raspravu o interpelacijama o bušenju Jadrana
  • Mirela Holyje uvodno zatražila ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka

 

 

Ponovio je da Vlada nije ponudila ni analizu troškova i učinaka te financijske opravdanosti postupka te da je u početku govorila o godišnjoj dobiti od 800 milijuna kuna. “Ovih dana u Ministarstvu je usvojena strateška procjena, u kojoj se po baznom scenariju navodi dobit od oko 8,6 milijardi kuna. U nekoliko mjeseci ste sa 800 milijuna došli na 8,6 milijardi, kako se bližilo potpisivanje ugovora sa zainteresiranim naftnim kompanijama”, kazao je Bačić.

Upozorio je i kako je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika provedeno nezakonito jer se po strategiji iz 2013. polja za istraživanje mogu utvrđivati isključivo izvan teritorijalnog mora.

Uvjeren je da bi taj postupak trebalo obustaviti i provesti sve potrebne zakonske predradnje jer Vlada, kaže, u protivnom neće moći potpisati ugovore sa zainteresiranim naftnim kompanijama “Nastat će blamaža, ne samo za Vladu, nego i za Hrvatsku, to će nam se na određeni način obiti o glavu”, uvjeren je Bačić.

Upozorio je i da nisu doneseni strateški dokumenti na temelju kojih bi se izdala lokacijska dozvola za rudarske radove, koja je preduvjet za dobivanje koncesije.

“Ovoga trenutka na području Dubrovačko-neretvanske županije postupak koncesioniranja za dva kamenoloma traje godinu i pol, jer se s pravom traži zakonom utemeljena dokumentacija koju koncesionar mora ispuniti. Kako će se za bušotinu 10 kilometara od Straduna ili šest kilometara od Kornata bez da je to upisano u bilo kojem planu uređenja”, upitao je Bačić.

Komentiraj