INTERLIBER Knjiga ponovno u fokusu glavnoga grada

Marko Prpic/PIXSELL

Središnje zagrebačko književno događanje, međunarodni sajam knjiga Interliber, hrvatski nakladnici i ove godine dočekuju s bogatom ponudom beletrističkih i publicističkih naslova domaće i prijevodne literature, najavljujući još jednu književnu jesen koja će u središte fokusa glavnoga grada na pet intenzivnih dana staviti knjigu i čitanje.

Interliber se ove godine održava od 8. do 13. studenoga, a u 39. izdanju ugostit će u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača, među kojima su i svi domaći nakladnici te, prvi put, Narodna Republika Kina.

Manifestacija koja svake godine privuče u prosjeku stotinu tisuća posjetitelja, tradicionalno je mjesto susreta čitatelja i izdavača čiji se spoj raznovrsne ponude i pomno isplaniranih književnih predstavljanja i susreta s autorima iz godine u godinu pokazuje kao izuzetno uspješna formula za privlačenje najširih publika.

Fraktura: Domaći i svjetski književni velikani i vrhunska publicistika

“Kao i svake godine, nakladnička kuća Fraktura posjetitelje Interlibera očekuje na svom uobičajenom štandu 9b u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma. Za ljubitelje najbolje literature pripremili smo obilje zanimljivih novih beletrističkih i publicistička izdanja uglednih domaćih i stranih autora”, kazao je Hini glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Od novih izdanja domaćih autora Serdarević posebno ističe roman Slavenke Drakulić “Mileva Einstein: teorija tuge”, “nakon knjiga o Fridi Kahlo i Dori Maar, treći autoričin roman o kreativnim ženama koje su živjele u sjeni svog partnera”, te novi roman Miljenka Jergovića “Wilimowski”, o umirovljenom krakovskom profesoru koji u osvit Drugoga svjetskog rata s bolesnim sinom mir pokušava pronaći u zaleđu Crikvenice.

Izdvojio je još i drugi roman Damira Zlatara Freya “Stanzia Grande”, umjetnikovu posvetu Istri u kojoj pripovijeda o istarskom imanju i njegovim žiteljima; te novi roman Josipa Mlakića “Bezdan”, u kojemu prateći i uspoređujući sudbine više likova progovara o starosti i o umiranju.

“Među novim su izdanjima domaćih autora i dvije zbirke poezije: ‘Jutarnji mrak’, knjiga izabranih pjesama Enesa Kiševića koja obuhvaća i njegove nove i već objavljivane pjesme, te dugo očekivana zbirka pjesama Ivane Šojat, ‘Ljudi ne znaju šutjeti'”, napomenuo je Serdarević.

Od beletrističkih naslova stranih autora, Serdarević kao nezaobilazne najavljuje novi roman “jednog od najboljih pripovjedača današnjice” Amosa Oza “Juda”, “u kojem povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe”; prvi roman nobelovca Patricka Modianoa “Trg zvijezde”; novi hit-roman “La Templanza – vinograd života” španjolske književne zvijezde Maríje Duenas, te “očaravajući” roman “Leonora” legendarne meksičke književnice Elene Poniatowske, “koji pripovijeda uzbudljivu životnu priču nadrealističke slikarice Leonore Carrington”.

“Nastavljamo s objavljivanjem romana briljantnoga kanadskog pripovjedača libanonskog podrijetla Rawija Hagea i predstavljamo njegov treći roman ‘Karneval’, u kojem život i ritam urbanog središta promatramo iz vizure neobičnog taksista, ljubitelja knjiga. Tu je ponovno katalonski autor Jaume Cabre sa svojim posljednjim romanom ‘Ispovijedam’, kao i poljski klasik Witold Gombrowicz s knjigom ‘Bestijarij'”, dodao je Serdarević.

U Frakturinoj nakladi i prijevodu s hebrejskog Laile Šprajc objavljen je i roman “Sjena svijeta”, politički i ideološki triler iz pera vodećeg izraelskog autora mlađe generacije Nira Barama, kojega već proglašavaju književnim nasljednikom Amosa Oza.

“Posebno zanimanje zasigurno će pobuditi knjiga ‘Moj život’, diplomata i političara Vladimira Velebita, čije je autobiografske zapise dvanaest godina nakon njegove smrti za objavljivanje priredio Tvrtko Jakovina. Za ljubitelje publicistike pripremili smo i ‘Radikalnost ljubavi’, knjigu Srećka Horvata koja pruža duboku refleksiju o reakcionarnoj i revolucionarnoj politici ljubavi, a onima koji rado slijede životne savjete popularnog argentinskog psihologa Jorgea Bucaya, odgovor na pitanje kako biti sretan ponudit će njegov novi naslov ‘Put sreće'”, kazao je.

Fraktura posebno njeguje tradiciju objavljivanja dobre kriminalističke literature, pa tako Serdarević najavljuje krimi-roman “Fakiri” “novog mesije europskog kriminalističkog romana” Antonina Varennea.

“Osim tog intrigantnog djela punog nezaboravnih likova, na Interliberu ćemo predstaviti i jedan domaći krimić, ‘Tunel na kraju svjetla’ Franje Janeša, triler koji više nego bilo koja druga knjiga u posljednje vrijeme bez uvijanja progovara o životu tinejdžera u današnjoj Hrvatskoj”, dodao je.

Kišević i Janeš na Interliberu će, u četvrtak i petak 10. i 11. studenoga, potpisivati knjige i družiti se s čitateljima, a u subotu 12. studenoga, Fraktura će na svojemu štandu ugostiti i Slavenku Drakulić.

VBZ: Atraktivna književnost za sve uzraste

Nakladnik VBZ na Interliberu tradicionalno predstavlja dvadesetak novih naslova vodećih svjetskih i domaćih autora a ove godine, prema riječima glavnog urednika Drage Glamuzine, na svojem štandu u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma taj će izdavač ponuditi ponešto za sve uzraste.

Među njima je i novi roman Aleksandra Hemona “Kako su nastali Ratovi zombija”, najavljen kao crnohumoran i do besvijesti zabavan i duhovit, a opet roman koji dira u neke najneuralgičnije točke našeg vremena. Glamuzina je posebno je izdvojio i novu knjigu nagrađivanoga pisca Bekima Sejranovića “Skitam i čitam”.

“Riječ je o svojevrsnu književnom hibridu u kojem se mogu pronaći tragovi autobiografskog dnevnika, putopisa, književne kritike, eseja, ali i fikcije. Sejranović u knjizi ispisuje tekstove koji su istodobno duhoviti i pametni, koji su živi i kad su autoreferencijalni i metatekstualni, tekstove koji nimalo ne zaostaju za najboljim stranicama njegovog dosadašnjeg proznog opusa”, kazao je.

Od noviteta domaćih autora, VBZ najavljuje novi roman dugogodišnjeg urednika i kolumnista Večernjeg lista Gorana Gerovca “Sjever je mjesto tame”, “opsežnu i kompleksnu postapokaliptičnu priču o svakodnevici čovjeka kojem se doslovno raspao cijeli svijet”; te roman “4 brave” Željke Horvat Čeč, koja iz infatilne perspektive govori o traumatičnom odrastanju u Međimurju, a u VBZ-u vjeruju da će sigurno jako zainteresirati hrvatske kritičare i čitatelje.

Od svjetskih hitova u VBZ-u izdvajaju “Špijunku” Paola Coelha, u kojoj “autor koji je dosad prodao više od 195 milijuna svojih knjiga u 160 zemalja oživljava misteriozan život Mate Hari, najpoželjnije žene svoga doba”.

Tu je i posebno ‘young adult’ izdanje “Da Vincijev kod za nove generacije” Dana Browna, posebno prilagođeno novim generacijama i osvježeno novim vizualnim rješenjima; roman “Triput u zoru” jednog od najcjenjenijih i najčitanijih suvremenih europskih autora Alessandra Baricca, te “Opustjeli raj” Ane Maríje Matute, “posljednji za života i prvi na hrvatskom objavljen roman zasigurno najveće španjolske književnice našeg vremena”. VBZ predstavlja i prijevod knjige “Kći istoka” španjolske spisateljice Clare Usón o samoubojstvu Ane Mladić, kćeri zloglasnoga generala.

VBZ je posebno ponosan na biblioteku “Europom u 30 knjiga”, koja ove jeseni donosi romane “Trg dijamanta” Merce Rodoreda, “Trenutak” Magde Szabo, te “Jedno od nas spava” danske književnice Josefine Klougart.

VBZ će na Interliberu predstaviti i nagrađivani ilustrirani roman “Munch” (2013.) Steffena Kvernelanda, biografski strip o životu norveškog ekspresionističkog slikara Edvarda Muncha.

Kad je riječ o publicistici, u VBZ-u posebno ističu “Alpske ratnike” Bernadette McDonald, o najvećim uspjesima jugoslavenskih alpinista, te knjigu “A što ako je ovo raj” o “iskustvu tik do smrti” Anite Moorjani.

“Tu je i dopunjeno izdanje ‘Ekstaza i mamurluka’ Igora Mandića iz 1989., a nismo zaboravili ni najmlađe čitatelje, za koje smo pripremili autorske slikovnice domaćih autora, dizajnera i ilustratora, ‘Miro i Mara’ Davora Šunka, koji je ilustrirao i knjigu ‘Dječak i bundeva’ Branislava Glumca i Marina Zurla”, poručio je Glamuzina.

Šunk će svoje slikovnice predstaviti javnosti upravo na VBZ-ovu Interliberskom štandu, a čitatelji će se tamo moći susresti i s Goranom Gerovcem te Željkom Horvat Čeč, kao i s književnicom Sanelom Vrkljan, koja će tu promovirati svoju knjigu “U potrazi”.

Ljevak: Nagrađivana europska proza i vrsne teorijske knjige

I ove godine, Naklada Ljevak najavljuje za Interliber nove knjige istaknutih domaćih autora te prijevode niza zanimljivih naslova nagrađivanih europskih književnika, s nekima od kojih će se hrvatski čitatelji imati priliku prvi put upoznati, ali i nekoliko važnih publicističkih projekata domaćih i stranih autora.

Među njima se, po riječima urednika Kristijana Vujičića, posebno ističe nova knjiga Noama Chomskog “Tko vlada svijetom?”, u kojoj vodeći svjetski intelektualac nudi duboku analizu slabljenja američke moći i hegemonije, odnosno razvoja američke politike nakon 11. rujna 2001., kao i opasnosti pretpostavljanja moći demokraciji i ljudskim pravima.

“Riječ je o pronicljivoj i temeljitoj analizi aktualne situacije u svijetu u kojoj Chomsky na izniman način oslikava anatomiju metoda kojima se američke elite sve više oslobađaju svih demokratskih ograničenja moći kojom raspolažu, nudeći neočekivane i pomno nijansirane spoznaje o funkcioniranju imperijalne moći na našem sve kaotičnijem planetu”, kazao je Vujičić.

Od publicistike izdvojio je još i prvu knjigu mladog etnologa Duška Petrovića “Izbjeglištvo u suvremenom svijetu”, te teorijske knjige “Poetika oblika” Andrijane Kos Lajtman i “Peter Esterhazy: Uvod u postmodernizam” Tine Varge Oswald.

Kad je riječ o prijevodnoj literaturi, u Ljevaku već tradicionalno poseban naglasak stavljaju na dobitnike Europske nagrade za književnost. Ove godine, za Interliber izlazi povijesni kriminalistički roman “Tamna muza” lihtenštajnskoga pisca Armina Ohrija, u hrvatskome prijevodu Borisa Perića; “Rezervni život” makedonske pjesnikinje, prozaistice i prevoditeljice Lidije Dimkovske, “nesumnjivo najsnažnijeg kreativnog glasa među makedonskim piscima novije generacije”, te “Sve ptice pjevaju”, “impresivan drugi roman” anglo-australske autorice Evie Wyld.

“Također, predstavit ćemo hvaljeni nagrađivani roman ‘Otelo: Arap iz Vlore’ jednoga od najznačajnijih albanskih autora Bena Blushija, jedno od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti”, napomenuo je Vujičić.

Za sve ljubitelje krimića, najavio je roman švedske spisateljice Ase Larsson “Prolivena krv”, nastavak napetog krimića “Sunčeva oluja”.

“Tu je i duhoviti roman ceste ‘Smrt vozi Audi’ danskog autora Kristiana Banga Fossa, a posebno valja istaknuti i neobičnu priču ‘Pripovijest o Jonu’ o jednoj od najznačajnijih figura u islandskoj povijesti, pastoru Jonu Steingrimssonu autora Ofeigura Sigurdssona”, dodao je.

Na Ljevakovu interliberskom štandu naći će se zanimljivih novih naslova i za najmlađe čitatelje, među kojima je Vujičić izdvojio novi roman Želimira Hercigonje “Tajni leksikon 2”, nastavak istoimenog hita, novu knjigu Jadranke Klepac “Spomenar”, novo izdanje duhovitog romana Mladena Kopjara “Čokoladne godine”, te prvu slikovnicu s proširenom stvarnošću “Mačak Sivko” Jagode Milolože.

OceanMore: Od Kristiana Novaka do Alice Munro

Mali zagrebački nakladnik OceanMore za Interliber najavljuje osam novih naslova, među kojima se posebno ističe novi roman jednog od najhvaljenijih spisatelja mlađe generacije Kristiana Novaka, “Ciganin, ali najljepši”.

“Jedan od najiščekivanijih romana sezone uređuje Kruno Lokotar, a pisac će se za vrijeme Interlibera na štandu OceanMora družiti s posjetiteljima i potpisivati svoj novi roman”, najavio je urednik Neven Vulić.

Od naslova koje taj nakladnik planira prvi puta predstaviti hrvatskim čitateljima na Interliberu, izdvojio je i roman “Virginie Despentes: Vernon Suboteks I” poznate francuske književnice i kulturne kritičarke Virginie Despentes.

“Riječ je o prvom dijelu njezine izuzetno uspješne trilogije o propalom DJ-u Vernonu Suboteksu. Roman, objavljen u prijevodu Ite Kovač, osvojio je čak četiri književne nagrade i zasjeo na vrhove top-lista najprodavanijih naslova, kao i njegov nastavak”, pojasnio je.

Izdvojio je i crnohumorni roman dobitnika Europske nagrade za književnost Makisa Tsitasa “Bog mi je svjedok”, “jedno od najznačajnijih djela suvremene grčke književnosti “, objavljen u prijevodu Irene Gavranović Lukšić.

OceanMore hrvatskoj će publici predstaviti i jednu od najcjenjenijih i najnagrađivanijih portugalskih književnica, Ines Pedrosu, čiji je roman “Bespomoćnost” (2015.) postigao izuzetnu popularnost i status bestselera, a prevela ga je Tanja Tarbuk.

Tu su i rane priče Franza Kafke, prevedene perom Borisa Perića, dosad uglavnom neprevedene ili zastarjelih prijevoda, a govore o počecima tematskih opsesija i o razvoju ovoga velikoga pisca i pružaju uvid u genezu jednog od najznačajnijih književnih opusa.

Vulić izdvaja i dugoočekivani treći nastavak heksaloga “Moja borba” Norvežanina Karla Ovea Knausgaarda u prijevodu Anje Majnarić, te prvijenac Laszla Krasznahorkaija, roman “Sotonski tango”, kojeg je prevela Lea Kovacs, “koji je u Mađarskoj objavljen 1985. godine, i koji je obilježio početak stvaranja majstorskog opusa pisca koji je do danas stekao svjetsku popularnost”.

Jedino djelo nobelovke Alice Munro koje bi se moglo smatrati i romanom, zbirka usko povezanih priča naslova “Životi djevojaka i žena” bit će peto objavljeno djelo te značajne kanadske spisateljice, u prijevodu nagrađene Maje Šoljan, također za Interliber.

Komentiraj

Source:Gea Vlahović