HINA/ Dario GRZELJ/

Interes za raspravu o Poslovniku ne jenjava

Rasprava o saborskom Poslovniku, koja bez prestanka traje još od četvrtka, nastavlja se i tijekom petka, oporba ponavlja kako se restriktivnim poslovničkim prijedlogom nastoji zabraniti govor, da se “stvari pokušavaju lomiti preko koljena”, a raspravu prekidaju učestale stanke po različitim temama.

“Spremni smo i danas i sutra nastaviti ovako, ako se ne postigne dogovor oko Poslovnika. Ako HDZ isforsira Poslovnik, ovo će biti tek početak… Bit će nemilih scena, igrate se s vatrom”, prijetio je SDP-ov Gordan Maras.

SDP, kaže, nikada neće prihvatiti igrati po HDZ-ovim pravilima. “Ispisali smo više od 300 amandmana da pokažemo poziciji, Bačiću, Plenkoviću i društvu da se ne mogu tako ponašati”, poručivao je Maras dodajući kako se stvari “ne mogu lomiti preko koljena”.

Mostov Miro Bulj pojašnjavao je pak kako je cilj maratonske rasprave borba za slobodu govora. “Parlamentarna demokracija nije nametanje terora većine, nego pravo slobode govora”, naglasio je Bulj.

Rasprave su prekidane i brojnim stankama, a teme o kojima je željela progovoriti oporba bile su šarolike: od štetnosti izgradnje LNG terminala na Krku do stanja u hrvatskom šahu i “mutnoj vodi” koja se prelila i na male sportove.

Nakon podnevnog glasovanja o raspravljenim točkama i izbora nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pojedinačna rasprava o saborskom Poslovniku protegnula se i na poslijepodnevne sate.

Komentiraj