INTENZIVNA POTRAGA “Sudbina kapetana Miškića i dalje nepoznata”

Za sada se još uvijek ništa ne zna o sudbini Dina Miškića, hrvatskog pomorca i kapetana broda Bourbon Rhode koji je u četvrtak potonuo u teritorijalnim vodama Martiniquea, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, izrazivši optimizam glede ishoda operacije potrage i spašavanja.

 

Danas su pronađena tijela još dvojice pomoraca s broda Bourbon Rhode koja su izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose, objavila je u utorak brodarska tvrtka Bourbon, no ministar ističe da se ne radi o našem pomorcu.

“O kapetanu Miškiću još ne znamo ništa, naš kolega je u stalnom kontaktu s kriznim stožerom. Nije se potvrdio identitet našeg pomorca”, kazao je Grlić-Radman, dodajući da je optimist i vjeruje u pozitivan ishod.

“Mi smo optimisti i vjerujemo da ćemo ga pronaći živoga”, kazao je ministar u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove.

Također je kazao da je MVEP je u kontaktu s obitelji hrvatskog kapetana.

Potragu za nestalim pomorcima vode francuske vlasti uz američku potporu. Operacija potrage i spašavanja dio je posebnih mjera koje će se dodatno intenzivirati sljedećih dana

Od početka operacija 26. rujna, mobilizirano je 10 plovila u području, a dnevna preletanja izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice uz potporu zrakoplova C 130 Hercules američke obalne straže.

Mornarička fregata je zajedno s helikopterom Panther ključni dio sustava i koordinacijske mreže u gotovo 40 područja potrage.

Do sada su spašena tri od 14 članova posade te ukupno pronađena tijela troje stradalih pomoraca čiji identitet nije objavljen.

Grlić-Radman je nakon neformalnog sastanka ministara Vijeća za vanjske poslove na pitanje novinara očekuje li otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Makedonije i EU-a istaknuo da Hrvatska snažno podržava Sjevernu Makedoniju koja je prema Prespanskom sporazuma pristala preimenovati Republiku Makedoniju u Sjevernu Makedoniju te da bi bilo pošteno od Europske Komisije pa Unije započeti pregovore s tom zemljom.

Također je dodao da je i Albanija napravila određene korake te da Zagreb od samoga početka podržava otvaranje pregovora s te dvije države.

“To smo ponovili i na margini opće skupštine UN-a”, rekao je šef diplomacije i dodao da se u formatu kvadrilaterale  sastao s ministrima Grčke, Bugarske i Rumunjske te su usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj su snažno podržali otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedijom i Albanijom.

“Namjeravamo u tom formatu posjetiti i Skoplje i Tiranu”, kazao je Grlić-Radman i podsjetio da je na posljetku, nakon kolebanja i njemački Bundestag dao zeleno svijetlo.

“Započinjanje pregovora će biti važna poruka za zemlje jugoistočne Europe (…) sve te države pripadaju europskoj obitelji i Hrvatska to snažno zagovara”. kazao je ministar.

Komentiraj