Institut za rat: Imenovanje Surovikina neće dovesti do daljnje “sirijizacije” ruskih operacija

Institut za rat objavio je u srijedu svoju novu analizu situacije u Ukrajini.

Navode da je Rusija u utorak nastavila s velikim raketnim napadima diljem Ukrajine. krajinski Glavni stožer je izjavio da su ruske snage ispalile gotovo 30 krstarećih projektila Kh-101 i Kh-55 iz strateških bombardera Tu-95 i Tu-160. Oštećena je kritična infrastruktura u Lavovu, Vinici, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj i Zaporiškoj oblasti.

Ukrajinska protuzračna obrana navodno je uništila 21 krstareću raketu i 11 bespilotnih letjelica (UAV). Ruske snage dodatno su nastavile s napadima na ukrajinsku infrastrukturu dronovima Shahed-136 iranske proizvodnje. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da je ukrajinska protuzračna obrana uništila osam bespilotnih letjelica Shahed-136 u Mikolajivskoj oblasti u noći s ponedjeljka na utorak.

“Prethodno iskustvo generala vojske Sergeja Surovikina kao zapovjednika ruskih oružanih snaga u Siriji vjerojatno ne objašnjava golemi val raketnih napada diljem Ukrajine u proteklih nekoliko dana, niti signalizira promjenu u putanji ruskih sposobnosti ili strategije u Ukrajini”, navodi Institut za rat.

Predstavnik Ukrajinske glavne obavještajne uprave (GUR), Andrij Jusov, povezao je nedavne napade sa Surovikinovim imenovanjem za zapovjednika i u utorak izjavio da je “bacanje raketa na objekte civilne infrastrukture” u skladu sa Surovikinovom taktikom u Siriji.

Ipak, dodaje ISW, Surovikin je služio u Ukrajini (kao zapovjednik ruskih Zračno-svemirskih snaga, a zatim navodno u južnoj skupini ruskih snaga) od početka rata, kao i mnogi visoki ruski zapovjednici koji su na sličan način povezani s ruskim operacijama u Siriji.

Surovikinovo imenovanje neće dovesti do daljnje “sirijizacije” ruskih operacija u Ukrajini jer se bojni prostor u Ukrajini bitno razlikuje od bojnog prostora u Siriji, a izravne usporedbe sa Surovikinovim sirijskim “priručnikom” zamagljuju činjenicu da se Rusija suočava s vrlo različitim izazovima u Ukrajini, navodi ISW.

Ruska Federacija, ističe ISW, vjerojatno izvlači streljivo i drugi materijal iz bjeloruskih skladišnih baza – aktivnost koja je nespojiva s postavljanjem uvjeta za veliki ruski ili bjeloruski kopneni napad protiv Ukrajine iz Bjelorusije.

Ukrajinska glavna vojna obavještajna uprava (GUR) izvijestila je u utorak da je vlak s 492 tone streljiva iz bjeloruskog 43. arsenala za skladištenje raketa i streljiva u Gomelu stigao na željezničku stanicu Kirovskaja na Krimu. GUR je izvijestio da bjeloruski dužnosnici planiraju poslati dodatnih 13 vlakova s ​​oružjem, opremom, streljivom i drugim neodređenim materijalom iz pet različitih bjeloruskih baza na željezničke postaje Kamenska (Kamensk-Shakhtinsky) i Marchevo (Taganrog) u Rostovskoj oblasti.

Geolocirane snimke s društvenih mreža pokazuju najmanje dva bjeloruska vlaka koji prevoze bjeloruske tenkove T-72 i vojne kamione Ural u Minsku i lansere raketa zemlja-zrak Tor-M2 u Orshi (Vitebska oblast).  Kretanje bjeloruske opreme u Rusiju ukazuje na to da ruske i bjeloruske snage vjerojatno ne uspostavljaju područja okupljanja u Bjelorusiji. Bjeloruska oprema i pokreti opskrbe Krimu i Rostovskoj oblasti pokazuju da su ruske snage manje uvjerene u sigurnost ruskih kopnenih komunikacijskih linija koje prolaze kroz sjevernu i zapadnu Lugansku oblast s obzirom na tamošnju ukrajinsku protuofenzivu.

Ipak, Bjelorusija materijalno podržava ruske ofenzive u Ukrajini i pruža ruskim snagama utočišta iz kojih mogu napasti Ukrajinu preciznim streljivom. Ruske snage pogodile su Kijev bespilotnim letjelicama Shahed-136 lansiranim s bjeloruskog teritorija u ponedjeljak. GUR je dodatno izvijestio da je Rusija rasporedila 32 drona Shahed-136 u Bjelorusiji od 10. listopada i da će Rusija rasporediti još osam u Bjelorusiji do 14. listopada.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner