Institut Ruđer Bošković: “Hrvatskom kruže i mutirani sojevi koronavirusa, no nema dokaza da su zarazniji”

U Dnevniku HRT-a gostovao je Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković.

Tim znanstvenika pod njegovim vodstvom identificirao je prisutnost mutacije koronavirusa koja nalikuje brazilskom soju u Hrvatskoj.

“Od ukupno 50 analiziranih uzoraka, u jednom uzorku potvrđena je mutacija u proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno varijanti B.1.1.28”, javno je rečeno u četvrtak ujutro.

Za sada se, kažu, ne može znati kruži li Hrvatskom i zaraznija inačica koronavirusa.

“Imat ćemo konkretne podatke kad sekvenciramo cijeli genom tog uzorka, što će biti za otprilike tjedan dana. Tada ćemo moći zaključiti je li uvezen ili je možda nastao u Hrvatskoj. Za sada nema nekakvih dokaza da je nešto zarazniji ili da uzrokuje teži oblik bolesti”, rekao je Vugrek,.

“Iz znanstvene literature je poznato da je mutacija povezana s reinfekcijom”, dodatno je pojasnio.

“Jedna osoba, na koju se referira taj brazilski znanstveni članak, u roku manjem od 3 mjeseca ponovno je zaražena sa SARS-CoV-2. U toj osobi je nađena nova varijanta koja je sad prisutna i u Velikoj Britaniji, a ta je varijanta je, naravno, otkrivena već prije”, objašnjava Vugrek.

“Simptomi bolesti su vrlo slični, ali zabrinjavajuće je da se ta osoba zarazila dva puta u manje od tri mjeseca, jer bi trebala imati antitijela stečena tijekom prve zaraze, koja očito nisu bila dovoljna da spriječe drugu zarazu”, pojasnio je Vugrek.

Mala prednost za virus

Mutacija je pod povećalom jer se nalazi na različitim kontinentima, a ušla je i u brzošireću varijantu iz Velike Britanije.

“Po meni ta varijanta omogućuje virusu možda neku prednost, nije slučajno da se nalazi na više kontinenata manje-više neovisno”, kaže Vugrek.

Budući da se radi o uzorku iz siječnja, sve zanima je li moguće da se novi soj već proširio po Hrvatskoj.

“Kako se ne radi o brzoširećoj varijanti, sve ovisi o tome kakve su bile epidemiološke mjere. Je li se osoba koja je bila zaražena i njen bliži krug pridržavao samoizolacije. To je pitanje za epidemiologe koji će dalje pratiti slučaj i vidjeti kakva je situacija s kontaktima. Nadam se da neće doći do nekog skoka zaraženih”, poručio je dr. sc. Oliver Vugrek.

Komentiraj