[quote_box_center]

  • Unatoč pompi koja prati zvučna umjetnička imena poput Jeffa Koonsa i Damiena Hirsta, ljubitelji umjetnosti iz svih dijelova svijeta za najpopularniju umjetnicu u 2014. izabrali su 86-godišnju Japanku Yayoi Kusamu
  • Za Kusamin rad karakteristične su dopadljive instalacije od ogledala i točkaste skulpture, a njezine izložbe dnevno su privlačile oko 9000 ljudi
  • Njezinu izložbu “Beskonačna opsesija” koja je obišla južnu i središnju Ameriku vidjelo je više od dva milijuna zainteresiranih

[/quote_box_center]

Najpopularnija umjetnica u 2014.
Najpopularnija umjetnica u 2014.

Unatoč pompi koja prati zvučna umjetnička imena poput Jeffa Koonsa i Damiena Hirsta, ljubitelji umjetnosti iz svih dijelova svijeta za najpopularniju umjetnicu u 2014. izabrali su 86-godišnju Japanku Yayoi Kusamu, piše Independent.

Za Kusamin rad karakteristične su dopadljive instalacije od ogledala i točkaste skulpture, a njezine izložbe dnevno su privlačile oko 9000 ljudi što ih je učinilo najposjećenijima u svijetu u prošloj godini.

List Art Newspaper objavio je godišnju procjenu najposjećenijih izložaba u svijetu objavivši da “2014. pripada Yayoi Kusami”.

Njezinu izložbu “Beskonačna opsesija” koja je obišla južnu i središnju Ameriku vidjelo je više od dva milijuna zainteresiranih, a glasnogovornik galerije Victorije Miro, koja predstavlja umjetničina djela u Velikoj Britaniji, Kusamu je nazvao fenomenom.

Popularna među širokim masama

“Ona je jedina umjetnica koja svoja djela prodaje na svim kontinentima. Rijedak je primjer umjetnika s kredibilitetom u svijetu umjetnosti, a istodobno je i iznimno popularna među širokim masama”, kazao je Glenn Scott Wright, zamjenik direktora galerije Victora Miro.

Izložbe japanske umjetnice u Rio de Janeiru, Sao Paulu i Brasiliji tijekom prošle godine bile su među 20 najpopularnijih. Prosječno ih je dnevno pogledalo između 8000 i 9000 posjetitelja.

Poznata umjetnica, 86-godišnja Japanka
Poznata umjetnica, 86-godišnja Japanka

Kusama je u središte interesa došla 60-ih godina kada je izlagala s umjetnicima poput Andyja Warhola i Claesa Oldenberga. Godine 2013., kada je njezina izložba bila organizirana u New Yorku, poklonici Kusamina umjetničkog rada su i do osam sati čekali u redu da bi u jednoj od njezinih “beskonačnih soba”, sastavljenih od ogledala u kojima se zrcalila različita svjetlost, proveli oko 45 sekunda.

Uspješnu izložbu imala je 2012. u britanskoj galeriji Tate Modern.

Časopis The Art objavio je i popis najposjećenijih kulturnih institucija u svijetu u 2014. Sedmi put zaredom na vrhu je Louvre s 9,2 milijuna posjetitelja.

Komentiraj