epa

Inspektori OPCW-a stigli na mjesto kemijskog napada u Dumi

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) stigli su subotu u sirijski grad Dumu, gdje je 7. travnja navodno izveden kemijski napad, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, specijalna misija OPCW-a je stigla 21. travnja tijekom jutra u Dumu, na mjesto gdje su navodno upotrebljene toksične tvari”, navodi ministarstvo u priopćenju.

Ekipa OPCW-a je stigla u Siriju 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga da sada nisu mogli početi istragu.

“Sigurnost osoblja OPCW-a jamče ne samo sirijska strana već i zapovjedništvo ruskog kontingenta u Siriji”, naglašava se u pripopćenju.

“Očekujemo da će inspektori OPCW-a voditi najnepristraniju istragu  o tome što se dogodilo u Dumi i da će predati objektivno izvješće”, nastavila je ruska diplomacija.

“To je prvi posjet mjestu navodnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja”, naglašava se u priopćenju i navodi da su do sada OPCW i UN dobivali samo podatke istraga na temelju informacija protivnika službenih sirijskih vlasti.

U kemijskom napadu u Dumi 7. travnja smrtno je stradalo najmanje 40 osoba.

Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje sirijskim vladinim snagama. Nakon tog su Washington, Pariz, London napali postrojenja sirijske vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti.

Zapad je više puta optužio Rusiju da inspektorima OPCW-a onemogućuje pristup u Dumu i uništava tragove kemijskog oružja, što Rusija odlučno odbacuje tvrdeći da nije bilo sigurnosnih pretpostavki za njihov ulazak u Dumu.

Komentiraj