INSIDER OUTSIDER Nesbø, konačno

Hollywoodski producenti rekli su mu da je MARTIN SCORSESE SPREMAN REŽIRATI film prema njegovoj knjizi ‘Snjegović’, da bi mu nakon potpisivanja ugovora javili da je Scorsese odustao

Prije pet godina nekoliko prominentnih skandinavskih pisaca krimića šetalo je Croisetteom tijekom filmskog festivala u Cannesu. Književnike Joa Nesbøa, Camillu Läckberg i Lisu Marklund pozvale su brojne američke filmske kompanije kako bi dogovorili ekranizaciju njihovih knjiga. Razlozi su bili jednostavni, svi ti pisci bili su svjetski popularni (pridodajte im Jensa Lapidusa i Larsa Keplera), te godine redatelj David Fincher ekranizirao je knjigu “Muškarci koji su mrzili žene” i hollywoodski producenti krenuli su u lov na novog Stiega Larssona, kako su to sami navodili. Najveći, ali i najtvrdoglaviji među njima bio je Nesbø. S jedne strane, te godine film “Headhunters”, nastao po njegovoj knjizi, rušio je rekorde gledanosti u rodnoj mu Norveškoj. S druge strane njegovi krimići, među kojima je najpoznatiji serijal s inspektorom Harryjem Holeom, već su bili poznati i u Americi. Bio je najtvrdoglaviji jer nije mogao zamisliti da njegove knjige ekraniziraju hollywoodske filmske kompanije. Danas, pet godina kasnije, konačno se snima film prema njegovoj knjizi “Snjegović”.

PROMIJENIO JE MIŠLJENJE kada se u Cannesu sastao s čelnicima kompanije Working Title. “Mi smo, između ostalog, producirali film ‘Fargo'”, rekli su mu na tom sastanku, što ga je omekšalo. Kada su mu u konačnici rekli da je slavni Martin Scorsese spreman režirati film “Snjegović” na temelju njegove knjige, Nesbø više nije mogao reći ne. Vjerojatno je i iznos koji su mu ponudili za ekranizaciju knjige imao utjecaja na njega. Potpisivanje ugovora s hollywoodskim producentima za svakog pisca je potpisivanje ugovora s vragom, a Nesbø je u proteklih pet godina to osjetio na vlastitoj koži. Nakon potpisivanja, obavijestili su ga da Scorsese ipak neće režirati “Snjegovića”, ali će biti izvršni producent filma.

Ako znate kako funkcionira Hollywood i kako izgleda Harry Hole, glavni lik “Snjegovića” i mnogih drugih Nesbøvih krimića, onda znate da tu mora doći do kompromisa. Hollywoodski inspektor mora biti zgodan i stasit, poneka mana je dopuštena, poneka trauma iz djetinjstva ili propalog braka također, ali u njega se ženska publika mora zaljubiti. U Harryja Holea teško da će se ženska publika u Americi zaljubiti. On je bivši istraumatizirani alkoholičar, pojednostavljeno ruina od čovjeka kojeg posao, otkrivanje ubojica u slučajevima u kojima su ostali kolege digli ruke, drži na životu. Ali kako su to iskusni pisci rekli – onog trenutka kada prodaš prava na svoju knjigu hollywoodskom producentu, zaboravi na nju, zaboravi da ćeš imati utjecaja na scenarij filma. Uzmi novac i bježi.

Dok se tražila zamjena za Scorsesea, Nesbø je odlučio odmaknuti se od Harryja Holea i pod aliasom Tom Johansen objavio je knjigu “Krv na snijegu”, čija je filmska prava prije nego što je objavljena kupio Leonardo di Caprio, sa željom da glumi glavnu ulogu, neku vrstu dobrodušnog plaćenog ubojice. Iako su prava kupljena prije tri godine, filma nema na vidiku. Jednako tako, kompanija Warner Bros kupila je krajem 2012. prava na Nesbøvu knjigu “Sin” u kojoj Harry Hole također nije glavni lik. Taj film poželjeli su režirati zajedno Channing Tatum i Reid Carolin, s time da bi Tatum glumio glavnu ulogu. Stoga su njih dvojica prije tri godine odletjeli u Oslo kako bi uvjerili Nesbøa da amenuje tu ideju. Što god da je Nesbø tada rekao ne znači mnogo jer film se više ne spominje.

U TOJ KAKOFONIJI UGOVORA I PREGOVORA Nesbø je 2013. potpisao ugovor s televizijskom kućom NBC o pisanju scenarija za seriju “I am Victor”, u kojoj bi John Stamos glumio Victora, poznatog odvjetnika za razvode. Ali kada je Nesbø predao scenarij, rekli su mu da ga mora prepraviti. Od tada se ta serija više ne spominje. Tako se na najgori mogući način Nesbø suočio sa stvarnim Hollywoodom, odnosno s time da europski autori nemaju mnogo veze s hollywoodskim načinom razmišljanja.

I kada se činilo da projekti temeljeni na Nesbøvu pisanju padaju jedan za drugim u vodu, konačno je krenulo snimanje filma “Snjegović”. Producenti su povukli najpametniji mogući potez – dali su Skandinavcu da snima film i to na originalnoj lokaciji, u Oslu. Skandinavac je Tomas Alfredson, švedski redatelj koji je režirao film “Dečko, dama, kralj, špijun”, ulogu Harryja Holea dali su irsko-njemačkom glumcu Michaelu Fassbenderu, dok je ulogu njegove kolegice detektivke dobila švedska glumica Rebecca Ferguson. Snimanje filma traje, a svjetska premijera očekuje se u listopadu sljedeće godine.

ČINI SE DA JE NESBØU ipak krenulo u Hollywoodu. HBO je najavio kako će napraviti TV seriju na temelju njegove knjige “Headhunters” i priprema se remake norveškog filma “Arme Riddere” koji nije nastao po njegovoj knjizi, nego je Nesbø napisao originalan scenarij. U remakeu glavne uloge trebali bi glumiti Bryan Cranston i Mila Kunis. Ostaje pitanje je li Michael Fassbender dostojan uloge Harryja Holea. Prema fotografijama sa snimanja, nisu mu promijenili izgled, što znači da će to biti ponešto uljuđeniji Harry Hole. Ipak se radi o hollywoodskom filmu.

Komentiraj