INSIDER OUTSIDER Neću Supermana, neću Batmana

Leonardo DiCaprio trebao je glumiti psihopata Patricka Batemana u filmu ‘Američki psiho’ , ALI JE ODBIO PONUDU JER SU GA UVJERILI da će time izgubiti obožavateljice stečene filmom ‘Titanik’

U povijesti filma zabilježen je niz slučajeva u kojima su glumci glatko odbijali ponuđene im uloge, iako su kasnije ti filmovi postali svjetski hitovi. Možda najpoznatiji među njima je slučaj Johna Travolte koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća prihvaćao uloge u filmskim bedastoćama, a pristojno se zahvalio na ponuđenim ulogama u filmovima kao što su “Oficir i džentlmen” i “Američki žigolo”. Travolta i njemu slični uvijek se mogu izvući na to da im scenarij za neki film nije na papiru izgledao moćno i da nisu mogli predvidjeti da se radi o budućem filmskom hitu. Međutim, postoje filmovi za koje znate da će biti iznimno gledani, a to su dugovječne franšize poput Supermana, Batmana ili Irona Mana. Tko ne bi prihvatio ulogu tog filmskog junaka? E, pa ima i takvih, a posljednji među njima koji se nedavno oglasio jest Jude Law. On je prije dva tjedna otkrio kako mu je bila ponuđena uloga Supermana u filmu “Povratak Supermana” koji je prije 10 godina režirao Bryan Singer. Na stranu što je kasnije i Singer govorio kako nije zadovoljan filmom, ali Law je odmah odbio tu ulogu.

SINGER JE USPIO NAGOVORITI LAWA da barem proba kostim, nadajući se da će, onog trenutka kada se vidi u ogledalu u kostimu Supermana, odmah pristati na ulogu. Law je to i napravio, ali je odmah skinuo kostim i zaključio da to nije uloga za njega, bez obzira na to koliko je veliki obožavatelj tog stripovskog lika. Ulogu je dobio bezlični Brandon Routh i nikada nećemo saznati kako bi izgledalo da je Law prihvatio ulogu. Ali dok se Law ne kaje zbog tog poteza, ima i onih koji se itekako kaju.

Prije 11 godina Christopher Nolan dobio je u ruke režiju Batman franšize, a njegov glumački odabir za Batmana bio je Josh Hartnett. U tom trenutku Hartnett je bio, rekli bi u Hollywoodu, “next big thing”, imao je 27 godina i trebala mu je uloga koja će ga potvrditi na A listi glumaca. Ali on ju je odbio jer je u tom trenutku, kako je priznao, mislio da to nije za njega i kako će ga svi vidjeti kao Batmana, a ne kao glumca spremnog da glumi raznolike uloge. Nikada više Hartnett nije glumio u velikom filmskom hitu, a na primjeru Christophera Balea koji je umjesto njega prihvatio ulogu, vidio je da se može biti prepoznat kao Batman, ali i glumiti u ostalim, drugačijim filmovima.

OTPRILIKE U ISTO VRIJEME TOM CRUISE je ludovao, skačući po kauču dok je gostovao kod Oprah Winfrey. Prekinuo je ljubavnu vezu s Penelope Cruz i mnogi su smatrali da scijentologija loše djeluje na njega. Tada mu je ponuđena uloga Irona Mana u istoimenoj franšizi koja se upravo pokretala. Ali njemu to nije bilo nešto, iako su mu nudili i da koproducira film. Scenarij mu nije valjao pa je rekao producentima kako se ne može posvetiti nečemu u što ne vjeruje. Zato je u to vjerovao Robert Downey, jr. kojem je ta uloga spasila karijeru razorenu ovisnošću o drogama i razvodima. To da je Iron Man postao jedna od najuspješnijih franšiza posljednjih deset godina, nije ni potrebno podsjećati.

U intervjuima gotovo svaki hollywoodski glumac reći će kako je prihvatio ulogu u određenom filmu jer je već nakon deset stranica scenarija shvatio da je rođen za tu ulogu. Laže, naravno. Prihvaćanje uloge u nekom filmu temelji se na stotinu bitnijih i manje bitnijih razloga. Primjerice, Leonardo DiCaprio trebao je 2000. glumiti Patricka Batemana u filmu “Američki psiho”, što su producenti filma već bili i objavili. Ali stručni savjetnički štab koji je okruživao DiCaprija zaključio je da bi mu uloga psihopatskog ubojice naštetila karijeri. Po njima, milijuni obožavateljica stvorenih ulogom u filmu “Titanik” bile bi izgubljene jer ga ne bi mogle prihvatiti u ulozi psihopata. I tako je uloga otišla u ruke Christiana Balea, a film i danas ima kultni status. Mark Wahlberg odbio je ulogu u filmu “Planina Brokeback” nakon što je u scenariju pročitao eksplicitne scene homoseksualnih odnosa, dok je Michelle Pfeiffer odbila ulogu u filmu “Kad jaganjci utihnu” jer joj se radnja činila previše nasilnom. Oba filma osvojili su Oscara.

U HOLLYWOODU NE POSTOJI gotovo nijedna uloga koja će vam unaprijed garantirati uspjeh, nijedan redatelj čiji film automatski postaje uspješan, nijedan producent čiji milijuni uloženi u neki film jamče uspjeh. U svakom slučaju, morate biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, prihvatiti ulogu i čekati da vam se posreći. Tajming je najvažniji, tajming je sve. Gdje bi danas bio Josh Hartnett da je prihvatio ulogu Batmana? Bi li John Travolta, da je pametnije birao, morao čekati da se pojavi Quentin Tarantino i izvuče ga iz gliba dajući mu ulogu u filmu “Pakleni šund”? A kada vam se jednom posreći, morate biti pametni i pristojni da se ne bahatite i ne pomislite da Hollywood ne može bez vas. To je, primjerice, mislio Mickey Rourke pa je završio tamo gdje je završio. Međutim, bez obzira na sve, uloge Batmana i Supermana ne možete odbijati. Samo je jednom glumcu žao što je prihvatio ulogu Batmana. On se zove George Clooney.

Komentiraj