INSIDER OUTSIDER DiCaprio u Dubrovniku

DiCaprio je dovoljno brzo shvatio da producenti ZARAĐUJU VIŠE NOVCA OD GLUMACA te je pokrenuo producentsku kompaniju Appian Way koja je 2004. producirala prvi film

Proteklog tjedna bilo je zabavno čitati naslove sve sile hrvatskih medija koji su objavili da Leonardo Di Caprio dolazi u Dubrovnik kako bi snimio novi film “Robin Hood: Origins”. Naravno, za takve naslove nisu imali nijedan dokaz, bilo je dovoljno da gradonačelnik Andro Vlahušić kaže kako će se u Dubrovniku snimati film kojem je Di Caprio izvršni producent i eto naslova. Postoji samo jedan mali problem – je li itko od onih koji su pisali takve naslove provjerio koji je posao izvršnog producenta filma i mora li on doći na njegovo snimanje. Ukratko, izvršni producent ne mora doći na snimanje filma pa su najave dolaska ovog oscarovca netočne, preuranjene i ne služe ničemu, nego pumpanju klikova na internetskim portalima.

Kao i svaki pametniji i utjecajniji glumac, i Di Caprio je dovoljno brzo shvatio da producenti zarađuju više novca od glumaca te je pokrenuo producentsku kompaniju Appian Way koja je 2004. producirala prvi film “The Assassination of Richard Nixon” sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi. Od tada, filmovi koja je producirala njegova kompanija imali su i uspjeha i neuspjeha, a filmovi u kojima se Appian Way pojavio kao koproducentska kompanija bili su, primjerice, “Vuk s Wall Streeta” i “Povratnik”, u kojima je Di Caprio imao glavnu ulogu.

U OVOM TRENUTKU, Appian Way razvija četiri filmska projekta – “The Devil in the White City”, koji bi režirao Martin Scorsese s Di Capriom u glavnoj ulozi, zatim “Sandcastle Empire”, ekranizacija knjige Kayle Olson o nadolazećoj apokalipsi zbog koje dolazi do klimatskih promjena, slijedi film temeljen na knjizi Jacka Ewinga o skandalu Volkswagena s emisijom štetnih plinova te biografska TV serija o Charlesu Lindberghu. Prije toga, producirat će dva filma čija snimanja uskoro počinju. Jedan je “Robin Hood: Origins”, a drugi je “Live by Night” koji će režirati Ben Affleck i u kojem će imati glavnu ulogu.

APPIAN WAY IMAO JE DO OVE GODINE tzv. first-look deal s kompanijom Warner Bros, što znači da Appian Way producira film, a Warner Bros. prvi ima pravo preuzeti ga i distribuirati u cijelom svijetu. Ako to odbiju, film mogu ponuditi nekom drugom distributeru. Primjerice, Warner Bros nije želio distribuirati film “Vuk s Wall Streeta” pa ga je preuzela kompanija Red Granite. Od ove godine, Appian Way ima first-look deal s kompanijom Paramount, ali film “Robin Hood. Origins” distribuirat će iznimno jaka kompanija Lionsgate.

Di Caprio je pokrenuo kompaniju Appisan Way kako bi realizirao projekte koje druge kompanije nisu željele producirati. Film “Avijatičar” Martina Scorsesea iz 2004. planiran je deset godina, ali nije realiziran dok ga pod svoje nije uzeo Di Caprio i Appian Way. Isto se dogodilo i filmu “Vuk s Wall Streeta”, na čiju se realizaciju čekalo sedam godina jer brojne kompanije nisu željele uložiti novac zato što nisu vjerovale u taj projekt. I to je zapravo uloga izvršnog producenta, a to je da omogući realizaciju određenog filmskog projekta. Izvršni producent svojim će autoritetom, primjerice, uvjeriti nekog pisca da upravo njegovoj kompaniji proda prava na ekranizaciju knjige. Tako je Di Caprio uvjerio slavnog norveškog pisca krimića Joa Nesbøa da mu proda prava na ekranizaciju knjige “Krv na snijegu”, obećavši mu pritom da će Scorsese režirati film, a on osobno glumiti glavnu ulogu. Nesbø je pristao, ali mu je onda javljeno da Scorsese ipak neće režirati, a ni Di Caprio više ne najavljuje da će glumiti u tom filmu.

POZNATI HOLLYWOODSKI REDATELJI I GLUMCI često su izvršni producenti kako bi svojim autoritetom pomogli nekom projektu te privlače financijere ili uvjeravaju glumce da pristanu glumiti u tim filmovima. Quentin Tarantino jedan je od poznatijih, često tako pomaže prijateljima, primjerice bio je izvršni producent filmova “Hostel” i “Hostel 2” prijatelj i redatelja Elija Rotha. U cijeloj priči izvršni producent može, ali i ne mora financijski sudjelovati na filmu. U slučaju filma “Robin Hood: Origins”, inicijativu ima kompanija Lionsgate čiji su čelnici kupili prava za scenarij filma temeljen na knjizi “Knights of the Round Table’s” autora Jobyja Harolda. S takvim scenarijem tražili su i dobili financijsku podršku kompanije Appian Way, ali su, kao glavni realizatori projekta, oni došli u Dubrovnik i dogovarali s Vlahušićem detalje snimanja filma, a ne ljudi iz kompanije Appian Way. Dakle, Di Caprio će doći u Dubrovnik samo ako na snimanju nešto krene po zlu pa će biti potreban njegov autoritet u rješavanju problema. Ali i bez njega, ovaj projekt za Dubrovnik je spektakularan uspjeh u svijetu filma.

Komentiraj