INSIDER OUTSIDER Ari j….. Emanuel

Oni koji poznaju Arija Emanuela tvrde da je brzo shvatio KAKO KORISTITI MOĆ U HOLLYWOODU. Ali Emanuel je brbljav i bezobrazan, često vulgaran

Postoje serije koje možete gledati iznova i iznova, a da vam svaki put izgledaju jednako zanimljivo. Stoga nije čudno što RTL 2 iznova i iznova nudi “Dva i pol muškarca”, a jednak status sigurno ima i serija “Svita” (Entourage) koju je HTV prikazivao u pogrešnom terminu, a trenutačno se ponovo prikazuje na kablovskom kanalu HBO 3. Ta kombinacija fikcije i dokumentarizma u kojoj se miješaju izmišljeni i stvarni likovi te izmišljene situacije koje su, zapravo, vrlo stvarne, prikazuje Hollywood kakav doista jest. Prepun pohlepe, ljubomore, novca, seksa, borbe ega glumaca i agenata, destrukcije, droge, alkohola, preljuba, rasizma, homofobije, s tek ponešto iskrenosti i ljubavi. U osam sezona, koliko se serija “Svita” prikazivala, osvojila je brojne nagrade Emmy, kao što je i mnogo puta bila nominirana za Zlatni globus, ali jedini koji je osvojio Zlatni globus i čak četiri nagrade Emmy je Jeremy Piven. Njegova uloga Arija Golda, hollywoodskog agenta, slika je i prilika okrutnosti hollywoodske elite. Okrutnosti koja je toliko smiješna da vam ga je ponekad žao, ali okrutnosti koja pokazuje do kuda će agenti ići da bi financijski okrunili svoju moć i utjecaj. Kako je to rekao Jeremy Piven komentirajući Arija Emanuela: “Ako slavim njegovo ponašanje, to nije dobra stvar.”

SLUŽBENO, LIK ARIJA GOLDA JE FIKCIONALAN. Službeno, on sublimira brojne hollywoodske agente, ali nije tajna da je temeljen ponajviše na jednoj osobi, a to je Ari Emanuel. Pravim imenom Ariel Zev Emanuel, ovaj Židov rođen u Chicagu, čiji je brat Rahm Emanuel trenutni gradonačelnik Chicaga, nazvan je u američkim medijima “21st century Hollywood mogul”. Još 1995. Emanuel je s partnerima u Beverly Hillsu osnovao Endeavor Talent Agency koja se 2009. spojila s William Morris Agency i tako je stvorena agencija William Morris Endeavor. Emanuel se, s Patrickom Whitesellom, nalazi na njenu čelu i zastupa brojne redatelje i glumce, pjevače, književnike, kazališne autore, ali i sportaše jer su 2013. za 2,4 milijarde dolara kupili sportsku agenciju IMG. Time su po snazi i utjecaju sustigli svog glavnog konkurenta Creative Artists Agency. Prošle godine od Donalda Trumpa su kupili natjecanje za Miss Universe. Emanuel živi sa suprugom i troje djece, a prije dva i pol mjeseca za 16,5 milijuna dolara kupio je 530 četvornih metara veliku elitnu vilu u Los Angelesu.

Dwayne “The Rock” Johnson, Martin Scorsese, Charlize Theron, Mark Wahlberg i Oprah Winfrey samo su neka od imena koje zastupaju Emanuel i njegova agencija. Oni koji ga poznaju kažu da je to osoba koja je brzo shvatila kako koristiti moć u Hollywoodu. Ali Emanuel je i brbljav i bezobrazan, često i vulgaran. Problemi zbog takva ponašanja za njega su započeli još 2002. kada ga je Sandra Epstein, bivša djelatnica agencije Endeavor, tužila za seksualno zlostavljanje, a tvrdila je i da su je maltretirali, da su se ljudi seksali u uredu te da se često pušila marihuana. Došlo je do izvansudske nagodbe i Sandri Epstein isplaćeno je 2,25 milijuna dolara. Bilo je tu još optužbi, poput onih o rasističkim i homofobnim komentarima Arija Emanuela, ali on ih je na sudu odbacio. Navodeći jedan primjer, Sandra Epstein je rekla kako je jednom prilikom željela glumcu Wesleyu Snipesu poslati scenarij filma o specijalnoj postrojbi ratne mornarice Navy Seals, na što joj je Emanuel navodno rekao: “To je nešto najgluplje što sam čuo. Svi znaju da crnci ne plivaju.”

MOŽDA JE TO BIO SAMO RADIKALAN PRIMJER nečega što se ne događa svakodnevno u Emanuelovu životu, ali njegova agresivnost nadaleko je poznata. Milijarder Sean Parker, nekadašnji predsjednik Facebooka, ispričao je kako je 2009. dobio Emanuelov e-mail, u kojem je tražio sastanak s njim. Parker je imao previše obaveza i zaboravio mu je odgovoriti, a onda je na jednom sastanku s Elonom Muskom i Larryjem Pageom čuo kako mu se netko približava iza leđa, stavlja mu ruku na rame i viče “Ja sam Ari jebeni Emanuel. Čitaj e-mailove”. Parker se ispričao zbog toga što mu nije odgovorio na e-mail, na što mu je Emanuel rekao: “Želio sam razgovarati s tobom. I to odmah nakon što završiš ovaj sastanak.” Za Emanuela je to bila jedna od njegovih čestih reakcija zbog kojih ga nakon puno godina cijene u Hollywoodu. I ne samo u Hollywoodu, jer njegova agencija ulaže i u Silicijsku dolinu, čime je spojio Hollywood, Silicijsku dolinu i Wall Street.

Emanuel je radoholičar, spava samo četiri i pol sata noću te 15 minuta danju, nakon ručka. Ne mari previše za Twitter i Facebook, nego vjeruje u stari dobri telefon i dnevno obavi oko 300 telefonskih razgovora. Oni koje nazove nisu uvijek najsretniji zbog toga što je njegovo urlanje pri telefonu također nadaleko poznato. Međutim, nakon urlanja često se ispriča, pa je tako jednom prilikom urlao na Douga Ellina, autora serije “Svita”. Sutradan mu je poslao jaknu North Pole s porukom “Nadam se da nismo zahladili odnose”. Ali nije riječ o tome da se Emanuelu ne sviđa serija “Svita”. Dapače, Jeremy Piven jednom prilikom je rekao: “Šokantno, ali mislim da je polaskan. Mislim da mu se serija sviđa. Citate iz serije koristi u svakodnevnim razgovorima, što je zastrašujuće.” Ponašanje Arija Golda, odnosno Arija Emanuela, u seriji “Svita” često je zastrašujuće, ali nije ništa više nego prava slika Hollywooda.

Komentiraj