KONFERENCIJA EIT-a: Hrvatska inovacijama postaje dijelom zajednice koja rješava europske izazove

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) na konferenciji u Zagrebu predstavlja provjerene načine povećanja hrvatskog inovacijskog potencijala i donošenje konkretnih rješenja za goruće izazove s kojima se Europa suočava. Kako se inovacije mogu učinkovito nositi s globalnim izazovima od klimatskih promjena i održive energije do zdravog života i urbane mobilnosti?

Događaj, koji suorganizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pod pokroviteljstvom Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije prilika je da iskoristimo otvorene mogućnosti i pridružimo se najvećoj europskoj inovacijskoj mreži s više od 1500 vodećih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija – EIT zajednici. Konferenciju su otvorili Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja te Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Inovatori i ulaganja tvrtki najjača su inovacijska dimenzija u Hrvatskoj prema rezultatima Ljestvice inovacija Europske komisije. Hrvatska ostvaruje dobre rezultate po inovacijskim izdacima koji se ne bave istraživanjem i razvojem, malim i srednjim poduzećima s marketinškim ili organizacijskim inovacijama te tvrtkama koje pružaju IKT obuku. Bez obzira na to, ostaju brojne neiskorištene mogućnosti Hrvatske za širenje svojih inovacijskih kapaciteta. Upravo iz tog razloga je EIT važan. 

EIT je najistaknutiji europski pokretač inovacija koji europskim talentima daje vjetar u leđa da svoje najbolje ideje pretvore u proizvode, usluge i poslove. Dan svijesti o EIT-u u Zagrebu predstavit će EIT-ov jedinstveni inovacijski pristup i predstaviti kako se organizacije, poduzetnici, inovatori i studenti u Hrvatskoj mogu pridružiti i imati koristi od mreže, ulaganja i aktivnosti EIT zajednice.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja: “Dan promicanja svijesti o EIT-u za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije izvrsna je prilika za hrvatski talent. Poduzetničke vještine pokretač su suvremenog gospodarstva, a EIT uspješno omogućuje prijelaz od studenta do poduzetnika. Štoviše, EIT obrazovanje stvara pokretače promjena koji to pronalaze rješenja za goruće izazove, od klimatskih promjena do digitalizacije. To je upravo ono što Hrvatskoj treba.”

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta: “Inovacije nemaju alternativu u današnjem konkurentnom gospodarstvu. Moramo podržati naše poduzetnike i inovatore u procesu stvaranja i pretvaranja sjajnih ideja u konkretne proizvode ili usluge, sada više nego ikad prije. Zadovoljstvo mi je vidjeti nedavni pozitivan rast ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, ali osjećamo da zajedničkim jasnom vizijom i bliskom suradnjom možemo postići mnogo više. Vjerujem da s EIT-om, najvećom europskom mrežom inovacija, upravo to možemo i postići.”

Martin Kern, Ravnatelj EIT-a: „Hrvatska se može ponositi napretkom postignutim u pogledu razvoja svojih inovacijskih kapaciteta od ulaska u EU. Danas je dan da se usredotočimo na hrvatski talent za inovacije te omogućimo svima s tim talentom da se bolje povežu s najvećim europskim inovacijskim ekosustavom s više od 1 500 partnera i 50 inovacijskih čvorišta diljem Europe. Pozivam sve hrvatske poduzetnike koji gaje strast prema inovacijama da iskoriste programe EIT-a koji između ostalog pružaju usluge razvoja poduzetničkih vještina, pokretanja i ubrzanja poslovanja. Želimo da budete dio rastuće i dinamične zajednice koja zajedno rješava europske izazove.”

Izjave ministrice Divjak i ministra Horvata možete pogledati u našem videu!

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]