Inin bivši direktor marketinga potvrdio da je suradnju s Fimi mediom zagovarao Josip Petrović

Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Bivši direktor korporativnih komunikacija i marketinga Ine Tomislav Štengl potvrdio je u utorak na ponovljenom suđenju u aferi Fimi media da mu je potpisivanje ugovora s marketinškom agencijom preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond preporučio tadašnji član uprave Ine Josip Petrović.

Štengl je, kao i na prvom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanader, HDZ-u i nekadašnjim dužnosnicima te stranke kazao da Ina u to vrijeme nije imala potrebu za suradnju s još jednom marketinškom tvrtkom, jer su imali dovoljno svojih ljudi i potpisane ugovore s drugim agencijama.

No, Petrović ga je, kaže, jednom nazvao, rekao da primi vlasnicu Fimi medie Nevenku Jurak “posluša što ima za reći i napravi što kaže”.

Jurak je inzistirala na potpisivanju ugovora i rekla da to traži Petrović, a i on je to potvrdio, kazao je Štengl dodajući da je o svemu obavijestio tadašnjeg predsjednika uprave Tomislava Dragičevića i odugovlačio potpisivanje ugovora.

Štengl je kazao i da je nakon mjesec dana Petrović ponovno poslao Jurak kod njega na razgovor, a kako ni tada nisu potpisali ugovor nazvala je tadašnjeg šefa carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića rekavši da u Ini “opstruiraju i da neće surađivati s hrvatskom Vladom”.

Zahtjev za suradnju s Fimi medijom Štenglu je, kako tvrdi, potom prenio i direktor maloprodaje Niko Paulinović, koji mu je kazao da je i “on pod pritiskom” te mu je dao popis novih benzinskih postaja koje bi Fimi medija trebala promovirati, a neke, po Štenglovim riječima, nisu ni postojale.

U konačnici suradnju s Fimi mediom, unatoč Štenglovom stavu da za tim nema potrebe, odobrio je Odbor za nadmetanje u kojemu su bili hrvatski i mađarski predstavnici. Štengl misli da su u tom odboru s hrvatske strane bili upravo Paulinović i Petrović koji bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti u srijedu.

O suradnji s Fimi mediom govorio je i bivši direktor Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega koji je kazao da je ugovor postpisan na nagovor Mladena Barišića koji ga je upoznao s Nevenkom Jurak. Prvi posao nije sklopljen jer Fimi media nije udovoljavala uvjetima, no kasnije su sklopili ugovor za zakup medijskog prostora, za što su “nudili dobre uvjete”.

Protega je kazao i da je kao čelnik državne banke trebao imati dobre odnose s Barišićem, jer je banka trebala potporu Ministarstva financija gdje je on kao šef carine bio državni tajnik. Protega je kazao i da mu je Barisić pomagao u kontaktu s javnim poduzećima kako bi prebacili račune kod HPB-a.

Protega se prisjetio i da se Jurak jednom prilikom porječkala s direktorom marketinga Franjom Sinkovićem nakon čega je Barišić nazvao i “vjerojatno u afektu” tražio da smijeni Sinkovića.

Komentiraj