Pixabay

Inicijativa traži javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji

Vezano uz prosvjed u prilog Istanbulske konvencije Građanska inicijativa “Zaštitimo žene – odbacimo ideologiju“ pozvala je u subotu, kako navode, hrvatsku stožernu stranku koja je na temelju pozivanja na demokršćanstvo i odricanje od uvođenja bilo kakve ideologije, pa tako i rodne, dobila velik broj glasova na proteklim parlamentarnim izborima, da o konvenciji organizira široku javnu raspravu u koju bi bile uključene sve sastavnice društva.

Smatraju kako je potrebno utvrditi je li za uvođenje pojma roda potrebna izmjena Ustava, jer “nije ustavnopravno reguliran, budući ustavotvorac nije prihvatio njegovu znanstvenu utemeljenost, postojanje i doseg”.

Slobodno izražavati svjetonazorske, vjerske i kulturne nazore

Nedopustivo je za jedno demokratsko i pluralno društvu da se argumentirano protivljenje ratifikaciji zlonamjerno prikazuje kao zanemarivanje suzbijanja nasilja nad ženama, odnosno tvrdi da “ultrakonzervativne interesne grupe godinama rade na ukidanju mehanizma zaštite ženskih ljudskih prava“ kao što se to moglo čuti u subotu, ističe se u priopćenju te inicijative.

Mišljenja su kako je došlo vrijeme da konačno u hrvatskom društvu svatko može slobodno izražavati svjetonazorske, vjerske i kulturne nazore kao što jamči Ustav. Stoga ta građanska inicijativa potiče argumentiranu raspravu i dijalog između zagovaratelja i protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije, jer smatra kako se samo u otvorenoj javnoj raspravi temeljenoj na činjenicama, a ne na galami, pritisku i blaćenju neistomišljenika može pronaći zadovoljavajuće rješenje za tu važnu društvenu temu.

Upozoravaju kako svi moramo biti svjesni činjenice da bi se brzopletim donošenjem odluke o ratifikaciji, koju ne bi prihvatila većina stanovništva, stvorile dugoročne štetne podjele i bespotrebno iscrpljivalo hrvatsko društvo, kao i činjenice da samo nedemokratski i autoritativni režimi nameću zakone svom stanovništvu. Zbog toga sve europske zemlje jako dobro odvaguju hoće li Istanbulsku konvenciju učiniti dijelom svog unutarnjeg pravnog poretka ili ne, pa je to i razloga zbog čega je samo polovica europskih parlamenata ratificirano Konvenciju u proteklih pet godina, podsjećaju iz Inicijative.

Neprihvatljivim drže da se pod krinkom zaštite ljudskih prava uvodi rodna teorija/e koja je u samom temelju Istanbulske konvencije. Nedopustivim smatraju da protuznanstvena i antievolucijska teorija u suprotnosti s temeljima ljudske znanosti o živim bićima preoblikuje sve pore hrvatskog društva od zakonskih propisa i obrazovanja do kulture, običaja, vjere i tradicije. Ako prosvjednici misle suprotno, pozivamo ih da zajedno od ministrice znanosti zatražimo očitovanje o znanstvenoj utemeljenosti, odnosno neutemeljenosti rodne teorije, poručuju iz Inicijative.

Izražavaju žaljenje što do sada mediji nisu iskazali interes za javno sučeljavanje po pitanju znanstvene osnove rodne ideologije, pa ih na to potiču.

Je li u Srbiji i BiH veća razina zaštite žena?

Za razliku od zagovornika ratifikacije u Inicijativi smatraju da deklaracije i pravni instituti Konvencije tipa “rodno utemeljno nasilje“, “rodne perspektive“, “rodni identitet“, “rodno osjetljive politike“, “rodno osjetljivi postupci“ i druge rodne izvedenice neće ženama i žrtvama obiteljskog nasilja donijeti ništa novog i boljeg od onog što već imaju.

Njima samo pomaže učinkovitija provedba postojećih zakona osobito zakona iz područja zaštite od obiteljskog nasilja donesenog lani u srpnju u koji su ugrađene odredbe EU Direktive s najvišim europskim standardima zaštite žrtava nasilja, djelotvorniji rad centara za socijalnu skrb, policije, sudstva, predaniji rad službenika i namještenika u prevenciji i suzbijanju nasilja, obrazovanje populacije te izdvajanje većih financijskih sredstava za žrtve nasilja i skloništa za žene, tvrde u Inicijativi.

Prosvjednicima sa subotnjeg prosvjeda postavljaju pitanje mogu li u prilog ratifikaciji konvencije iznijeti činjenice da se u susjedstvu u Srbiji i Bosni i Hercegovini koje su još prije tri godine ratificirale Konvenciju ostvaruje veća razina zaštite žena i zaštita od obiteljskog nasilja nego u Hrvatskoj koja je još nije ratificirala.

Sugrađane pitaju zašto žele da se ratifikacijom Istanbulske konvencije krše ljudska i građanska prava onih koji ne prihvaćaju pojam “roda“. Zašto želite da se ograničavaju prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima što im jamči hrvatski Ustav, a osporava Istanbulska konvencija koja bi u hrvatsko školstvo uvela rodna ideologija?, pitaju u Inicijativi.

Podsjećaju kako je u Izjavi o Istanbulskoj konvenciji Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU istaknulo neprihvatljivim da se u obrazovni sustav RH uvode zasade bilo kakve ideologije pa tako i rodne. Akademici tvrde da bi se time nametnuo “rodno neutralan“ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja, jer se pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira isključivo “ponašanjima, aktivnostima, ulogama“, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost, upozoravaju iz Inicijative.

Naglašavaju kako podupiru sva nastojanja u cilju sprječavanja i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, što svatko razuman podržava, no uskraćuju svakome pravo da tvrdi da je u vez s  pitanjem obiteljskog nasilja osjetljiviji od njih.

Komentiraj