Arhiva Nacionala

INICIJATIVA Talijanska vlada predložila Napuljsku pizzu za UNESCO popis nematerijalne baštine

Tradicionalna vještina spravljanja pizze kakva se prakticira u Napulju trebala bi se naći na popisu zaštićene UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine, izvijestila je u petak Talijanska vlada, koja je podnijela i službenu prijavu UN-ovoj agenciji.

UNESCO u razmatranje, naime, ne uzima samo kulturne spomenike, već i nematerijalne vještine kao naslijeđe globalne kulturne baštine. Među talijanskim tradicijama koje su već dobile ovaj privilegirani status su vještina izrade violina majstora iz Cremone i sicilijanska “Opera dei pupi”, odnosno poznato lutkarsko kazalište.

“Vještina pravljenja pizze specifičan je simbol Italije u svijetu i ovaj prijedlog je dokaz da je talijanska vlada posvećena nastojanju da se talijanska tradicija hrane zaštiti na svjetskoj razini”, rekao je talijanski ministar poljoprivrede Maurizio Martina, dodavši da bi UNESCO odluku trebao donijeti do kraja 2017.

Pizza je popularna u svim dijelovima Italije i u svijetu, no Napulj se smatra ishodištem originalne verzije. Udruga AVPN, skraćeno od Associazone Verace Pizza Napoletana, koja štiti izvornu napuljsku pizzu ima vrlo stroge odredbe o tome kako autentičan proizvod treba izgledati, koji su mu sastojci, kao i tehnika priprave i pečenja.

Zanimljiva je priča o nastanku najpoznatije napuljske pizze Margherite. Priča započinje 1889. godine, kada je Margherita Savojska, supruga talijanskoga kralja Umberta I., prilikom kratkog posjeta svojoj ljetnoj rezidenciji poželjela kušati pravu napuljsku pizzu. Pozvala je lokalnog pizzaiola Raffaelea Esposita u svoju rezidenciju da joj pripremi nekoliko vrsta.

Raffaelo se odlučio za tri različite varijante kojima je želio zadiviti kraljicu: jednu s mašću, sirom i bosiljkom, drugu s češnjakom, uljem i rajčicom te treću s mozzarellom, bosiljkom i rajčicom, sastojcima u bojama talijanske zastave.

Kraljica je bila toliko oduševljena da mu je kasnije poslala poruku kako je uživala u njegovim pizzama, posebice u onoj posljednjoj. U čast kraljice, Raffaele je pizzu u bojama talijanske zastave nazvao pizza Margherita.

Komentiraj