FaH

INICIJATIVA KULTURNJACI 2016: Javni apel za smjenu Zlatka Hasanbegovića

U povodu apela Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Inicijativa Kulturnjaci 2016 održala je ispred zgrade Vlade konferenciju za novinare.

Na konferenciji su govorili Adrian Pezdirc, Dražen Katunarić, Dunja Vejzović, Urša Raukar i Goran Sergej Pristaš.

Zlatka Hasanbegovića optužuju da nema iskustva te da zastupa lošu ideologiju. Jedna od poruka je i ta kako žele živjeti u društvu koje poštuje slobodu govora i manjine, piše HRT.

Kulturnjaci 2016 u svojem javnom apelu navode kako nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stajališta pojedinca. Javni apel Vladi za smjenu ministra Hasanbegovića u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Dragi kolegice i kolege,

postoji crta ispod koje se svi moramo pokušati ujediniti bez obzira na naše pojedinačne umjetničke ili političke nazore.Ta crta je povučena izborom Zlatka Hasanbegovića, čovjeka vrlo dvojbenih kompetencija i radikalno ekstremističkih društvenih i političkih nazora, za novog ministra kulture Republike Hrvatske.

Taj izbor nalaže nam da protestiramo u javnosti, jer vrlo je lako očekivati da će nam to pravo biti uskoro oduzeto.

Do sada je sakupljeno više od tisuću potpisa kulturnih radnica i radnika, te djelatnika i djelatnica iz područja humanističkih i društvenih znanosti. Građani i građanke koji rade i djeluju van kulturnog sektora također su osjetili potrebu podržati svojim potpisom ovaj apel, čime jasno upućuju na širu sliku društvenog osjećaja odgovornosti prema kulturi, pokazujući da je kultura važna i onima van polja kulturne proizvodnje.

Javi apel i dalje je otvoren i ako ga želite podržati svojim potpisom, to možete učiniti upisivanjem svog ima, prezimena i zanimanja ovdje. Postoji paralelan svijet našemu umjetničkome, u kojem se fašizam u raznim sferama širi poput maligne boleštine i pogibeljno se reflektira u sve sfere društva.

Ustanimo zajedno za umjetničke i ljudske slobode protiv radikalnih ekstremizama. Po prikupljenim potpisima, apel ćemo uputiti Vladi republike Hrvatske i premijeru Tihomiru Oreškoviću”, zaključuje se, uz potpis Kulturnjaci 2016.

Resor kulture ponižen odlukom nove Vlade

“Mi, dolje potpisani, kulturne radnice i radnici, smatramo da svjedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, znanstveniku potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja europskih fondova za kulturu, te čovjeku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova.

Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.

Kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskog radija optužuje za “postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta”?!?

Ovaj apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

Ovaj apel sastavila je grupa građanki i građana, radnika i radnica u kulturi, umjetnica i umjetnika koja vjeruje da je za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.

Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne smije biti ministar kulture i tražimo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da poduzme odgovarajuće korake”, navodi se.

Kulturnjaci su svoj apel za smjenom Hasanbegovića objavili na stranici kulturnjaci2016.org, gdje je peticiju potpisalo 1300 ljudi.

 

Komentiraj