FaH

INICIJATIVA JADRAN-BALTIK-CRNO MORE: Hrvatska predsjednica počela razgovore u Varšavi

Nakon svečanosti dočeka pred predsjedničkom palačom u Varšavi, intoniranja himni i pregleda počasnih postrojbi poljske vojske, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin poljski domaćin Andrzej Duda, počeli su u četvrtak službene razgovore čija će centralna tema biti inicijativa Jadran-Baltik-Crno more.

Tu inicijativu hrvatska predsjednica zagovara od početka mandata kao novi način suradnje srednjoeuropskih zemalja na osi sjever-jug.
Prvenstveno je riječ o “osnaživanju sveukupne suradnje u srednjoj Europi od sjevera prema jugu”, kazali su izvori s Pantovčaka uoči posjeta. “Radi se o ponovnom jačanju nekih veza koje su postojale kroz stoljeća i koje su oslabile, a čije je ponovno uspostavljanje i jačanje svima na korist”.
Inicijativa bi trebala imati svoj prvi sastanak na vrhu ovo ljeto u Hrvatskoj.
Najavljeno je da će ostale teme biti bilateralna suradnja s naglaskom na gospodarstvo, sigurnosna pitanja i izbjeglička kriza, energetska sigurnost, neovisnost i diversifikacija, te stanje u jugoistočnoj Europi.
Poljska se posljednjih tjedana našla u središtu zanimanja u Europi nakon što je nova vlada povukla nekoliko kontroverznih poteza u cilju stjecanja veće kontrole nad pravosuđem i medijima. Radi se o imenovanju sudaca u ustavni sud, novom zakonu o medijima i planova o povećanju nadzornih ovlasti zbog čega se građani boje da će im biti ugroženo pravo na privatnost.
Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Poljskoj od 27. do 29. siječnja, a osim s predsjednikom susrest će se i s premijerkom Beatom Szydło, predsjednikom Senata Stanisławom Karczewskim i predsjednikom Sejma Marekom Kuchcińskim. Sudjelovat će i na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Komentiraj