Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj u četvrtak je održala konferenciju za novinare, na kojoj je zatražila pomoć HRAST-a zbog političke manipulacije Ministarstva uprave.

“Inicijativa neće stajati skrštenih ruku. Je li to prosvjed ili nešto drugo, vidjet ćemo”, rekao je saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović. Iz Inicijative poručuju kako ipak čekaju službene rezultate. Podsjećaju kako je ministar uprave Lovro Kuščević kazao da se brojanje potpisa odvija u strogo kontroliranim uvjetima pa ne shvaćaju otku sada curenje informacija i spekulacije.

Smatraju da imaju i previše potpisa bez obzira na to što su ‘pokradeni, primjerice u Rijeci’. “Ako nas ministar Kuščević sljedeći tjedan zakine i ne prizna ono što smo napravili, naći ćemo adekvatan odgovor na to”, kažu iz Inicijative za Istanbulsku. Ako to bude potrebno, smatraju da mogu dokazati da su prikupili dovoljan broj potpisa, piše Dnevnik.hr.

Ladislav Ilčić kaže kako bi referendum trbao biti feastival demokracije, a umjesto veselja u Hrvtaskoj imamo strah vladajućoh od referemnduma. “Hrvatski sabor nije učinio ništa posljednja tri mjeseca, imamo netransparentnu situaciju i igranje s javnim mnijenjem što pokazuje kako se sadašnja vlast boji građana koji su je izabrali. Sam premijer Plenković je rekao da ‘neće njemu netko naređivati’, ponaša se kao autokrat koji je pao na mjesto premijera, što dugoročno nije dobro i doći će na naplatu. Mi smo optimisti i smatramo da će doći do velikih promjena u Hrvatskoj”, rekao je Ilčić.

Novinarima je rečeno kako nije bilo korištenja starih potpisa: “Nadamo se da je to prva i posljednja izmišljotina koja nam se stavlja na teret”, poručili su i dodali da od ministra uprave Lovre Kuščevića traže novo prebrojavanje uz pomoć promatrača iz Inicijative.

Zekanović je najavio da će se, skupa s Inicijativom kojoj njegova stranka daje punu podršku, nastaviti boriti demokratskim putem za ono što smatraju demokratskim pravom. “Mislio sam da su se Plenković i Kuščević malo prebrojali ako su mislili da će pažnju javnosti odvući na vukovarski prosvjed, mi ćemo biti i tamo”, kazao je Zekanović.

Komentiraj