Inicijativa “Dobrodošli” pozvala policajce da odbiju protjerivati izbjeglice

EPA/F. G GUERRERO

Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli” pozvala je u ponedjeljak pripadnike hrvatske policije da odbiju izvršiti naredbe o protjerivanju izbjeglica iz Hrvatske te time ukažu na besmisao politika čuvanja granice od ljudi u potrebi za sigurnošću i na taj način osvjetlaju obraz hrvatskoj policiji.

U jeku javnih pohvala policijskih službenika koji obavljaju poslove nadzora i zaštite državne granice, Inicijativa u priopćenju upozorava da  hrvatska policija provodi postupke progona praćene fizičkim nasiljem i seksualnim uznemiravanjem, što, kažu, potvrđuju brojna svjedočanstva te izvještaji domaćih i međunarodnih organizacija.

Ističu i kako je minoriziranje takvih postupaka isticanjem da se radi o individualnim slučajevima pokazatelj zatiranja “ovog sustavnog nečovječnog postupanja”.

Inicijativa “Dobrodošli” stoga poziva sve policijske službenike koji se protive raširenoj praksi protjerivanja izbjeglica u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu te koji su stavljeni u položaj izvršavanja nasilnih postupaka progona, fizičkog i psihičkog nasilja, krađa i drugih neetičnih postupaka, da nam anonimno prijave vlastita iskustva.

Jednako tako  pozivaju i građane da ne svjedoče u šutnji izloženosti izbjeglica degradirajućem postupanju hrvatske policije nego da izvrše pritisak na  Vladu i policijski sustav za uspostavu civilnog nadzora granice i učinkovit građanski nadzor nad policijom, koji, tvrde u Inicijativi, godinama ne funkcionira.

Komentiraj