– Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima održao je u četvrtak u Poreču sastanak s istarskim županom Valterom Flegom i porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem, radi usklađenja aktivnosti između lokalne samouprave i Hrvatskih cesta zbog skorog početka izgradnje južnog dijela porečke zaobilaznice.

“Riječ je o projektu prijavljenom za sufinanciranje iz EU fondova dovršetkom kojeg će se područje grada Poreča prometno rasteretiti te će tranzitni promet u potpunosti biti preusmjeren na novu prometnicu”, kazao je ministar Butković dodavši kako se vrijednost cjelokupnog projekta procjenjuje na oko 22,5 milijuna kuna.

Dodao je kako bi radovi na tom projektu krenuli u listopadu dok je završetak predviđen u siječnju iduće godine.

“Nema sumnje kako bi izgradnja južnog dijela zaobilaznice Poreča bila i u funkciji obližnjih općina gdje je također turizam iznimno razvijen pa su samim time i prometnice opterećene”, ustvrdio je Butković koji je potom obišao i lokaciju budućeg projekta istarskog ipsilona odnosno prometnicu Rogovići – Lindarski Križ.

Projektiranje za taj projekt završeno je krajem kolovoza, ishođenje građevinske dozvole očekuje se u prvom kvartalu iduće godine te je u istom razdoblju predviđeno pokretanje javne nabave za odabir izvođača radova.

“Riječ je o strateškoj investiciji, izuzetno značajnoj kako za Grad Pazin tako i za cijelu Istarsku županiju s obzirom da je riječ o obilaznici grada Pazina. Tom zaobilaznicom se zapravo želi rasteretiti promet kroz sam grad s obzirom da je to jedini spoj zapadne obale Istre prema Labinu odnosno istočnoj obali ove županije”, rekao je Butković za tu prometnicu vrijednu 42 milijuna kuna.

Komentiraj