INFORMIRANI MINISTAR Beroš o legioneli saznao iz medija, ‘hitno’ ide na Rebro – sutra

Autor:

Zagreb, 6.6.2024 - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na slici Marin Piletić i Vili Beroš dolaze na sjednicu.
Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Hina/Dario GRZELJ

Nakon objave vijest da je šestero pacijenata u KBC-u Zagreb bilo zaraženo legionelom od kojih je troje umrlo, ministar zdravstva Beroš rekao je da iako su se slučajevi dogodili unatrag 6 tjedana, njega iz bolnice o tome nisu obavijestili te je najavio da će u srijedu posjetiti Rebro. 

Ministar zdravstva Beroš je naglasio da se izbijanje zaraze legionelom u bolnici može dogoditi, ali da on nije bio obaviješten što se na KBC-u, lokaciji Rebro događa u posljednjih šest tjedana.

“Nisam informiran, iako su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele”, odgovorio je Beroš na upit upućen Ministarstvu zdravstva.

“Tri smrti su velika odgovornost, u konačnici i moja”, rekao je Beroš.

Najavio je da će u srijedu, 19. lipnja s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ-u) Tomislavom Benjakom posjetiti Rebro kako bi provjerio sve okolnosti.

U protekla dva i pol mjeseca u KBC-u Zagreb detektirano je šest pacijenata zaraženih legionelom, a troje ih je preminulo, no u bolnici ističu kako se još ne može sa sigurnošću utvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s tom bakterijom.

SLUČAJ LEGIONELA Troje mrtvih, a o situaciji se šutjelo više od dva mjeseca

Plenković vjeruje KBC-u

“Koliko sam čuo, bila je riječ o imunološki kompromitiranim pacijentima i da će se u bolnici poduzeti sve potrebne mjere, a onima koji se zaraze bit će pružena potrebna skrb”, izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

“U bolnici će se poduzeti sve mjere i kontrole zaštite, a svim novooboljelim dat će se adekvatna terapija. Žao nam je da se to dogodilo”, dodao je.

LEGIONELA NA RERBU Liječnice kažu da unatoč smrti troje pacijenata nema razloga za paniku

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.