Inflacijski pritisci u SAD slabe Wall Street, otvaranje Kine od covida jača njene burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se postavlja pitanje do koje će razine Fed povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 1,4 posto, na 33.947 bodova, dok je S&P 500 pao 1,8 posto, na 3.998 bodova, a Nasdaq indeks 1,93 posto, na 11.239 bodova.

Nakon rasta dva tjedna zaredom, ti su indeksi znatno pali na početku novog tjedna.

Tržište je posljednjih tjedana raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka već od prosinca usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plaće, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Pitanje je, također, može li američko gospodarstvo iduće godine izbjeći recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.567 bodova, no frankfurtski DAX pao je 0,56 posto, na 14.447 bodova, a pariški CAC 0,67 posto, na 6.696 bodova.

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, no blago jer podršku tržištima pružaju vijesti o popuštanju restriktivnih covid mjera u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,3 posto.

Podršku tržištima pružaju vijesti o blagom popuštanju restriktivnih covid mjera u Kini, što bi postupno moglo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, ulagače je pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 1,4 posto, dok je S&P 500 pao 1,8 posto, a Nasdaq indeks 1,9 posto jer je splasnuo entuzijazam po pitanju kamatnih stopa.

Dolar ojačao, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,27 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,28 bodova.

Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 134,35 na 136,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0490 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0575 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su jučer potonule više od 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,55 posto, na 83,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,53 posto, na 77,35 dolara

Komentiraj

nacional banner
nacional banner