Infektolog s Mihaljevića: “Imam poruku za one koji misle da nošenje maski ograničava slobodu”

Dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Goran Tešović u srijedu je gostovao u ‘Newsoomu’ N1 televizije gdje je komentirao epidemiološku situaciju u zemlji. Hrvatska je danas, podsjetimo, evidentirala rekordan broj novih slučajeva – 3251, a preminulo je 38 osoba.

Tešović kaže da nema promjena u kliničkoj slici kod djece i adolescenata od početka pandemije pa do danas. “Možemo reći da djeca i mladi prebolijevaju bolest s relativno blagim simptomima, a brojni od njih i bez ikakvih simptoma, što ne znači da upravo oni ne mogu biti oni koji šire infekciju na druge. No, rijetke su komplikacije, blage su kliničke slike”, rekao je.

Dodao je da među djecom i adolescentima ima značajan broj zaraženih, ali ne razvijaju simptome. Ipak, mogu zaraziti druge osobe. “U nekim situacijama od 100 zaražene djece i adolescenata, u njih 40, dakle gotovo polovice, neće biti nikakvih simptoma”, objasnio je.

S obzirom na ponovni porast broja novozaraženih, Tešović je komentirao i bolničke kapacitete. “Za sada nismo u situaciji da su na bolnički kapaciteti potpuno zauzeti, hoće li se to dogoditi i možemo li na to utjecati – to sada ne mogu prognozirati. U svakom slučaju, brojevi nisu dobri. Porast broja novooboljelih evidentan je iz dana u dan i svi oni koji su se zarazili danas ili jučer, među njima će se regrutirati jedan broj onih koji će zahtijevati boravak u bolničkim sredinama. Taj pravi broj ćemo moći vidjeti tek otprilike za tjedan li dva”, rekao je.

Naveo je da nije logično očekivati silazni trend ako se ne uvedu neke nove mjere. I onda, uvođenjem novih mjera, pad broja oboljelih čekat ćemo najmanje dva tjedna. Tešović smatra i da ne samo da su potrebne nove mjere, nego da treba inzistirati i na provođenju postojećih mjera.

“Ako je nošenje maski obvezno, onda neka se maske doista nose jer je nedvojbeno dokazano da maske štite. Jučer su objavljeni rezultati i novih istraživanja koji to definitivno potvrđuju. Ako se ne može okupljati na jednom mjestu više od 50 ljudi onda treba na tome inzistirati”, poručio je.

Neki od onih koji ne žele nositi maske avode da im obveza nošenja maski ograničava slobodu. “Imam jedan komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju vjerojatnost da će mene zaraziti, što nikako ne bih htio”, rekao je.

Komentiraj