INFANTINO ‘Modrić će prihvatiti tehnologiju kad mu donese pobjedu’

EPA/YUYA SHINO

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino, rekao je kako će hrvatski kapetan Luka Modrić i sam prihvatiti video tehnologiju u nogometu kada pobijedi zahvaljujući snimci koja će pomoći sucu da donese ispravnu odluku.

“Kažete da se Modrić naljutio? Bilo je konfuzije, no on to sigurno razumije, i razumijet će nužnost njene upotrebe kada jednom pobijedi zahvaljujući njoj. Na ovo vrijedi utrošiti 30 sekundi”, izjavio je prvi čovjek FIFA-e uoči finalne utakmice svjetskog klupskog prvenstva između Real Madrida i japanske Kashime.

“Nismo pogriješili uvođenjem ovog sustava. Rezultati su dobri, a igra gotovo da se i ne prekida”, rekao je Infantino.

Na aktualnom klupskom prvenstvu u Japanu FIFA je prvi put uvela mogućnost da suci na temelju pregleda video snimke prosuđuju situacije ili isprave pogrešku. Veznom igraču Real Madrida i hrvatske reprezentacije, Luki Modriću, taj način donošenja odluka se ne sviđa te je rekao kako se nada da će on biti ukinut nakon ovog prvenstva jer zbunjuje igrače.

Infantino napominje kako su u FIFA-i dugo vremena raspravljali o tome te da je sada došlo vrijeme isprobavanja i studiranja sistema.

“Htjeli smo znati kakav utjecaj će imati sistem, zato ga sada koristimo. U fazi smo učenja i popravljanja stvari”.

Bivši nizozemski nogometaš Marco Van Basten, odgovoran za sportski odjel FIFA-e, kaže:

“Bilo je konfuzije jer je prilikom Ronaldovog gola bilo greške u komunikaciji. Razumijem Modrića, no sigurno ćemo biti bolji.”

Massimo Busacca, šef sudaca pri FIFA-i, ne slaže se s ocjenom kritičara kako pregled snimke oduzima previše vremena.

“Gubi se vrijeme i kada igrači padaju na travnjak pa ondje leže minutu ili više, a također uzimaju vrijeme i prlikom izvođenja kornera”, rekao je.

“Odluka će, na kraju, uvijek biti u rukama glavnog suca.”

Video suđenje će se nastaviti pokažu li se rezultati dobrima, napominju vodeći ljudi FIFA-e.

“Uvest ćemo ovo u svim natjecanjima budu li rezultati pozitivni. Tehnologija će se koristiti samo prilikom nejasnoće oko toga je li postignut gol, dosuđivanja kaznenih udaraca, dodjeljivanja crvenih kartona te kada nije jasan identitet igrača koji su sudjelovali u pojedinom događaju na terenu”, rekao je Infantino.

“Budemo li pregledavali svaki potez završit ćemo s nogometom. Tehnologija je ovdje da riješi skandalozne slučajeve, a svi znamo koji su to”, dodao je Busacca.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]