Ines Strenja u samoizolaciji zbog autoimune bolesti, njen sin zaražen koronavirusom

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja nalazi se u samoizolaciji jer spada u najrizičniju spkupinu zbog autoimune bolesti. U razgovoru za Novi list kazala je kako je nejn sin zaražen koronavirusom, te kako ga nije vidjela već četiri mjeseca.

“Ponajprije moram naglasiti da sam u nekoj vrsti dobrovoljne samoizolacije posljednja dva tjedna, s obzirom na bolest od koje bolujem i zbog koje spadam u najrizičniju skupinu. Dakle, nisam bila ni s kim tko je obolio u kontaktu, niti sam negdje putovala. Radi se o autoimunoj intersticijskoj bolesti pluća s fibrozom od koje bolujem već više od desetak godina i poradi koje sam na ozbiljnoj imunosupresivnoj terapiji rituksimabom. Sve to me u ovom trenutku čini jako podložnom većini infekcija pa tako i ovoj koja bi po mene, kako kažu stručnjaci, završila loše”, rekla je Mostovka.

“Stavila sam se na raspolaganje za sve konzultacije i kolegama i bolesnicima koji u ovom trenutku ne mogu obaviti kontrole. Naravno, svi koji imaju akutne tegobe i dalje se trebaju javiti svome liječniku i neurologu, no procijenila sam da je mnogo mojih sugrađana sad zbunjeno i zabrinuto jer ne znaju kamo s nalazima, je li nešto hitno itd… Svoj Facebook profil i mailove su otvorili mnogi kolege i ponudili pomoć”, ispričala je.

Njen sin, istaknula je, se dobro osjeća. “Najteže je to što ga nisam vidjela skoro četiri mjeseca, a tako će biti sve dok se ne negativizira. Marko studira i radi u Nottinghamu već neko vrijeme i sagledavajući sve epidemiološke podatke i informacije iz Velike Britanije, moja procjena nakon razgovora s epidemiolozima je bila da se treba vratiti jer će u Hrvatskoj biti sigurniji”, kazala je i dodala da je, odmah po povratku, otišao u samoizoalciju. Dobio je temperaturu pa je prevezen u KBC na Infektologiju.

Strenja je kazala i kako Nacionalni stožer civilne zaštite ima njenu punu podršku. “Nacionalni krizni stožer je pravodobno i jasno komunicirao svo ovo vrijeme, nisu niti umanjivali, niti uvećavali. Spremni su se korigirati, što smo već imali prilike vidjeti. Ministar Vili Beroš nije klasični političar, on nastupa s pozicije struke, što se i vidi, kao što sve potrebno adresira kolegi Kruni Capaku ili prof. dr Alemki Markotić, njima prepušta krizno komuniciranje iz stručnih domena. To je dobro”, kazala je.

Komentiraj