Industrijska konoplja sve se više koristi u modnoj industriji

Dino Stanin/PIXSELL

 

Industrijska konoplja je jedan od odgovora na problem klimatskih promjena i sve više se koristi u modnoj industriji.

Tisućama godina konoplja se koristila za izradu špage, užadi, platna, papira i u medicinske svrhe. Danas je to još uvijek popularno, a ova biljka uzima sve veći udio u kozmetici, prehrambenoj i tekstilnoj industriji.

Već dulje vremena mediji, razne organizacije i udruge ističu kako je tekstilna industrija veliki zagađivač vodnih resursa, jer u svojim procesima koristi ogromne količine vode i nakon toga ispušta toksične nusproizvode i ostatke.

Za izradu majice od konoplje potrebno je 918 litara vode, što je puno manje, nego kod tretiranja pamuka u cijelom industrijskom procesu.

Manje vode, manje kemikalija, veća i jeftinija proizvodnja, čine materijale od konoplje pogodnim za miješanje s drugim tekstilima ili za kreiranje vlastitih linija dizajnerskih odjevnih predmeta. Sirova obrada stabljike konoplje daje nešto grublji i deblji materijal, koji je iskoristiv u izradi tepiha, raznog kućnog asortimana…

Industrija konoplje je u porastu na europskom tlu, ove godine brojke se kreću oko 1.5 milijarde američkih dolara, dok je 2018. godine ukupna zarada na tržištu bila procijenjena na jednu milijardu.

Komentiraj