Indo-pacifički grbavi dupini vratili se u Hong Kong

Unsplash/Leon Overweel

Indo-pacifički grbavi dupini u većem su se broju vratili u obalno područje Južno kineskog mora na teritoriju Hong Konga.

Morski sisavci primijećeni su kako se kreću u vodama između Hong Konga i Makaa. Ističe se kako je za to izravno zaslužna pandemija koronavirusa, koja je smanjila pomorski transportni promet u ovom području. Trajektne linije između ove dvije posebne upravne regije ne voze od veljače.

U video prilogu se navodi kako je riječ o ružičastim dupinima iz Hong Konga.

Žive u mutnim i tamnim vodama i koža im nije ružičasta, već imaju slabu pigmentaciju. Ružičasta boja je vidljiva u vrijeme pojačanog rada krvotoka, a neki primjerci mogu imati i vidljivu ružičastu nijansu na trbuhu pa se nazivaju ružičastim dupinima iz Hong Konga.

Ružičasti dupini inače su poznati kao životinjska vrsta pod nazivom boto i žive u rijeci Amazoni, a slična vrsta obitava u slivu Žute rijeke.

Medijska kuća BBC objašnjava kako u ovom području obitavaju indo-pacifički grbavi dupini, koji su nastanjeni i u obalnim vodama istočnog Indijskog i zapadnog Tihog oceana. Ova vrsta se često naziva kineskim bijelim dupinom u Kini, Hong Kongu, Tajvanu i Singapuru.

Stručnjaci trenutno proučavaju njihovo kretanje, prilagodbu i ponašanje na nove životne uvjete. Populacija jedinki u ovom području u posljednjih je 15 godina smanjena za 70 posto, ali od ožujka njihov je broj povećan za trećinu.

Komentiraj