GIANMARIA_FIORITI

Festival nezavisne umjetnosti Indirekt, koji će se četvrti put održati u Umagu 17. i 18. lipnja, ove godine ima bogat i zanimljiv program. Poziv na festival upućen je svima koji su se možda zaželjeli nečeg drugačijeg, intimnijeg i, što je najbolje, besplatnog. “Možda riskiramo da uđemo u klišeje, ali zaista vjerujem da je poseban odnos prema umjetnicima ono što naš festival čini drugačijim. Zaista se trudimo svakoga ugostiti najbolje što možemo i pružiti mu toplinu koju obično veći festivali ne nude ili ne stignu ponuditi. Ne dopuštamo da pogotovo mlađi, neafirmirani bendovi, imaju slabiji tretman, na kakav su se navikli. Povrh svega, to su naši gosti koji na kraju postanu i naši prijatelji. Svi su dobrodošli, osjećaju se kao kod kuće i to nam se nekako uvijek vraća’’, izjavio je za Nacional jedan od organizatora Stribor Filić.

Politika festivala je probrati najbolje što se trenutno nudi s nezavisne glazbene scene, što je i te kako vidljivo i ove godine. Za sada je sigurno da će ove godine nastupiti hrvatska grupa Žen, beogradski sastav Halftones, mađarski Middlemist Red te crnogorski Theft of October, dok su kao posebni gosti najavljeni ruski bend Alex Kelman. Jedno od ovogodišnjih iznenađenja je i nastup grupe East-Ra iz Labina, koju je osnovao Dino Sinteleza, poznat i po svom angažmanu s grupom Pridjevi. Na Indirektu će nastupiti i riječki sastav The Black Room, dubrovački Izae i slovenski Karmakoma. Poseban dio Indirekta posvećen je i domaćoj street art sceni pa će tako umjetnici Eugen Varzić, Sebastijan Dračić, Klarxy, Jan Sedmak (na slici) i Merlo de Graia stvarati murale po labinskim fasadama. Da nije riječ o slučajnim grafiti majstorima, dokazuje podatak da su djela Eugena Vezića uvrštena u svjetske leksikone i muzeje, a bavi se i ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

Komentiraj

PREKOGIANMARIA_FIORITI
Podijeli objavu
Prethodni članakMILANOVIĆ “Vlada i fiktivna parlamentarna većina ne funkcioniraju”
Sljedeći članakFotografije krajolika kao kulturna poveznica Amerike i Hrvatske
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.