Indijom se širi ptičja gripa, slučajeve potvrdilo sedam država

Ptičja gripa brzo se širi Indijom, sedam država potvrdilo je slučajeve, a druge čekaju rezultate testiranja dok poduzimaju mjere za suzbijanje ptičje gripe, objavili su u nedjelju dužnosnici.

Posljednja država koja je potvrdila ptičju gripu je Uttar Pradesh u kojoj je zatvoren zoološki vrt u Kanpuru nakon što su uginule četiri divlje kokoši i dvije papige. U subotu navečer je potvrđeno da su bile pozitivne na virus, rekao je R.P. Mishra, šef veterine u okrugu.

“U postupku smo usmrćivanja svih ptica u svim ograđenim prostorima, a zoološki vrt je proglašen zatvorenom zonom. To je žalosno, ali slijedimo protokol”, rekao je Mishra.

Uzorci mrtvih vrana iz drugih četvrti u Uttar Pradeshu poslani su u laboratorij u grad Bhopal.

Ptičju gripu potvrdile su i Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana and Gudžarat, objavila je savezna vlada.

Među uginulim pticama su perad, vrane, golubovi, paunovi i ptice selice.

Ptičja gripa uglavnom pogađa perad i divlje ptice, ali se mogu zaraziti i ljudi koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelim pticama.

Savezne države Haryana i Madhya Pradesh usmrćuju domaće kokoši, a Kerala patke. Tržnice i trgovine koje prodaju perad zatvorene su na tjedan dana u sedam gradova u državi Madyhi Pradesh, rekao je vladin glasnogovornik.

Komentiraj