Indija pokrenula državni sustav zdravstvene skrbi – Modicare

EPA/PUBLIC HEALTH MINISTRY

Indijski premijer Narendra Modi u nedjelju je službeno pokrenuo novi sustav državne zdravstvene skrbi, popularno nazvan Modicare, koji bi trebao pokriti zdravstveno osiguranje 500 milijuna stanovnika iz siromašnih obitelji.

Plan je dio inicijative Ayushman Bharat, najavljene ranije ove godine i prozvane najvećim državno financiranim zdravstvenim programom na svijetu.

Modi je u pratnji nekoliko ministara lansirao novi sustav, koji se naziva i Modicare, u gradu Ranchi, prijestolnici istočne savezne države Jharkhand, jedne od najsiromašnijih u Indiji.

Sustav će pokrivati oko 500.000 rupija (7,3 tisuće dolara) godišnjih troškova po obitelji u određenim državnim i vladinim bolnicama i klinikama, “bez gotovine i ‘papirologije'”.

Osiguranje pokriva liječenje i njegu u bolnicama, ali i lijekove i druge troškove tri dana prije i 15 dana poslije, otkrio je Dinesh Arora, zamjenik direktora Ayushman Bharata.

Zasad se za sustav prijavilo više od 8,7 tisuća bolnica.

“Nijedna druga nacija nema takav sustav… on će postati primjer koji će ljudi proučavati diljem svijeta”, istaknuo je Modi.

U sklopu programa će se otvoriti i 150 tisuća zdravstvenih centara.

Pobornici smatraju da će inicijativa revolucionarizirati zdravstveni sustav u državi, no kritičari upozoravaju da je implementacija ključna i podsjećaju na slične mjere koje su uvedene na državnoj razini, ali su propale zbog korupcije i nedostatka kvalificirane radne snage.

Komentiraj