Indija: Čuveni Taj Mahal, Crvena tvrđava i Qutub Minar otvoreni za posjetitelje

Unsplash/Sylwia Bartyzel

Indijski svjetski poznati, monumentalni Taj Mahal ponovno se otvara za javnost u srijedu, dok se zemlja, još usred drugog vala pandemije, žuri ukinuti ograničenja u pokušaju oživljavanja gospodarstva.

Legendarni spomenik svjetske baštine iz 17. stoljeća, koji je izgradio mogulski car Šah Džahan u sjevernom gradu Agri, zatvoren je početkom travnja jer je Indija uvela stroge mjere zatvaranja kako bi zaustavila nagli porast zaraze covidom-19 zbog kojeg još uvijek svakodnevno umiru tisuće ljudi.

Samo 650 turista moći će ući u prostore Taj Mahala u bilo kojem trenutku, rekao je Prabhu Singh, okružni sudac u Agri. Spomenik od bijelog mramora obično godišnje posjeti 7 do 8 milijuna ljudi, ili u prosjeku više od 20. 000 ljudi dnevno.

Drugi savezno zaštićeni spomenici, uključujući Crvenu tvrđavu i Qutub Minar u New Delhiju, također se otvaraju za turiste u srijedu, unatoč upozorenjima u drugoj najnaseljenijoj zemlji u svijetu da ponovne gužve u velikim gradovima prijete novim porastom broja zaraženih.

Indijski mediji ovaj tjedan izvješćuju o prometnim gužvama i porastu broja turista na sjevernoj brdskoj postaji Shimla, poznatoj po slikovitim pogledima na snijegom prekrivene vrhove Himalaje, što je dodatno potaklo strah od širenja virusa.

Komentiraj